CD: Il Divo - The Promise

Media door Saar

Een tijd terug kwam mijn moeder met een cd op de proppen: "Luister hier eens naar!" Ik bekeek het hoesje en vroeg: "Il wie-vo?" "Il Divo! Dat is Italiaans voor mannelijke diva, het is een internationale groep van vier zangers. Onder begeleiding van een symfonisch orkest vertolken ze bekende popliedjes in het Frans, Italiaans, Engels, Spaans én Latijn, met gebruik van operazang."

Operazang... zou ik dit leuk gaan vinden? Mijn moeder vertelde verder: "Het idee achter de groep ontstond nadat Simon Cowell (die bekend werd als het 'gemene' jurylid bij Engelstalige talentenjachten) een uitvoering van Con Te Partirò door Andrea Bocelli en Sarah Brightmann beluisterde. Cowell genoot van de combinatie van de prachtige zang met klassieke muziek en besloot een internationaal kwartet bijeen te snuffelen. Een wereldwijde zoektocht naar jonge zangers die zin hadden mee te werken aan deze uitdaging ging van start; na twee jaar was het project eindelijk rond. De groep bestaat uit de Amerikaanse tenor David Miller, de Spaanse bariton Carlos Marín, de Zwitserse tenor Urs Toni Bühler en de Franse popzanger Sébastien Izambard."

Hmm, dat klinkt toch wel interessant, ik besloot de mannen een kans te geven. De groep heeft ondertussen al diverse albums en dvd's uitgebracht, waaronder Il Divo (2004), Ancora (2005), The Christmas Collection (2005) en Siempre (2006). Na een rustperiode van een jaar is Il Divo nu terug met een gloednieuw album en tour.

Het zojuist verschenen album The Promise doet wat romantischer aan dan het voorgaande Siempre. Op de cd vind je nummers als She, The Winner Takes It All (Va Todo Al Ganador), Hallelujah, Amazing Grace en The Power Of Love (La Fuerza Mayor). Het is even wennen, dat moet ik bekennen, maar het feit dat nummers die je goed kent in een compleet ander jasje gestoken zijn (denk: in een andere taal en muziekstijl) werkt verfrissend. Il Divo maakt geen muziek om eindeloos op repeat te zetten, maar weet wel de gevoelige snaar te raken en diep onder je huid te 'trillen'. Oef, heerlijk! En zeg nu zelf, de mannen zijn ook niet bepaald vervelend om naar te kijken. Het is dan ook geen wonder dat Oprah Winfrey ze in haar show móest hebben en dat ze de hele wereld overvliegen om hun zangkunsten ten gehore te brengen.

Dat het hier niet om de 'eersten de beste' gaat blijkt wel uit de volgende feiten. Wist jij bijvoorbeeld dat...
... Sébastien Izambard in februari 2002 meespeelde in Richard Cocciante's musical Le Petit Prince, als Business Man? Voor hij deel werd van Il Divo, speelde hij ook mee in verschillende theaterstukken zoals La Troupe. Sébastien heeft overigens als enige van de groep geen muziekopleiding gevolgd.

... Urs Bühler op zijn vijfde al in een koor zong en viool, klarinet, drums, gitaar en piano leerde spelen? Op zijn zeventiende werd hij de leadzanger van de heavy metal band Conspiracy; tegelijkertijd kreeg hij muzieklessen aan de Academy for School and Church Music. Later studeerde hij in Amsterdam aan het Sweelink Conservatorium en verrijkte zijn ervaring verder door privélessen te nemen bij de Zweedse tenor Gösta Winbergh. Ook trad hij op in het Salzburg Festival onder leiding van Claudio Abbado en zong hij in het koor van de Nederlandse opera.

... David Miller een van de succesvolste jonge Amerikaanse zangers in de wereld is? Hij speelde rollen in vele opera's, zoals Romeo in Romeo en Julia, Alfredo in La Traviata, Tamino in Die Zauberflöte en Tony in The West Side Story. Ook trad hij 6 mei 1998, samen met andere operazangers, op voor toenmalig president Bill Clinton in het Witte Huis.

... Carlos Marín zijn eerste cd maakt op zijn achtste? Die cd heette The Little Caruso, op de cd staan de liedjes O Sole Mio en Granada. Een tweede cd, My Dear Mother, volgt wanneer hij tien is. Ook Carlos zong in diverse musicals, hij was te horen in onder andere: Les Misérables (als Marius), The Beauty & The Beast  (al moest hij voortijdig stoppen wegens een gebroken been), Grease (als Vince Fontaine), El Diluvio Que Viene (als The Comming Flood), La Magia De Broadway en Peter Pan. Verder zong hij in de films The Night Before Christmas en de Spaanse versie van Cinderella, waarin hij de rol van de prins vertolkt.

Tot slot een tip: luister zeker eens naar een van de eerdere albums van de groep, het nummer Unbreak My Heart (Regresa A Mi) is werkelijk zinnenstrelend.

Voor verdere informatie, de laatste nieuwtjes en tourdata surf je naar www.ildivo.com!

The Promise
Il Divo

EAN: 0886973996829
Prijs: 14,99

Zin in meer? In maart zijn de mannen van Il Divo live te bewonderen in Ahoy, voor tickets surf je HIERHEEN! Je kunt natuurlijk ook een fijn stedentripje plannen en een concert in een andere wereldse stad boeken!