Tracy Chapman - Our Bright Future

Media door Eline

Wie bij de naam Tracy Chapman alleen vraagtekens ziet, hoeft enkel en alleen haar hit Fast Car te  horen en je weet meteen weer wie het is. De zangeres met die unieke, klagerige stem, zingend over alle ellende die zij in haar jeugd heeft meegemaakt. Haar karakteristieke geluid, compleet met haar gitaarspel, is te horen op haar nieuwste album Our Bright Future. Dat geluid is overigens in die twintig jaar tijd nauwelijks veranderd.  Dat is fijn: Tracy heeft nooit de behoefte gevoeld te willen experimenteren met andere muziekstijlen of -thema's. Ze is bij zichzelf gebleven en dat hoor je op elk nummer van deze cd terug.

De 44-jarige Tracy, geboren in Cleveland, Ohio, is bij haar roots gebleven. Haar country-achtige sound hoor je terug in nummers als For a Dream en Our Bright Future. Haar bekende 'bibber' in haar stem is gevoelig en intens, en doet terugdenken aan haar doorbraak Fast Car. Het album doet aan als een live-opname, alsof de nummers in één keer zijn opgenomen. Tracy is dan ook een echte performer; zichzelf altijd begeleidend op de akoestische gitaar. De 'one, two, three's' aan het begin van Sing for You en Save Us All geven je het gevoel dat je bij een jamsessie zit.

Dat Tracy's nummers over ellende, racisme en haar geloof in God gaan, is ook op dit album niet veranderd. Our Bright Future past dan ook perfect in deze tijden waarin de VS een zwarte president kiezen: een doorbraak en een historisch moment. De titels van de nummers zouden niet misstaan in speeches van Obama: Save Us All, Our Bright Future, For a Dream, Something to See. Yes we can! Tracy haakt aan bij de positieve gedachte die nu in de VS heerst.

Het is zo jammer dat Tracy met haar talent en prachtige nummers relatief weinig bekendheid geniet in Nederland. Qua stemgeluid zou ze zo een jongere versie kunnen zijn van Nina Simone, en het is duidelijk dat India.Arie qua stijl Tracy als voorbeeld heeft genomen. Laten we hopen dat dit album haar de roem en successen in Nederland geeft die ze verdient.

Our Bright Future
Tracy Chapman

EAN: 0075678982125
Prijs: 14,99