DVD: Life

Media door Sara

Hij werd beschuldigd de moordenaar te zijn van zijn beste vriend en diens vrouw en kind. Aan het begin van de serie is hij net op vrije voeten, nadat zijn zaak is overgedaan en bleek dat hij dus toch onschuldig was. Hij is weer terug achter het bureau bij de LAPD met een nieuwe partner, Dani Reese, en probeert tussen de 'dagelijkse' moorden door de moord op te lossen waar hij 12 jaar van zijn leven onschuldig voor achter de tralies heeft gezeten.

Charlie Crews: "It's all connected, Reese."
Dani Reese: "What is?"
Charlie Crews: "It is."

Als je nog niet overtuigd bent deze serie heel snel te gaan kijken, volgen er nu nog 3 redenen om het maar eventjes wel te gaan doen.

1. Geen typische ex-gevangene
Overleven in de bak terwijl je zelf beweert onschuldig te zijn is lastig. Je gevangenismaatjes nemen je deze schijnheiligheid niet in dank af en dus was Charlie in zijn tijd in de nor een mikpunt van geweld. In de eerste aflevering krijgen verschillende mensen de beurt te gissen naar wat een nachtmerrie het voor Charlie moet zijn geweest. "He broke nearly every bone in his body," wordt er gezegd. Honderden hechtingen scheen hij nodig te hebben. Je zou toch denken dat die Charlie pretty pissed is, nu.

Maar dat valt, vreemd genoeg, heel erg mee. In de cel is Charlie namelijk 'Zen' geworden. Door het handboek uit zijn hoofd te leren, heeft hij zich letterlijk en figuurlijk door die twaalf lange en moeilijke jaren heen gevochten. Met als resultaat dat Charlie dingen zegt als:

Guard: "Are you making fun of me?"
Crews: "Maybe it's the universe that is making fun of us all?!"
Reese: "Why would the universe make fun of us?"
Crews: "I don't know. Maybe it's insecure."

2. De dames kicken ass
De partner van Charlie is Dani Reese, zij is een echte Ze.nl-dame. Ze kickt ass. Ze laat de 'nonsens' (oftewel Zen-achtige uitspraken) van Charlie niet naar haar hoofd stijgen en bokst met kracht tegen haar mannelijke collega's op die haar alleen maar als mooi meisje zien. Haar verleden is niet vlekkeloos, maar toch kan je het niet helpen van haar te houden en stiekem wil je gewoon net als zij zijn. Dani Reese is overigens niet de enige dame die sterk in haar schoenen staat in deze serie. Ook haar baas, Karin Davis, kan er wat van. De vrouwelijke advocate Constance, die Charlie uit de gevangenis heeft gekregen, is superstoer en supermooi, en zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. Dit is een serie die vrouwen erkent als superhelden - zoals het hoort!

3. Het kijken van deze serie is goed voor je dieet
Tenminste, wel voor de mijne. Charlie heeft namelijk een obsessie met fruit. Hij zit altijd wel een sinaasappel te pellen of een pruim weg te smikkelen. Wanneer zijn partner Dani aan de koffie zit, eet hij een bekertje fruitsalade leeg. Hij kan fruit heel eng laten lijken, heel interessant, een omkoopmiddel, een inkomstenbron, ga zo maar door. En ik kreeg spontaan zin in fruit. Bij iedere aflevering die ik heb gekeken heb ik wel een stuk weggewerkt. Niet slecht!

Life is niet het soort serie dat ik normaal kijk. Ik heb het niet op Law & Order, CSI, 24... Te vergezocht allemaal. En zo zou je veel van de plots van Life ook kunnen noemen. En eigenlijk had ik allang af moeten haken, als ik af ga op de series waar ik normaal van smul. Maar er is iets aan deze serie, er is iets met Life, waardoor ik maar blijf kijken.

Waar zou het door komen? Door de briljant gecaste rollen? Damien Lewis is perfect als Charlie Crews, op en top Zen en toch een borrelend soort van haat, woede, verwarring en wrok dat altijd net onder de oppervlakte blijft. En dan Dani Reese, het soort vrouw dat meer op tv zou moeten voorkomen, een echt rolmodel.

Of is het de manier waarop ze het verleden van Charlie combineren met het heden door middel van documentaire-achtige beelden, die antwoorden geven maar tegelijkertijd nog meer vragen oproepen?

De serie geeft me gewoon een soort kriebel. Ik wil na iedere aflevering steeds meer. Daarom kan ik het dus alleen maar aanraden. Veel plezier ermee!

Life
Regie: Peter Markle, Daniel Sackheim, David Semel, Marcos Siega
EAN: 5050582570328
Prijs: 39,99