Interview: Ronan Keating!

Media door Anneke

Ode aan moeder
Na de dood van zijn moeder in 1998 brak voor Ronan Keating (32) een zware periode aan. Hij kon het verlies van de veel te jong aan kanker gestorven moeder Marie moeilijk verwerken. "Ik heb het een tijd verstopt en me voor honderd procent aan mijn carrière gewijd. Ik leefde van het ene optreden naar het andere en was alleen maar bezig. Toch gaat dat je op een gegeven moment opbreken. Je moet zo'n groot verlies wel verwerken natuurlijk. De laatste tijd liep ik wel rond met een album dat ik aan haar wilde opdragen. Elf jaar na haar dood is het er eindelijk van gekomen: Songs for my Mother en ik ben erg erg blij mee. Misschien had ik het ook wel eerder kunnen doen, maar ik was er niet klaar voor. Als ik het meteen gedaan had dan had het misschien ook niet goed gevoeld. Het zijn liedjes geworden die als een rode draad door het leven van mijn moeder liepen, maar bovenal liedjes die haar gelukkig maakten. Behalve negen covers staat er ook een liedje op dat ik zelf schreef: This Is Your Song. Dat heb ik vier weken na haar dood geschreven."

Moeilijk kiezen
Voor de liedjes die er op het album moesten komen riep Ronan de hulp in van zijn vader en zijn broers en zussen. "Ik had wel 35 nummers in mijn hoofd, maar die pasten niet op één album. Samen met mijn familie hebben we een selectie gemaakt van de songs die ons het meest aan onze moeder deden herinneren. We kwamen uiteindelijk op liedjes als Time After Time van Cyndi Lauper, waar mijn moeder een grote fan van was. Ze danste en zong mee met haar liedjes. Ik herinner me nog de 21e verjaardag van mijn broer Gary en hoe ze die dag door de kamer danste. Een ander nummer is I Believe I Can Fly, ook één van mijn moeders lievelings-songs. Mijn moeder was iemand die geloofde dat alles mogelijk was, zelfs toen haar einde al naderde. Ze heeft mij ook altijd gestimuleerd in mijn carrière. Gelukkig heeft ze een deel van mijn grote succes met Boyzone nog kunnen meemaken."

De toekomst
De komende tijd staat er ook nog genoeg voor de charismatische zanger op stapel. Hij vertelt er met trots en gedrevenheid over. "Ik ga nog een marathon lopen om geld op te halen voor verschillende goede doelen. Het ondersteunen daarvan neemt een belangrijke plek in mijn leven in. Als je een bekende naam bent, kun je zoveel betekenen voor mensen. Ik maak daar dan ook volop gebruik van. Ook heb ik samen met mijn familie een eigen stichting waarmee we ondersteuning bieden in het gevecht tegen borstkanker."

Het jaar 2009 betekent voor Ronan Keating ook nog veel meer muziek. Behalve zijn eigen album is hij hard bezig met het schrijven van songs voor Boyzone. "We hebben pas een korte tour gedaan door de UK. Die was zo succesvol dat we besloten om ermee door te gaan en ook internationaal op tournee te gaan. Eerst moet het nieuwe album af. Ik denk dat het eind dit jaar wel in de winkels zal liggen. Daarna gaan we dus de rest van Europa verrassen en daar hebben we heel veel zin in. Voor mij is Boyzone altijd heel speciaal geweest. Het betekende voor mij een carrière op mijn zestiende en zoiets is toch niet voor iedereen weggelegd. Ik kan nog steeds heel veel genieten van muziek. Natuurlijk is het ook fijn als de mensen dat waarderen. Mijn album Songs for my Mother staat op de eerste plaats van de Britse hitlijsten. Nu de rest van Europa nog!"

Foto's: Ray Burmiston