Interview: Edsilia Rombley!

Media door Anneke

Edsilia zal het bewuste moment nooit meer vergeten. Op die bewuste zaterdag, vlak na een optreden in Aalsmeer, hoorde zij het berichtje op haar voicemail. Er was iets gebeurd met haar beste vriendin Honey. Vlak daarna hoorde zij het trieste nieuws dat ze het niet had gehaald. Honey had in haar badkamer een hersenbloeding gehad. "Dat was vreselijk nieuws. We waren hele close vriendinnen, net als zussen eigenlijk. Ze hoorde bij de familie, we belden elkaar vaak en deelden alles. Ook was ze regelmatig bij mijn optredens te vinden. Zoiets raakt je diep, je weet gewoon niet wat je doen moet," zijn de woorden van Edsilia die weken na de dood van Honey hier nog elke dag mee bezig is. "We kenden elkaar al vanaf onze kindertijd, ze was het eerste vriendinnetje van mijn broer. Onze band is altijd gebleven, ondanks dat ze tien jaar ouder was. Ik zal haar heel erg missen."

En na zo'n moeilijk moment moet je verder, want het leven gaat door en ook het werk. Edsilia was net bezig met de voorbereidingen van haar nieuwe theatertour toen het gebeurde. "De show begint in januari en op de 26e is de première. Daar moet ik nog heel veel voorbereidingen voor treffen. Soms kan ik er gewoon mijn gedachten niet bijhouden. Aan de andere kant is het ook wel weer goed om met de show bezig te zijn."

Het wordt de derde theatershow van Edsilia. Deze draagt als titel Laat Mij Maar Zingen. Ik zing liedjes van mijn vorige cd's, maar ook oude soulnummers. Het zijn vooral liedjes die iets betekend hebben in mijn leven. Artiesten die me geïnspireerd hebben, bijvoorbeeld Stevie Wonder, Aretha Franklin, Betty Wright en Gladys Knight. Met veel van die artiesten heb ik kennis gemaakt in mijn jeugd. Die jeugd was erg gelukkig en de Antilliaanse roots waren duidelijk aanwezig in ons gezin. Dat heb ik ook als heel fijn ervaren. Ik ben altijd heel close met mijn familie geweest en ze hebben me altijd gesteund. Ja, ik prijs me echt gelukkig wat dat betreft."

Ook echtgenoot Tjeerd Oosterhuis heeft Edsilia altijd veel geholpen. "Hij helpt me met mijn muziek, maar ook is hij degene die me altijd bijstaat en me als geen ander begrijpt. Tijdens mijn aankomende theatershow draagt hij ook veel bij. Evenals Karin Bloemen trouwens. Ik heb altijd veel ideeën, die ik dan aan haar geef om deze te ordenen. Ze komt ook vaak met goede suggesties. We kennen elkaar alweer een tijd. Ooit deed ik mee aan één van haar kerstshows en we hebben altijd contact gehouden. Het is ook heel relaxed om met haar samen te werken."

Ondanks de moeilijke tijd die ze doormaakt, kijkt Edsilia uit naar haar nieuwe theatershow. "Ik ben bijna 31 en daar wilde ik ook even bij stilstaan. Niet dat ik met mijn leeftijd zit hoor... Maar de dood van Honey heeft me meer dan ooit doen beseffen hoe betrekkelijk het leven is. Je moet er volop van genieten en dat probeer ik dan ook te doen. Soms denk ik er ook wel over na hoe mijn toekomst zal zijn: hoe lang heb ik nog succes en hoe lang ga ik hier nog mee door? Voorlopig geniet ik met volle teugen van mijn succes en ik hoop dat nog lang te kunnen doen."