DVD: Sweeney Todd

Media door Krista

Nu kunnen we ook Sweeney Todd aan deze rij toevoegen.

Sweeney Todd vertelt het verhaal van Benjamin Barker. In het Victoriaanse Engeland woont een barbier (Johnny Depp). Hij heeft een eenvoudig leven met zijn vrouw Lucy (Laura Michelle Kelly) en hun dochter Johanna. Er is niets aan de hand totdat Rechter Turpin (Alan Rickman, bekend van Harry Potter) Barker onterecht laat oppakken en hem verbant naar Australië. Zijn dochter en vrouw blijven bij Turpin, Lucy vergiftigt zichzelf uit wanhoop en Johanna blijft achter bij Turpin. 

Jaren later keert Barker terug naar Engeland, met een andere naam en uiterlijk. Hij noemt zichzelf Sweeney Todd en is zo met zeevaarder Anthony Hope mee naar Engeland gekomen. Todd gaat naar zijn oude huis boven de pasteiwinkel van mevrouw Lovett (Helena Bonham Carter, bekend van Harry Potter) op Fleet Street. Lovett herkent hem en neemt hem mee naar zijn oude huis en vertelt hem wat er allemaal gebeurd is na zijn vertrek. Lovett geeft Sweeney zijn geliefde scheermessen terug en hij beslist om zijn zaak, onder een andere naam, weer te openen.

Als Todd en Lovett over de markt lopen, ziet Todd zijn oud-leerling Adolfo Pirelli (Sasha Baron Cohen aka Borat) een 'elixer' verkopen om haar te laten groeien. Todd bedenkt zich geen moment en daagt Pirelli uit voor een scheerduel. De winnaar krijgt de zilveren scheermessen van Todd. Helaas verliest Pirelli, maar hij herkent de scheerstijl van Todd en zoekt hem op in zijn winkel. Pirelli chanteert Todd met het bekendmaken van zijn ware identiteit. In ruil voor zijn stilzwijgen wil Pirelli de helft van Todds verdiensten. Todd slaat door en vermoord Pirelli. Als Lovett hier achterkomt, besluiten ze het vlees van Pirelli's lichaam te gebruiken in haar pasteien.

Dan gebeurt het onvermijdelijke... Rechter Turpin belandt in de stoel van Todd. Todd wil wraak en als hij net zijn keel wil doorsnijden, komt zeeman Anthony binnen met de mededeling dat Todd hem moet helpen zijn grote liefde Johanna te bevrijden uit de handen van Turpin. Zonder goed te kijken wie er in de stoel ligt, vertelt Anthony dat Johanna moet trouwen met haar bewaarder. Johanna wil dat niet en wil weglopen met hem, maar Todd moet hem hierbij helpen. Turpin schiet op uit de stoel en zweert nooit meer terug te komen. Todd is laaiend en vermoordt bijna elke klant in zijn stoel. Lovett besluit samen met Todd om alle lijken te gebruiken in haar pasteien, wat erg goed aanslaat bij de klanten en voordat ze het doorheeft zit haar hele tent vol. Todd en Lovett houden hun 'geheime' recept verborgen en genieten van de uitkomt. Todd moordt het halve dorp uit en Lovetts zaken lopen perfect!

Dit kan natuurlijk niet altijd goed blijven gaan, maar daar zul je toch echt de film zelf voor moeten bekijken. In een steeds heftiger wordende climax komt de waarheid naar boven. Hoever gaat de liefde die Lovett koestert voor Todd, wat is de echte waarheid over Lucy en komt Johanna ooit nog uit de klauwen van Turpin?

Ik heb ontzettend genoten van Sweeney Todd. De combinatie van Johnny Depp en Tim Burton maakt mij bij voorbaat al blij, maar dit verhaal overtrof mijn stoutste verwachting. Het originele verhaal van Sweeney Todd is een volksverhaal uit de negentiende eeuw. Het verscheen in verschillende kranten en tijdschriften. Stephan Sondheim was geïntrigeerd door het verhaal en maakte er in 1975 een musical van. Tim Burton heeft het verhaal als een musical verfilmd en de cast zingt de hele film aan elkaar, wat het een prachtig melodramatisch geheel maakt. 

Sweeney Todd
Regie: Tim Burton
EAN: 7321916211742
Prijs: 19,99 euro