Review: Monsters vs Aliens

Media door Redactie Ze.nl

Monsters vs Aliens is de nieuwste animatiefilm van Dreamworks, dat ook al topfilms als ShrekMadagascar en Kung Fu Panda afleverde. En wederom zijn er bekende acteurs aangetrokken om de stemmen in te spreken: wat dacht je van Reese Witherspoon, Kiefer Sutherland, Seth Rogen en Hugh Laurie? Allemaal zeer veelbelovend, maar zijn ervaring en bekende acteurs genoeg om een film goed te maken?

Het verhaal
Op de dag van haar bruiloft wordt Susan (Reese Witherspoon) geraakt door een meteoriet die van haar een reus maakt. Meteen wordt ze door de geheime dienst meegenomen naar een ultrageheim ondergronds centrum onder leiding van General Monger (Kiefer Sutherland). Daar ontmoet ze de monsters The Missing Link (Will Arnett), B.O.B. (Seth Rogen) en Dr. Cockroach (Hugh Lauri). Allen zijn zij uit de maatschappij gehaald en in het ondergrondse centrum gestopt. Maar als het buitenaardse wezen Gallaxhar (Rainn Wilson, bekend van The Office US) de aarde aanvalt, worden de monsters naar buiten gehaald om de aarde te redden.

Een clichéverhaal, maar wat films van Dreamworks zo sterk maakt is de humor. In eerste instantie erg geschikt voor kinderen, maar voor volwassenen zitten er kleine subtiele verwijzingen en woordspelingen in, die kinderen nog niet zullen begrijpen. Zo ook in Monsters vs Aliens. Er zijn momenten in de film waarin je dubbel ligt van het lachen. Met name de scènes met de (nogal domme) president van de VS (Stephen Colbert) zijn hilarisch en dit karakter lijkt gebaseerd te zijn op voormalig president Bush. Daarnaast zitten er leuke momenten in waarbij Susan beseft dat zij niet meer een gewoon mens is, maar een gigantisch 'monster' en ze bijvoorbeeld auto's als rolschaatsen gebruikt om zich snel door San Francisco te kunnen bewegen.

En wat vinden wij ervan?
Toch is deze film niet zo sterk als Dreamworks' kaskrakers Shrek of Madagascar. Misschien omdat de film over het algemeen toch wat kinderlijk aandoet en hij vooral halverwege erg inzakt. Daarnaast is de film erg kort: hij duurt slechts anderhalf uur en is voor je gevoel veel te snel afgelopen. De grappen zijn net iets minder scherp dan in Shrek en het verhaal net iets minder leuk. Tegelijkertijd zijn de grafische aspecten van de film echter weer geniaal en lijken de details verbluffend echt.

Toch is de film een aanrader! De acteurs zijn perfect gecast voor de stemmen, en vooral in B.O.B. herken je Seth Rogen helemaal terug. De film zit vol leuke grappen, is op sommige gebieden erg origineel en over het algemeen een heel vermakelijke film. En blijf vooral zitten tot ná de aftiteling, je zult niet teleurgesteld worden!

Monsters vs Aliens is vanaf 1 april te zien in de Nederlandse bioscopen.