DVD: Studio 60

Media door Saar

Deze Amerikaanse televisieserie, ontwikkeld door de maker van The West Wing, werd in het land van herkomst na slechts één seizoen van de buis gehaald en heeft ons landje tot dusver niet weten te bereiken. Daar komt verandering in met de verschijning van de complete serie op DVD: 6 schijfjes gevuld met de levens en relaties van de medewerkers van een live 'sketch-show'. Ze gaan gebukt onder een constante druk om te presteren, zijn hun acts niet grappig genoeg? Dan vliegen ze eruit.

Waar gaat de serie over?
Studio 60 start wanneer de producer van de live-show tijdens een uitzending het podium opstapt en een heftig betoog afsteekt. Studio 60 is niet meer wat het geweest is en ook met het niveau van de Amerikaanse televisie in het algemeen is het in zijn ogen droef gesteld. Zijn boodschap? Zap toch weg mensen, of nee - zet het kastje gewoon helemaal uit!

Constellatie alom, hoe is de show nog te redden? De enkele uren eerder aangestelde programmadirectrice Jordan McDeere, gespeeld door Amanda Peet, legt de show in handen van schrijver Matt Albie (Matthew Perry) en producer Danny Tripp (Bradley Whitford). Eerder is dit magische team met veel ophef opgestapt; het is al snel duidelijk dat er nog behoorlijk wat dode koeien in de sloot liggen. Reken maar dat er gevist gaat worden!

Is het wat?
De pilot belooft veel goeds; je moet er even inkomen, maar al snel begint de serie-verslaving toe te slaan. Je raakt besmet met het 'friday-night' virus, zullen de creatieve teams er ook deze week in slagen om een goede show af te leveren? En hoe gaat het ondertussen tussen de diverse partijen die meewerken aan het programma? Komt schrijver Matt weer samen met zijn ex Harriet, die in de sketch-show acteert, en is producer Danny wel echt van zijn drugsverslaving af? Studio 60 is een ware dramedy, en wordt goed uitgediept: discussies over religieuze, raciale of politieke kwesties zijn aan de orde van de dag, en de nodige intriges en vuile spelletjes komen voorbij. Maar ook de lachers kunnen genieten van de serie, waarin het nodige sarcasme voorbij komt rollen. Verwacht geen nieuwe Friends, na enkele afleveringen ben je sowieso vergeten dat je Matthew Perry voornamelijk kent van zijn rol als Chandler Bing. In vergelijking met deze serie mist er iets, qua opzet of tempo, al is het lastig om er een vinger op leggen. Wat je er echter voor terugkrijgt is een diepere laag die in Friends niet aan de orde is.

De afleveringen van Studio 60  zijn in 'bit-size-pieces' verdeelt, en ook al loopt alles heel logisch in elkaar over, toch krijg je het gevoel dat een aflevering langer duurt dan de daadwerkelijke tijd dat je er naar kijkt. Niet dat Studio 60 saai is, allerminst. Zodra je een paar afleveringen bekeken hebt, wil je zeker meer. Maar er blijft iets knagen... Is het de combinatie van humor en drama? Maar deze werkt elders ook. Misschien is het een verstopt moreel vingertje, of het feit dat alles steeds weer goed komt. Dat een conflict nooit echt uit de hand loopt en dat alles nét iets te simpel gerealiseerd wordt? Of ligt het aan het feit dat er zo veel invloeden uit andere series en films te zien zijn? Ik ga het nog eens nader bestuderen, want hoe je het ook wendt of keert: Studio 60 is het bekijken meer dan waard. Het leven voor en achter de camera is een vuil spelletje, maar na enkele afleveringen  zou je er maar wat graag in meespelen!

Wist je dat...
... Zowel Matthew Perry als Amanda Peet de aangeboden rollen in eerste instantie afwezen?
... Bekende acteurs als Felicity Huffman (Desperate Housewives), Lauren Graham (Gilmore Girls), Masi Oka (Heroes) en Jenna Fischer (The Office) zichzelf spelen, als gastpresentatoren in de fictionele late night show?
... De serie genomineerd werd voor een Golden Globe en 5 Emmy Awards, waarvan er eentje binnengehaald werd door John Goodman als Beste Gastrol in een Dramaserie?

Studio 60 On The Sunset Strip
Regie: Timothey Busfield
EAN: 5051888029121
Prijs: 39,99