In between jobs: wat te doen?

Werk & studie door Michelle Klaverstijn
Ontslagen, werkloos, in between jobs of werkzoekend: allemaal verschillende woorden die op hetzelfde neerkomen. Je zit zonder werk. Naast de financiële zorgen wordt ook dat steeds groter wordende gat op je CV beangstigend.  

De recent afgestudeerden onder ons kunnen er vast over meepraten: het zoeken, en vooral het vinden van een uitdagende baan na je studie. Stonden ze enkele jaren geleden nog te springen om gemotiveerde jonge werknemers, nu weten ze niet hoe snel ze je af moeten schepen onder het mom van 'geen ervaring'. Keer op keer in die pen klimmen en keer op keer een blauwtje lopen omdat je weer niet 'in het profiel past'. Het kan behoorlijk demotiverend werken. Les nummer één is om bezig te blijven, want dat is niet alleen goed voor jezelf, ook je CV blijft er aantrekkelijk uitzien voor toekomstige werkgevers (en ja, die gaan er vast en zeker komen).


Vrijwilligerswerk

Nee, het brengt geen brood op de plank, maar veel leren doe je er wel. Eigenlijk kun je in elke sector die je interessant lijkt aan de slag, maar probeer in eerste instantie vrijwilligerswerk te krijgen in het veld waar je een baan probeert te bemachtigen. Op deze manier doe je vast wat werkervaring op en misschien kun je wel doorgroeien naar een betaalde functie binnen de organisatie. Zo niet, dan ben je in ieder geval lekker bezig en doe je wat terug voor de gemeenschap, en dat is ook nooit weg natuurlijk.

Andere baan
Het werken op een klantenservice of in een winkel is misschien niet je droombaan, maar grijp deze kansen toch maar aan. Je verdient er je centen mee, je doet altijd werkervaring op en wie weet waar het je brengt. Werk via het uitzendbureau is vaak op een tijdelijke basis en dus kun je er in het gunstige geval uitstappen zodra je een betere baan gevonden hebt.


Reizen

Nog een zakcentje over? Maak gebruik van de vrije tijd die je hebt en trek er op uit in de breedste zin van het woord. Droom je al jaren van een backpackreis naar Azië? Altijd al op safari willen gaan in Afrika? Een taalcursus willen doen in Spanje? Of toch liever Engelse les willen geven aan weeskinderen in Peru? Niet alleen enorm verrijkend voor je CV; ook voor jezelf. Je komt tot nieuwe inzichten en gaat de wereld op een andere manier bekijken. Misschien kom je wel tot de conclusie dat je het roer helemaal wilt omgooien en iets totaal anders wil gaan doen. Of je merkt juist dat de droombaan die je achterna jaagt echt je grote wens is. Zo ga je alleen maar nog gemotiveerder weer aan de slag.

Hobby/Cursus
Professionaliseer je hobby en biedt je kunsten aan op bijvoorbeeld het internet. Ga vrijwillig schrijven voor een website, verdiep je in je fotografiekunsten en breid je portfolio uit of probeer opdrachten binnen te krijgen voor die heerlijke bakkunsten van je. Heb je iets op het oog waar je nog niet veel van af weet? Doe een cursus! Je breidt je netwerk uit en de nieuw opgedane vaardigheden kunnen later weer van pas komen. En aangezien je bezig bent met iets dat je echt leuk vindt, zal het ook minder snel vervelen!


Ben je na verloop van tijd het solliciteren even helemaal beu? Las dan een pauze in! Ga er even op uit of doe wat je leuk vindt. Nu heb je er de tijd nog voor en met die nieuwe energie schrijf jij straks een nog betere sollicitatiebrief!

Wat doe/deed jij in periodes van werkloosheid?