De dag waarop mijn dochter gek werd

Media door Saar

Michael Greenberg schreef het boek, dat inzicht geeft in de de psychose van zijn dochter, Sally. Michael dompelt ons gedurende 245 bladzijden onder in de 'waanzin' van ons bestaan. Of moeten we zeggen onderbewuste? Greenberg werpt de nodige vragen op: Wat is gekte en wat ligt hieraan ten grondslag? Is het er altijd al geweest of ontstaat het door een bepaalde trigger? Heeft hij er een rol in gehad dat zijn dochter een acute stand van manie inschoot, had hij het moeten of kunnen zien aankomen?

Het boek leest als een trein, met een flinke vaart worden we meegenomen door Michael's bestaan en dat van zijn naasten. We gaan mee, op bezoek naar de psychiatrische instelling. Ook leren we Greenberg's verleden met zijn ex-vrouw Robin kennen. Ontmoeten zijn huidige geliefde Pat, maar ook zijn broers, moeder, zoon Aaron en nog tal van andere vrienden en kennissen. Michael wisselt prettig tussen heden en verleden, betrekt feiten over psychische stoornissen in zijn verhaal - zonder belerend over te komen - en maakt de nodige, kritische, kanttekeningen. Dit maakt De dag waarop mijn dochter gek werd niet tot weer een zelfhulp- of slachtofferverhaal. Als lezer word je meegezogen in de emoties, twijfel en wanhoop die de mensen om Sally heen ervaren.

Greenberg beschrijft hoe er naar hen gekeken wordt door het verplegend personeel en de behandelend artsen. Hoe zij, andersom, kijken naar andere patiënten en hun familieleden. Hoe er banden ontstaan, 'just for the time being'. Het leven op pauze-stand, een bestaan tussen thuis en ziekenhuis. Tussen binnen- en buitenwereld. Wanhoop verbroedert en brengt samen, zo blijkt ook hier. Michael gebruikt prachtige verwijzingen naar gezegden van geleerden en ervaringsdeskundigen. Hij is de poëzie der woorden machtig en het slot van het boek volgt eigenlijk al veel te snel. We worden teruggetrokken in de realiteit door het nawoord, waarin Michael vertelt hoe het momenteel met Sally gaat. Een pas op onze plaats, want door de vloeiende beschrijving vergeet men halverwege dat dit boek niet op fictie berust. De mensen waarover geschreven wordt bestaan, dit is een portret van een strijd. Wat een strijd, maar bovenal wat een portret. Helder en realistisch, hang het op waar iedereen het kan zien. Dat is het waard, geloof ons maar.

De dag waarop mijn dochter gek werd
Michael Greenberg
ISBN: 9026320728
Prijs: 19,95 euro
Uitgeverij: Ambo