Custom Kicks: Pimp je eigen schoenen!

Media door Redactie Ze.nl

In de mode wordt eigenlijk alles gerecycled. Bepaalde stijlen en trends komen keer op keer weer terug, denk aan vintage, retro, barok... sommige willen we zo authentiek mogelijk, sommige juist in een nieuw jasje. En wanneer we van het laatste spreken heb je het al gauw over pimpen.  

Een ware hype die sinds de 21e eeuw meer en meer lijkt aan te slaan. Inmiddels doet iedereen aan 'pimping'. Van kunstenaars tot straatjongeren en designers. Zelfs het Leger des Heils heeft een eigen project waarbij oude kleding tot ware 'haute couture' wordt omgetoverd. Allemaal hebben ze één ding gemeen: je unieke identiteit creëren en expressioneren. Aan de andere kant heb je ook de bedrijven die hierop inspringen. Denk aan grote merken als Nike - NIKEiD.com waarin je stapsgewijs wordt geholpen om je eigen schoen in elkaar te flansen, Adidas en uiteraard de nieuwste Reebok Freestyler waarvan de modellen geïnspireerd zijn op de zeven grootste wereldsteden.

De makers van het boek Custom Kicks: Pimp je eigen schoenen willen je dan ook tips en adviezen meegeven om het 'customizen' van je eigen schoenen nog gemakkkelijker en inspirerender te maken. Het boek legt je stap voor stap uit hoe je je oude, verwaarloosde, saaie of zelfs blanco schoenen kan omturnen tot hippe creaties of zelfs heuse kunstwerken!

Het boek adviseert je over welke materialen je moet aanschaffen alvorens je begint aan het ware pimpen. 'Een goede voorbereiding is het halve werk', dit houdt tevens in dat je beter in hoogwaardig materiaal kunt investeren. Ook een goede tip: verwijder met wat aceton of nagellakremover de coating - buitenste wassen laagje - zodat de verf beter kan hechten om vervolgens met fijn schuurpapier over het oppervlak te gaan. Op deze manier heb je het langs profijt van jouw kunstwerkje.

Na advies over materiaalgebruik worden vervolgens tips over de verschillende stijlen en technieken gegeven. Pimpen varieert van het aanbrengen van een andere kleur en verschillende patronen tot complete illustraties op je schoenen. Maar ook verschillende technieken in het rijgen van je veters of het aanzetten van buttons en lapjes stof horen hier bij. De mogelijkheden zijn grenzeloos.

Dat je het boek kan gebruiken als een soort handleiding is natuurlijk erg handig, maar waar ik helemaal weg van ben is de 222 pagina's tellende reportage van het werk van 140 kunstenaars en illustratoren. Daar raak ik nou geïnspireerd van! Wat een geweldige creaties zitten erbij! Het beeld wat ik had bij Nike Air Force 1, Vans maar ook pumps, laarzen en zelfs sandalen, heeft na bewerking van de kunstenaars een totaal nieuw dimensie gekregen! Gewone witte Converse sneakers zijn omgetoverd tot bling bling kamerslippers, All Stars herken je niet meer terug wanneer ze gepimpt zijn tot ninja-schoenen! De kunstenaars in dit boek zijn werkelijk 'All Out' gegaan.

Ik ben in elk geval geïnspireerd geraakt en ben alvast op zoek naar potentiële shoevictims...

Custom Kicks: Pimp je eigen schoenen
Maki
ISBN: 9789059472341
Prijs: 14,99 euro
Uitgeverij: Atrium, Elmar b.v.