Patrick van Rhijn - Vaderstad

Media door Marieke_B

"In het keiharde gevecht om zijn dochtertje Lila neemt een wanhopige vader het recht in eigen hand."

In Weg van Lila konden we lezen hoe hoofdpersoon Djon Maas verliefd werd op de Zweedse Mikki en dochtertje Lila met haar kreeg, maar ook dat hun relatie helaas stukliep. Na een rechtszaak van maar liefst drie jaar om de voogdij over het meisje, moest Djon haar op het vliegtuig naar Zweden zetten; Lila werd aan Mikki toegewezen. Heel oneerlijk allemaal, want Djon had gedurende die drie jaar de volledige zorg van Lila op zich genomen en daar zijn hele ziel en zaligheid in gelegd.

Met Vaderstad gaat het verhaal verder. Djon probeert zijn leven weer op de rails te krijgen, maar dit gaat bepaald niet makkelijk. Zoekende naar een nieuw doel in zijn leven, een nieuwe tijdsbesteding, wijdt hij zich aan het schrijven van een boek over zijn jaren met Lila. Hiermee hoopt hij ook de herinneringen te kunnen bewaren en zijn verdriet te verwerken. Ondertussen neemt Mikki het niet zo nauw met de uitspraken van de rechter en de afspraken die zijn gemaakt, maar kan Djon er zelf heel weinig aan doen - hij staat machteloos. Als hij het kleine beetje contact dat hij nog met Lila had ook nog dreigt te verliezen, neemt hij een drastisch besluit waarvan hij zelf de gevolgen nog niet kan overzien...

En?
Het boek is dan wel een vervolg op Weg van Lila, maar is ook los te lezen. Wij raden echter aan om ze allebei te lezen, zodat de sfeer en het hele achtergrondverhaal duidelijker worden en je beter begrijpt wat Djon in 'deel 1' heeft moeten doorstaan.

Vaderstad is net zo mooi als zijn voorganger. Waar een vervolg vaak een slap aftreksel blijkt van deel 1, zowel met boeken als films, stapt Patrick van Rhijn gelukkig niet in deze valkuil. Hij weet Vaderstad net zo boeiend, spannend, sfeervol, hip en meeslepend te maken als Weg van Lila. Inleven is geen probleem, Patrick beschrijft op een eerlijke en recht-door-zee manier (die inmiddels kenmerkend is voor hem) hoe hem onrecht wordt aangedaan; hoe bizar het is dat omgangsregelingen totaal niet worden gecontroleerd en hoe vaders onterecht veel zwakker staan in zaken als deze.

De wanhoop die hem teveel wordt, het besluit dat hij vervolgens neemt en de gevolgen daarvan: je kijkt er niet raar van op. Djon staat alleen en kan niets anders doen dan op deze manier voor zichzelf opkomen...

Soundtrack
Vaderstad komt met een eigen soundtrack, ingezongen door de talentvolle zangeres Nina June. Zij bedacht een nieuwe, Nederlandse tekst voor een voor Patrick beladen Zweeds liedje en noemde het nummer Wonderwater. Er is ook een videoclip bij gemaakt, waardoor niets het liedje in de weg staat om een regelrechte hit te worden. De tekst en melodie zijn prachtig en passen perfect bij het levensverhaal van Patrick en zijn dochtertje, bij de emoties die zij hebben gevoeld. Een bijzondere toevoeging aan een toch al bijzonder boek.

Vaderstad (met CD)
Patrick van Rhijn

ISBN: 9061123887
Prijs: 19,95
Uitgeverij: Karakter Uitgevers B.V.