Laat Edsilia maar zingen!

Vrije tijd door Eline

Laat Mij Maar Zingen, zo heet de tournee waarmee Edsilia dit seizoen langs de Nederlandse theaters trekt. De titel komt van een gedicht van Edsilia's schoonvader Huub Oosterhuis, de vader van haar man Tjeerd. Laat Mij Maar Zingen slaat dan ook letterlijk op Edsilia, die niets liever doet. En dat was maandagavond te merken!

De Kleine Komedie in Amsterdam was afgeladen met vrienden en familie van de zangeres. Van Edgar Davids tot Bergit Lewis en van Jasmine Sendar tot, -koninklijk bezoek!-,  prins Bernhard jr. en prinses Annette. Het kleine theater aan de Amstel barstte bijna uit haar voegen, vooral toen de 30-jarige zangeres opzwepende up tempo-nummers ten gehore bracht met bijbehorende buikdans en het publiek nog net niet OP de stoelen ging staan van enthousiasme.

In Laat Mij Maar Zingen staat Edsilia stil bij het feit dat ze inmiddels de dertig is gepasseerd, met de daarbij samenhangende dertigers-dilemma's. Hoewel, Edsilia zegt daar nog niet erg last van te hebben. Ja, hier en daar wat extra gewicht en nadenken over de toekomst horen daar misschien wel bij, maar de zangeres is nog steeds stapelverliefd en doet wat ze het liefste doet: zingen en entertainen. Geen gedachtes dus van: doe ik wel wat ik wil?

In haar show blikt Edsilia terug op haar jeugd, hoe ze vroeger in de auto liedjes meezong met de radio en eigenlijk niet wist wat ze zong. Ze vertelt over haar ouders, die scheidden toen ze nog jong was. Ze maakt grapjes en maakt echt contact met haar publiek. Edsilia vertelde al eerder aan Ze.nl dat ze deze theatertour met een lach en een traan beleeft. Op de premièreavond zong ze dan ook een prachtige ballad voor haar in november overleden beste vriendin Honey, waarmee ze lief en leed deelde. Het bezorgde de zaal kippenvel.

Laat Mij Maar Zingen is een verzameling van eigen (Nederlandstalige) nummers en soulklassiekers van grootheden als Stevie Wonder, Aretha Franklin en Oletta Adams. Maar ook een remix van Ne-Yo's Come Closer en Rihanna's Don't Stop the Music komen aan bod. Ook al gaf ze onlangs in Life & Cooking aan nooit meer mee te zullen doen aan het Songfestival, wat meer dan tien jaar geleden haar doorbraak betekende; Edsilia zong maandagavond haar twee hits Hemel en Aarde en Nooit meer zonder jou (On top of the World) met een geweldig enthousiasme. En de zaal zong alles woord voor woord mee.

Edsilia straalt als nooit te voren. Lekker in haar vel en met een geweldig charisma staat ze meer dan twee uur lang te zingen alsof het haar geen enkele moeite kost. Met veel plezier en enthousiasme speelt ze samen met haar vierkoppige band (met onder meer de drummer en pianist uit de band van Marco Borsato). Haar man Tjeerd en goede vriendin Karin Bloemen hebben meegewerkt aan een heerlijke soulshow, die vooral na de pauze haar werkelijke climax beleeft.  Aan het einde van de show komen dan ook alle emoties los, en met een zakdoek in haar hand neem Edsilia afscheid van haar publiek.

Wat een supervrouw!

Foto's: Nico Swartz