Pokeren voor dummies

Media door Marieke_B

Verschillende varianten
In de loop van de tijd heeft het pokeren zich ontwikkeld tot het huidige spel dat tegenwoordig zoveel gespeeld wordt. Er zijn verschillende varianten op het spel, maar in de pokertoernooien die steeds populairder werden, is Texas Hold'em de favoriet geworden. Dit is momenteel de meest gespeelde vorm van poker. Sinds poker op tv wordt uitgezonden, is de populariteit alleen maar toegenomen.

Speelvormen
Je kunt poker op twee manieren spelen: met je eigen geld (cashgamen) of met virtuele chips (toernooien). Als je een toernooi speelt dan betaal je een entreeprijs (buyin), waarna iedereen voor dat bedrag een aantal chips krijgt om mee te spelen. De buyins verschillen per toernooi; zo kun je al een toernooi spelen voor 0,25 dollar en kun je zo hoog gaan als 10.000 dollar.

De prijzenpot van een toernooi bestaat uit alle buyins bij elkaar opgeteld. Dit totaalbedrag wordt dan verdeeld over bijvoorbeeld de top 3 van de spelers, waarbij de nummer één het meeste krijgt.

Als je gaat cashgamen betaal je ook een buyin, maar vervolgens speel je direct met dit geld. Dus als je jezelf inkoopt voor 100 dollar, dan heb je dus 100 dollar aan chips om mee te spelen.

Doel van het spel
Iedere pokerspeler krijgt 2 kaarten die alleen voor hemzelf zijn, de andere spelers mogen deze kaarten niet zien. Vervolgens worden er 5 kaarten open (voor iedereen zichtbaar) op tafel gelegd. Nadat deze 5 kaarten op tafel zijn gelegd, maakt iedere speler de beste pokerhand. De speler met de beste hand wint de pot.

Pokerhanden
Poker kent 10 verschillende soorten handen, hieronder worden ze van hoog naar laag genoemd. De aas is de hoogste kaart en dan de heer, vrouw, boer, 10 t/m 2, en vervolgens weer aas. De aas geldt dus ook als 1. Bij pokeren is de ene kleur of teken (ruiten, harten, schoppen, klaver) niet hoger of belangrijker dan de andere.


Hand 1: Royal Flush - opéénvolgende kaarten van dezelfde kleur, helemaal tot de aas


Hand 2: Straight Flush - opéénvolgende kaarten van dezelfde kleur, maar niet tot de aas


Hand 3: Four of a Kind - vier dezelfde kaarten


Hand 4: Full House - drie dezelfde kaarten, gecombineerd met een paar


Hand 5: Flush - vijf kaarten van dezelfde kleur, maar niet opéénvolgend


Hand 6: Straight - vijf opéénvolgende kaarten, van verschillende kleur


Hand 7: Three of a Kind - drie dezelfde kaarten


Hand 8: Two Pair - twee keer één paar


Hand 9: Twee dezelfde kaarten


Hand 10: Geen paar, dus de hoogste kaart telt

En nu aan de slag!
Eerst wordt bepaald wie de dealer is. Deze deelt de kaarten aan het begin van een nieuwe ronde. Deze persoon krijgt de button voor zijn neus, zo is altijd duidelijk wie de dealer is. Op internet en in het casino heb je natuurlijk vaste dealers, als je met vrienden een pokertoernooitje speelt, is iedereen gewoon om de beurt de dealer.

Vervolgens is het tijd voor de blinds. Dit zijn twee verplichte inzetten van twee spelers aan tafel, terwijl er nog helemaal geen kaarten in het spel zijn - een 'blinde' inzet dus. Zo zit er bij het begin van een ronde in ieder geval altijd wat in de pot en speel je dus altijd ergens om. De speler direct links van de button is de small blind. De speler direct daarnaast is de big blind. Het bedrag van de small blind is de helft van de big blind. Van tevoren spreek je de hoogte van deze vaste inzetten met elkaar af.

Eerste inzetronde
Nu krijgen alle spelers twee gesloten kaarten van de dealer. Deze mag dus niemand zien! Je houdt deze kaarten geheim tot het einde. Nu iedereen zijn eigen kaarten heeft gezien, moet iedereen voor zichzelf bepalen of de kaarten goed genoeg zijn om te gaan spelen. Degene die links van de big blind zit moet als eerst bepalen wat ie doet, de rest volgt met de klok mee. Je kunt vier dingen doen:

call
Je speelt het spel mee en legt hetzelfde aantal chips in de pot als degene heeft gedaan die de big blind was.

fold

Je legt je kaarten neer en neemt niet meer deel aan het huidige spel. Je kan geen aanspraak meer maken op de pot.

bet/raise
Je verhoogt de inzet (meer dan de big blind) en de andere spelers moeten bepalen of ze met je meegaan.

reraise

Een andere speler heeft de inzet reeds verhoogd, maar jij kiest ervoor deze nogmaals te verhogen.

Degene die de small blind was, heeft natuurlijk nog maar de helft van de big blind neergelegd en moet dus nog bepalen of hij het aanvult tot de hoogste inzet (call) of zijn kaarten weggooit en zijn al ingezette chips dus kwijt is (fold).

Tweede inzetronde
De eerste drie kaarten worden nu door de dealer open op tafel gelegd. Dit wordt de Flop genoemd. Je moet nu weer inschatten wat je gaat doen. Heb je kans op een goede kaartcombinatie? De speler links van de button begint met zijn actie. Naast een call, fold, bet/raise en reraise is er nu nog een optie: check. Je hoeft dan niets in te zetten, maar kunt afwachten wat andere spelers doen. Wordt er gebet door een speler, moet je om mee te gaan hetzelfde aantal chips inleggen. Als iedereen besluit te checken, komt er dus geen extra geld in de pot en komt de volgende kaart op tafel.

Derde inzetronde
Nu wordt de vierde kaart open neergelegd. Dit heet de Turn. Weer mag iedereen om de beurt bepalen wat ie wil doen: call, fold, bet/raise, reraise of check.

Vierde en laatste inzetronde
Nu komt het erop aan! De laatste kaart komt op tafel, oftewel de River. De spelers die nog in het spel zitten, kunnen nu nog flink inzetten of misschien toch maar folden, omdat ze denken dat een ander betere kaarten heeft.

Hierna gooien de spelers die nog meedoen om de pot hun kaarten open, dit heet de showdown. De speler met de beste combinatie van 5 kaarten (de beste hand), wint de hele pot en mag alle fiches bij elkaar rapen.

Let wel: Als iedereen heeft gefold en er blijft één speler over in het spel, dan hoeft diegene zijn kaarten niet perse te laten zien. Dan zal het altijd de vraag blijven of diegene nou echt goede kaarten had of gewoon een beetje zat te bluffen en iedereen heeft laten gelóven dat ie goede kaarten had...

Heel veel speelplezier! Voor meer informatie kun je nog de volgende sites raadplegen:
www.pokeruitleg.nl
www.poker-uitleg.nl
www.pokerkennis.nl
nl.pokernews.com
www.pokermarkt.nl
www.hetpokerspel.nl
www.pokervoorbeginners.nl