Help, werkloos! En nu?

Werk & studie door Redactie Ze.nl

De schokkende voorspellingen blijken uit economische ramingen die het Centraal Planbureau (CPB) onlangs bekend maakte. Premier Jan-Peter Balkenende noemde de cijfers 'buitengewoon ernstig'. "Het is lang geleden dat we zo'n economische teruggang hebben gekend en het tempo is ongekend." Hij sprak op een persconferentie over de situatie als een 'nieuwe en grote beproeving'.

Om mij heen zijn de eerste banen al gesneuveld. Oudere mensen die te duur zijn geworden, maar ook jonge honden die vol ambitie nog maar net uit de startblokken zijn, moeten hun baan inleveren.

Ontslagen! En nu?
Ben jij ontslagen? Het is heel normaal dat je korte tijd enorm baalt van de gebeurtenissen. Over het hoe en waarom. Blijf hier alleen niet te lang in hangen. Er is een spreekwoord dat hier van toepassing is: 'waar een deur gesloten wordt, gaat altijd een raam open'. Probeer, als je ontslagen bent, zo snel mogelijk weer aan de bak te komen. Werk je CV bij, schrijf sollicitatiebrieven en ga op sollicitatiegesprek! Wees niet te kieskeurig. Een baan die misschien iets onder je niveau is, staat nog altijd beter op je CV dan een (lange) periode van werkloosheid. Het geeft immers aan dat je niet te beroerd bent om de handen uit de mouwen te steken.
 
Je kunt je ontslag ook van een andere, positieve kant bekijken. Dit is misschien wel hét moment om je te laten omscholen. Heb jij jaren in de administratie gewerkt, maar wilde je eigenlijk werken in de kinderopvang? Pak je kans en ga alsnog die opleiding doen. Of vergroot je kans op werk met een master-opleiding.

Dromen achterna
Naast het zoeken naar een nieuwe baan en het volgen van een opleiding, is er nog een derde mogelijkheid. Volg je droom en start je eigen bedrijf! Hoewel het nog wel de vraag is of deze tijd van economische crisis de beste is om je eigen toko op te zetten.

Ben je net afgestudeerd? Dan heb je misschien iets aan de 10 gouden tips op weg naar een baan. We wensen je veel geluk met het behouden van je baan en anders met het zoeken naar een nieuwe uitdaging. Succes!