Magisch genieten bij Cirque du Soleil

Vrije tijd door Jet

Cirque du Soleil
Cirque du Soleil (Frans voor Circus van de Zon) is het meest prachtige en bijzondere circus ter wereld. Door de magische combinatie van kleur, licht, muziek en acts valt iedere bezoeker in katzwijm. Hoe is Cirque du Soleil eigenlijk opgericht?

Cirque du Soleil is in 1984 ontstaan in Canada toen een groepje straatartiesten bij elkaar kwamen om te jongleren, op stelten te lopen of met vuur te spuwen. Zo vermaakten ze de mensen op straat. De groep noemde zichzelf Le Club des Talons Hauts, wat 'de club met de hoge hielen' betekent. Grappig om te weten is dat die mensen nu allemaal zeer belangrijke personen binnen Cirque du Soleil zijn, zo is Guy Laliberté, die toen vuurspuwer en musicus was, nu voorzitter!

De club werd steeds groter en al snel werd er een eerste show gemaakt waar ze mee op tournee gingen door Quebec. De show was een groot succes en rond 1986 begonnen ze ook naar andere grotere steden in Canada te reizen. Cirque de Soleil werd langzamerhand ook internationaal een bekende naam, mede doordat de acts werden onderscheiden op competities en festivals over de hele wereld. Terwijl de interesse in Cirque groter werd, werd de circustent dat ook!

Een jaar later (1987) vertrekt het circus voor het eerst naar Amerika, waar de show genaamd We Reinvent the Circus een hit is, later worden ook Europa en Japan bezocht. Cirque du Soleil is een wereldwijd succes!

Om aan te geven hoe groot Cirque du Soleil is...
- In 1984 werkten er 37 artiesten bij Cirque du Soleil, in 2002 waren dat er 3000. 
- In de jaren '80 was het gemiddelde aantal bezoekers per jaar ongeveer 270.000 mensen, in 2002 kwamen ruim 6.000.000 mensen de show bekijken.

Cirque du Soleil is geen onbekende in Las Vegas. Elk jaar trekken de shows vele tienduizenden bezoekers. Met de show Nouvelle Expérience debuteert het circus in 1992 in de circustent van The Mirage. Op dit moment heeft Cirque du Soleil 5 shows (!) in Las Vegas: "O" (Bellagio), Zumanity (New York New York), Mystère (Treasure Island), Love (The Mirage) en (MGM Grand).

"O"
Woensdag bezochten wij "O" in het statige Bellagio. Een show die in het teken staat van lucht, vuur en water. En niet zomaar een beetje water, in het theater van het Bellagio is een bassin met ruim 550.000 liter water geïnstalleerd!

De show begint met twee zielige clowntjes die compleet met reddingsboei en paraplu de zaal in komen wandelen, wat gelijk al zorgt voor een goede sfeer. Al snel worden ze bijgestaan door een balletdanseresje, een strenge man met zweep en een aantal lakeien. Dan kijkt iedereen omhoog. In het midden van de zaal, aan het plafond, hangt een meisje zich elegant te bewegen. Vervolgens gaat mijn aandacht weer naar het  balletdanseresje, die een jongen uit het publiek bij de hand heeft gepakt en mee leidt naar het midden van de zaal. Het meisje in de hoepel lacht verleidelijk naar hem en laat een rood doekje speciaal voor hem naar beneden vallen. Dan gaat het snel. De jongen uit de zaal wordt naar het podium meegesleurd en vervolgens uit het niets keihard omhoog geschoten, hij is verdwenen. Het doek wordt op bijzondere wijze open 'gewaaid' en de show begint nu echt...

Ik moet een aantal keer met mijn ogen knipperen om te bevatten wat ik allemaal zie om het podium, wat een prachtig decor. Mijn ongeloof wordt nog groter als ik opeens allemaal voetjes zie bewegen in het water (!). Ja, water speelt een erg grote rol bij deze show. Alles speelt zich in, boven en rondom het water af. Dit is trouwens de eerste show van Cirque du Soleil die zo met water werkt.

De rode draad van het verhaal is de jongen uit met publiek met zijn rode doekje die op zoek is naar het elegante meisje. Zijn reis neemt ons mee door bijzondere werelden vol bizarre karakters. We zien rondvliegende jongens, in elkaar gevouwen slangenmeisjes, acrobaten die vanaf 20 meter hoogte het water induiken en vuurspuwers. Ook de clowns komen af en toe weer voorbij en zorgen voor een komische noot. Normaal houd ik absoluut niet van clowns, maar deze zijn toch erg grappig moet ik zeggen.

Je komt ogen tekort bij deze show, want overal op het podium valt wel iets te zien. Opeens ontdek je weer een man die volledig in brand de krant aan het lezen is, een geisha die al lopend haar viool bespeelt en een vrouw in een rode jurk die als een wilde aan het dansen is.

De hele show lang heb ik kippenvel op mijn armen gehad, wat een bijzondere ervaring is dit. Na mijn culinaire orgasme van afgelopen maandag, heb ik vanavond een visueel orgasme gehad. Dat zegt genoeg lijkt me zo...

Kijk hier voor meer informatie over deze prachtige show!