Supermodel de Musical!

Media door Jet

Supermodel de Musical is een nieuwe vrolijke muziek-theatervoorstelling. Deze 'musical' gaat over de mode- en modellenwereld en speelt zich af op het kantoor van een modellenbureau. We maken kennis met Monique (Claudia de Graaf), een meisje dat ontdekt wordt en uitgroeit tot supermodel. Als ze ook nog de liefde van haar leven ontmoet lijken al haar dromen uit te komen... Maar is de modellenwereld wel zo mooi en begeerlijk als het lijkt of is die glitter en glamour slechts schone schijn?

Uniek aan deze musical is dat er een echte catwalkshow in te zien zal zijn. De kleding is ontworpen door Ronald Kolk.

Woensdag 10 september werd deze musical gepresenteerd in het Krasnapolsky hotel (waar ook de voorstellingen zullen plaatsvinden). Ze.nl was er (uiteraard) bij en sprak met enkele hoofdrolspelers!

Zo spraken we Claudia de Graaf, die de hoofdrol op zich gaat nemen. We vroeger haar iets meer te vertellen over haar rol.

"Ik ben de rode draad in het verhaal. Het publiek ziet hoe ik ontdekt word en langzaam uitgroei tot een waar supermodel. Ineens is het zes jaar later en werk ik achter de schermen. De grote vraag is dan natuurlijk: waarom werk ik achter de schermen en niet meer op de catwalk? Wat is er gebeurd?"

Heb je zelf ook ervaring als model?
"Ja, ik heb vroeger modellenwerk gedaan toen ik jong was. Ik ben zelfs het gezicht van Veronica geweest. Maar mijn hart ligt toch bij het zingen, ik ben een echte zangeres. Daarom ben ik er ook mee gestopt, het was lastig om die twee dingen te combineren namelijk. Ze namen me als zangeres niet serieus. Ik vond het daarnaast ook niet echt een leuk wereldje. De andere modellen waren vaak zo onaardig. Echt ellebogenwerk, totaal niet mijn ding."

Komt die kant van de modellenwereld ook naar voren in de musical?
"Jazeker! Het ziet er allemaal zo glamorous uit, maar het is gewoon een knetterharde wereld."

Wat vind je van het heersende schoonheidsideaal (dun=mooi)?
"Naar mijn mening moet een lichaam een beetje vorm hebben. Als je een gezond dun lichaam hebt is het prima, maar van die uitstekende botjes word ik helemaal naar."

Claudia trakteert de pers alvast op een voorproefje van haar zangkunsten. Ze heeft een prachtige warme stem en weet iedereen stil te krijgen...

Vervolgens spraken we met Bettina Holwerda, ook wel bekend van haar rol in Grease en als het vriendinnetje van Jim Bakkum. Wie speel jij eigenlijk?

"Ik speel Brenda, het topmodel van dat moment. Ze gaat over lijken om aan de top te komen en te blijven. Brenda krijgt wat ze wil!"

Vind je het leuk om de bitch te spelen?
"Ja, super leuk! Op één of andere manier word ik altijd voor de lieve rolletjes gevraagd, omdat ik blond en klein en dus schattig ben. Dit is natuurlijk hartstikke leuk voor de verandering. Een echte uitdaging!"

Droomde je er vroeger van (net als veel jonge meisjes) om model te worden?
"Nee, mijn droom was echt zingen, dansen en acteren. En die droom is gelukkig uitgekomen. Maar ik vind het wel heel leuk hoor, al die glitter en glamour..."

Erg leuk was het om met Inge Ipenburg te spreken, die we in eerste instantie allemaal kennen als Martine Hafkamp uit Goede Tijden Slechte Tijden.

Inge speelt Donna, een couturier en een echte bitch. Ze heeft hard moeten werken om zo succesvol te worden als ze is. Ze verwacht veel van zichzelf en ook van anderen.

