a balladeer: stilte na de storm

Media door Anneke

Als je Where Are You, Bambi Woods? beluistert valt één ding meteen op: dit album ademt de sfeer van Amerika uit. Die sfeer komt in enkele van de teksten terug, maar vooral in de ervaringen die erin verwerkt zijn. Zanger en liedjesschrijver Marinus de Goederen heeft wel iets met het land van melk en honing. Hij woonde er een jaar en was er ook verschillende keren op vakantie. Genoeg in ieder geval om bij hem een onuitwisbare indruk achter te laten. Waar hij dan weer inspiratie uitputte voor het nieuwe a balladeer-album.

Het meest opvallende liedje daarop is ongetwijfeld de titelsong Where Are You, Bambi Woods?. "Bambi Woods is de hoofdrolspeelster uit de pornofilm Debbie Goes Dallas uit 1978. Een paar jaar later verdween de jonge actrice spoorloos. Sommige mensen spreken over een overdosis, weer anderen beweren dat ze haar spullen heeft gepakt om bij de anonimiteit te leven. Voor mij was het verhaal intrigerend genoeg om er en liedje over te schrijven. Je kon haar geschiedenis ook moeilijk natrekken omdat Bambi Woods niet eens haar echte naam was. En dat zijn dingen die het allemaal nóg mysterieuzer maken. Er zijn trouwens heel wat van dit soort verhalen in omloop, denk maar aan de dood van Marilyn Monroe en van John F. Kennedy. Die mysteries zijn ook nooit echt opgelost," aldus Marinus, die de meeste liedjes schrijft voor a balladeer. "Maar ook de andere twee bandleden vormen een wezenlijk onderdeel bij het vervolmaken van de songs," voegt hij toe. Drummer Tijs Stehrman beaamt dat graag. "Marinus komt met de basis van een liedje en wij vervolmaken die. Sommige liedjes zijn meteen klaar voor opname, weer andere hebben nog een extra 'finishing touch' nodig. Omdat wij als muzikanten én als vrienden elkaar zo goed aanvoelen en op elkaar ingespeeld zijn, is zo'n proces iedere keer weer een verrijking."

Een ander thema op Where Are You, Bambi Woods? is ook het diep gewortelde geloof van de Amerikanen. In God, maar ook in de American Dream. "Als Amerikanen dromen is dat altijd intens en groot en ook dat fascineert me van mijn Amerikaanse tijd," vertelt Marinus (hij woonde op zijn zestiende een jaar in de buurt van Dallas, red.). "Op het ene moment zat je in de kerk te bidden om kracht voor de Amerikaanse soldaten in de Golfoorlog, terwijl je even later op school de Amerikaanse vlag moest eren." Het zijn dan ook de grote tegenstrijdigheden van Amerika die Marinus fascineren en intrigeren.

Op het nieuwste album heeft hij zich ook laten inspireren door de filmindustrie in Hollywood, waar fantasie en fictie meer dan ooit door elkaar lopen. Dat leidde behalve tot de titelsong ook tot een nummer als Superman Can't Find His Legs.

Where Are You, Bambi Woods? is net als de voorganger Panama weer een zeer persoonlijke a balladeer-plaat geworden. Alleen zijn de teksten wat minder autobiografisch en vertellen zij ook de verhalen van anderen. "Ook uit dingen die andere mensen je vertellen kun je veel inspiratie halen. Poster Child gaat bijvoorbeeld over de in 1998 vermoorde homoseksuele student Matthew Shepard. Hij werd zwaar gewond aan een hek vastgebonden waar hij pas 18 uur later werd gevonden. Shepard overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Ik was zo onder de indruk van dat verhaal, dat ik er een liedje over geschreven heb."

a balladeer kijkt er erg naar uit om met deze nieuwe plaat de concertpodia weer op te gaan. "Het is altijd weer spannend om te zien hoe de mensen reageren op je nieuwe muziek. Want daar gaat het uiteindelijk om: jóuw muziek delen met de mensen die zich ervoor open willen stellen. Muziek maak je voor jezelf, maar natuurlijk ook om anderen ermee te raken. Het is altijd een grote voldoening wanneer iemand je vertelt hoe een bepaald liedje iemand geholpen heeft op een bepaald moment in zijn leven. Het delen van muziek is een van de mooiste dingen die er is."

Intro-foto: Marc Deurloo