DVD: Disaster Movie

Media door Saar

Je bent ongetwijfeld bekend met het concept: je kiest enkele films welke in de voorgaande maanden uitgekomen zijn en maakt er een ietwat flauwe, maar zeker niet minder amusante, parodie op. De ene film is beter geslaagd dan de ander, soms moet je enkele malen terugkijken voordat je een link kunt leggen. Maar wat ben je trots wanneer je doorhebt waar de maker op doelt.

Gezellig avondje...?
Na een dag hard studeren was ik wel toe aan wat 'simpel vermaak'. De dvd Disaster Movie gaf mij een knipoog, ik zette een flinke pot thee, kroop bij de warme kachel en stopte het schijfje in de speler. 90 minuten zou ik schateren, schudden, lachen, gieren, brullen. Mijn buren zouden aan de deur komen om te vragen of ik ze nog wel op een rijtje heb, mochten ze hier niet al eerder aan getwijfeld hebben. Er zou geklaagd worden wegens geluidsoverlast of ik zou ze allemaal uitnodigen om naast mij plaats te nemen en te genieten van een ervaring die hun visie op het leven voorgoed zal veranderen.

Zware telleurstelling
Oké, ik heb een ervaring gehad waarvan ik niet kan herinneren dat ik deze eerder had. Maar deze heeft allerminst met mijn verwachtingen te maken. Niet eerder zag ik een film welke zijn naam zo'n eer aan doet. En niet eerder heb ik een film voortijdig afgezet. Heus heb ik de neiging wel eens gehad en gedacht: wáárom kijk ik hier naar? Maar over het algemeen zap ik niet snel weg en geef ik een serie of film het voordeel van de twijfel. Na een half uur kon ik het echter niet langer opbrengen om naar dit 'drama' te blijven kijken. Een film als Scary Movie neemt zichzelf allerminst serieus, maar zit desondanks nog enigszins logisch in elkaar. Disaster Movie is echter een slap aftreksel van wat een poging had willen zijn.. awel.. het minste van het minste, dat mag duidelijk zijn. Films welke nog niet uitgebracht waren ten tijde van het draaien van de film, zijn hier toch in verwerkt. 'Grappen' worden tot in lengte van dagen uitgerekt en herhaald, ze worden bij wijze van spreken voorgekauwd en uitgelegd, waarna je ze zelf tot je dient te nemen en ze nog eens afgespeeld ziet worden. Juist, zo onlogisch - en smakeloos - als de voorgaande zin is, is deze film ook. Binnen no-time stond deze film dan ook op de nr. 1 van de Bottom 100 op IMDB. Aj, niet echt een score om trots op te zijn.

Waar de film over gaat?
Will heeft een nogal vreemde nachtmerrie, wordt wakker en treft een vreemde gozer aan in zijn bed. Deze heeft blijkbaar wat dolle pret gehad met zijn vriendin, die ook in hetzelfde bed ligt. Will deelt zijn angstdroom en waarschuwt zijn vriendin, die dit alles voor bindingsangst aanziet en beslist de relatie te beëindigen. Wanneer Will even later op zijn Sweet Sixteen, ook al is hij al 25, probeert zijn gebroken hart te vergeten, breekt de hel los: de stad wordt geteisterd door aardbevingen, asteroïden, wervelwinden en een ijsstorm - dit alles in één nacht.

Om het verhaal nog wat meer samenhang en diepgang te geven, passeren enkele bekenden de revue. Mocht je de 'uitdaging' aan willen gaan, verwacht dan onder meer: Amy Winehouse die een laptop en gigantische fles drank in haar hooggekapte knot verbergt, welke ze in één teug leegsloebert en waarna zij vijf minuten luidkeels boert in andermans gezicht. De jongens en meiden van High School Musical, een breakdancende Juno, Hannah Montana die tegen de vlakte wordt geslagen en de o-zo gezellige Chipmunks.

Naar mijn idee is het vooral zonde dat er geld uitgegeven wordt aan het ontwikkelen van films als deze, waarschijnlijk met de achterliggende gedachte snel en simpel inkomsten te vergaren. Dit maakt dat andere producties, welke de moeite wél waard zijn, geen kansen krijgen om aan het publiek getoond te worden. Conclusie? De makers van Disaster Movie mogen geprezen worden voor het selecteren van een voortreffelijke naam, maar laat ze in het vervolg hun candid camera show lekker binnenshuis houden.

Disaster Movie
Regie: Jason Friedberg & Aaron Seltzer
EAN: 8713045217624
Prijs: 11,99