Interview: Veldhuis & Kemper!

Media door Anneke

In 1999 beleefden Remco Veldhuis & Richard Kemper hun eerste gezamenlijke voorstelling in de kleine zaal van het Concertgebouw in Haarlem. In dat jaar werden ze ook tweede op Cameretten (na Marc-Marie Huijbregts). Het avondvullende cabaretprogramma Half Zo Echt beleefde datzelfde jaar haar première, terwijl het finalenummer van diezelfde show - de hitsingle Ik Wou Dat Ik Jou Was - de nummer 2-positie in de singlecharts bereikte. Het werd in 2003 zelfs het meest gedraaide Nederlandstalige nummer. Het duo is dit jaar dus alweer tien jaar bij elkaar, een echte mijlpaal dachten we zo. Samen maken ze mooie liedjes en humoristische cabaretvoorstellingen. En ondanks het tienjarige jubileum is het tweetal elkaar nog lang niet zat. Integendeel. Ze zijn behalve collega's ook nog eens dikke vrienden, die ook privé vaak bij elkaar over de vloer komen. In het vak zijn het twee mensen die dagelijks van elkaar leren en elkaar aanvullen. "Mensen vragen ons wel eens of we er geen genoeg van hebben om al zolang met elkaar op te treden. Dan antwoord ik: 'Ons enthousiasme voor het vak groeit juist met de dag,'" aldus Remco.

We moeten praten...
Ik spreek de twee heren in het Collegehotel in Amsterdam, waar ze neergestreken zijn voor een persdag. Het doel is tweeledig: de promotie van hun nieuwe theatertour We Moeten Praten én van hun gelijknamige album. In hun vijfde cabaretprogramma schetst het duo een beeld van de stand van zaken tussen man en vrouw, zoals deze zich op dit moment laat zien. De traditionele man-vrouw verhouding is niet meer, maar zijn de rollen niet teveel omgedraaid en stelt de vrouw niet té hoge eisen?

Het album is een bundeling van liedjes over het leven en de liefde: frustraties en sleur naast hoop, geluk en overgave. De titel We Moeten Praten klinkt trouwens best serieus, zeker voor een cabaretprogramma. "Ja, als iemand zoiets tegen je zegt, ga je toch wel nadenken, vooral als je het van je vrouw of vriendin hoort. Er kan tenslotte een breuk aankomen of een andere nare mededeling," aldus Remco. Toch zit er achter de titel van dit programma ook een andere betekenis. "Cabaretiers zijn praters, ze móeten altijd praten anders zijn ze nergens. In de titel zitten ook verschillende mogelijkheden. Stel dat je vrouw of vriendin 'we moeten praten' tegen je zegt en ze vertelt je zomaar dat je vader wordt!" Remco vertelt dit omdat het hem pas ook overkomen is: hij wordt dus zelf binnenkort vader van zijn eerste kind en daar kijkt hij met spanning naar uit. "Mijn vrouw Ruudje en ik hebben inmiddels acht jaar een relatie en trouwden in 2007. Ik ben heel blij met de aankomende geboorte van ons eerste kind."

Man/vrouw?
Het programma We Moeten Praten gaat uiteindelijk over de relatie tussen man en vrouw: het man/vrouw-thema, maar dan gezien vanuit de vrouw. Oftewel: zij is niet degene die verandert in de relatie, maar juist de man. Er moet dus gepraat worden over wat er precies aan de hand is. Dat gebeurt via sketches en verhalen met een humoristische inslag.

Remco Veldhuis en Richard Kemper zijn blij met de verschillende mogelijkheden die hun vak biedt. "Er is een tijd dat we bezig zijn met liedjes schrijven en weer een andere die we gebruiken voor het voorbereiden van onze cabaretvoorstellingen," vertelt Richard. "Liedjes ontstaan vaak spontaan en zijn gebaseerd op onze eigen situatie of op de ervaringen van anderen. Ik kom vaak met een melodietje op de piano en Remco vult dat aan met teksten, of ik kom met een idee en dat werken we samen uit. Er is geen bepaalde formule voor te bedenken. Onze liedjes gaan wel vaak over relaties, in de meest brede zin van het woord." Hij vervolgt: "Teksten ontstaan op alle mogelijke plaatsen en op heel veel verschillende momenten. Soms zit ik in een kroeg en krijg opeens een idee voor een liedje. Dan schrijf ik het gewoon op een bierviltje en dan werk ik dat later uit. Altijd als we weer aan een nieuw album of een nieuwe plaat beginnen, dan ligt de studio vol met een brei aan papieren, bandjes, opnames en ideeën die we dan gaan uitwerken. Veel ideeën groeien uit tot een liedje, weer andere blijven een tijd liggen en zien misschien nooit het daglicht. Maar een ding is zeker: aan inspiratie hebben we nooit gebrek."

De voorbereiding
Voor de voorbereiding van een cabaretprogramma gaan de heren ietwat anders te werk: "In de voorbereidende fase schrijven we veel stukken tekst. Daarna schakelen we een dramaturg in die het doorleest, waarna we weer om de tafel gaan zitten en halen we met z'n drieën de meest naarvoren komende onderwerpen eruit. Daarna starten we met de vormgeving ervan. Ja, het is iedere keer weer een hele uitdaging om aan zo'n voorstelling te beginnen. En om hem later met het publiek te delen natuurlijk, want daar doe je het uiteindelijk allemaal voor."

Tot en met juni 2010 touren Veldhuis & Kemper met We Moeten Praten door het land en 14 februari is de officiële première. Het liedjesalbum We Moeten Praten ligt vanaf 9 februari in de winkels. 

We Moeten Praten
Veldhuis & Kemper
EAN: 8712629970498
Prijs: 16,99