Inge, heb je zelf eigenlijk ook iets met mode?
"Ja, heel veel. Met Fashion Week zit ik altijd front row om alle shows te bekijken. Ook de afstudeerders en jonge ontwerpers houd ik goed in de gaten. Daarnaast ontwerp en maak ik al heel lang zelf kleding. Als ik voor een première een bepaald jurkje wil, dan ga ik lekker naar de Noordermarkt of de Albert Cuyp om mooie stoffen te kopen en vervolgens maak ik mijn eigen jurk. Het leuke is dan om roddeljournalisten voor de gek te houden tijdens premières. Als ze vragen van wie mijn jurk is, zeg ik tegen de één Karel Lagerfeld en tegen de ander dat het een eigen ontwerp is. Zo staat het altijd bij iemand verkeerd, haha."

Vind je het niet vervelend om WEER de bitch te spelen?
"Kijk, sommige dingen werken gewoon het beste op een bepaalde manier. Het begon al toen ik van de theateropleiding afkwam en in Pinokkio speelde. Ik speelde toen zowel de vos als de fee. En mijn vos was beduidend beter dan mijn fee. Ik vind het gewoon veel interessanter om een gemeen en bitcherig persoon te begrijpen. Je moet veel meer op zoek naar kwetsbaarheid."

Heb je iets met het modellenwereldje?
"Ik ben zelf nooit model geweest, ik was daar te klein voor. Ik heb wel wat casting-, figurantendingetjes gedaan, in wat commercials gespeeld. Zo ben ik een hele tijd het Pamper-meisje geweest. Het heeft wel heel lang geduurd voordat ik me lekker voelde voor de camera. Daarom coach ik nu zelf acteurs en presentatrices."

We zijn allebei erg onder de indruk van Inge Ipenburg. Wat een vriendelijke en mooie vrouw is dit. Heel anders dan op de televisie. Ze sprankelt! Om het testosterongehalte nog een beetje hoog te houden spreken we als laatste met Sebastiano Zafarana, die de rol van Melvin op zich gaat nemen.

En wat voor rol speelt Melvin precies?
"Ik speel de eigenaar van het modellenbureau. Ik heb een dochter en ik wil haar pushen om supermodel te worden. Dat is mijn grootste ambitie. Ik doe er alles aan, ik ga bijna over lijken."

Hoe zit dat in het echte leven, zou je het goed vinden als jouw dochter model zou willen worden?
"Als ze er zelf interesse voor zou tonen, dan zou ik haar steunen van alle kanten. Maar ik zal haar nooit pushen natuurlijk."

Wat vindt je van het schoonheidsbeeld dat modellen neerzetten?
"Ik vind eigenlijk alle mensen mooi en uniek. Dus voor mij hoeft iemand niet slank te zijn om mooi te zijn. Daarom vind ik het heel erg dat het heersende schoonheidsideaal zo om dun zijn draait. Maar ik kan me wel heel goed voorstellen dat een modeontwerper graag wil werken met een bepaalde maat waar zijn/haar kleren het beste in uit komen. Het blijft een lastig onderwerp."

Zeg, wat is eigenlijk jullie favoriete supermodel?

Claudia (Monique) - "Heidi Klum. Ik vind haar zooo mooi en bovendien lijkt ze me ook echt heel aardig!"
Bettina (Brenda) - "Kate Moss, ze is niet standaard en echt een persoonlijkheid (soms iets te veel, haha). Ook vind ik haar kledingstijl heel leuk."
Inge (Donna) - "Agyness Deyn, ze heeft een uitgesproken gezicht en ze is lekker stoer!"
Sebastiano (Melvin) - "Mag ik even denken? Mmm, er gaan nu allemaal vrouwen door mijn hoofd heen, best wel prettig moment, haha. Dan kies ik Salma Hayek. Zij is prachtig!"

Supermodel de Musical is vanaf januari 2009 t/m 13 april 2009 te zien! Kijk voor meer informatie op de site!

Tekst & foto's: (c) Ze.nl / Rianne Schouten & Jet Wieske