Interview: Nurlaila Karim van Les Mis

Media door Redactie Ze.nl

Je hebt al vele mooie musicals op je cv staan. Droomde je er vroeger als jong meisje ook al van om musicalster te worden?
"Nee, niet persé een musicalster. Ik wilde wel altijd al iets met zingen en acteren doen, ik had zelfs een eigen rockbandje. Daarom heb ik na mijn middelbare school auditie gedaan bij de Kleinkunstacademie. Nadat ik aangenomen was, had ik een jaartje vrij voordat de school daadwerkelijk zou beginnen. In die tijd ben ik voor de lol en voor de ervaring de Miss Saigon-school gaan doen, met de gedachte dat ik toch nooit een rol zou krijgen. Tot mijn verbazing kreeg ik die wel! Op dat moment dacht ik: 'Ach, dan ga ik wel een jaartje later de Kleinkunstacademie doen.' Dat is ondertussen dertien jaar geleden..."

Les Misérables wordt vaak de musical der musicals genoemd, waarom is dat volgens jou?
"Toen ik deze musical voor het eerst zag, heb ik van begin tot eind gehuild. Alles zit erin: drama, geschiedenis, verraad, onmogelijke liefde, eigenlijk alle 'musicalclichés'. Dan zou je denken dat het een heel bombastisch stuk is, maar het is eigenlijk heel klein gespeeld. Je ziet dat heel veel musicals een soort rip-off zijn van Les Misérables. Ik vind heel veel musicals op Les Misérables lijken, maar ze zijn het net niet. Voor mij is dit echt de oppermusical. Deze musical lijkt iedereen te raken. Zelfs mijn goede vriendin schrijfster Susan Smit, die niet snel onder de indruk is van musicals, huilde tranen met tuiten!"

Kun je iets over jouw rol in Les Misérables vertellen?
"Ik speel Fantine, een alleenstaande moeder, wat in die tijd een schande was, die in een fabriek werkt. Ze heeft prachtig haar en mooie tanden; de andere vrouwen zijn een beetje jaloers op haar. Ze wordt al snel de fabriek uitgepest en raakt aan lager wal. Ze gaat de prostitutie in, krijgt TBC en gaat dood. De hoofdpersoon (Jean Valjean) belooft Fantine op haar sterfbed om voor haar dochtertje Cosette te zorgen. Hij is een man van zijn woord; hij wijdt zijn leven aan het meisje en doet er alles aan om te zorgen dat zij gelukkig wordt."

Hoe heb jij je voorbereid op deze rol?
"Ik ga eigenlijk altijd zo blanco mogelijk een repetitieperiode in. Je werkt namelijk met een regisseur die je heel veel te vertellen heeft. Als ik met mijn eigen mening aan kom zetten, gaat dat niet goed. Ik laat me in eerste instantie inspireren door de regisseur. Wat hij aanreikt, daar ga ik mee aan de slag. We hebben in het begin een persreis gemaakt naar Parijs om alle plekken te bezoeken die met het stuk te maken hebben en daarna zijn we met z'n allen naar Londen gegaan om het stuk te zien. Natuurlijk heb ik ook het boek gelezen."

Herken je jezelf in je personage?
"Nou, gelukkig niet! Het enige is dat ik, net als Fantine, heel lang een alleenstaande moeder ben geweest. Ik weet wel dat je tot het naadje gaat voor je kinderen. Als ik in die tijd had geleefd, was ik misschien ook wel zover gegaan. Als je kinderen maar eten hebben, dat is alles wat telt."

Nu weten we wat over Nurlaila als musicalster, nu zijn we benieuwd naar Nurlaila als persoon!

Lievelingseten? "Absoluut het eten van mijn vader. Hij is Indonesisch chefkok en hij kookt verrukkelijk! Eigenlijk draait mijn leven om eten en drinken. Ik ben een echte Bourgondiër. Mijn leven is zwaar door musicals en kinderen, maar ik maak het nog wat zwaarder door echt de tijd te nemen om uitgebreid hapjes klaar te maken en eindeloos te borrelen."

Lievelingsfilm? "Op dit moment The Notebook. Wat een heerlijke zwijmelfilm!"

Lievelingsland? "Uhm, lastig. Ik ga binnenkort naar de Malediven, dus misschien is dat wat. Maar voor nu, toch Frankrijk. Daar heb ik gewoon een heel fijn gevoel bij."

Lievelingsmuziek? "Als ik naar de radio luister, dan heb ik Arrow Jazz FM op staan. Daarnaast hou ik van funk, luister ik naar Joni Mitchell, maar ook dance vind ik heel leuk. Ik ben gek op Hed Kandi feesten!"

Hoe zou jij jezelf in een paar woorden omschrijven?
"Chaotisch, wel lief (haha) en een gezelligheidsmens!"

Als je één van de zeven zonden (Lust, Jaloezie, Traagheid, Gierigheid, Wraak, Vraatzucht of IJdelheid) moest kiezen, welke past dan het meest bij jou?
(Zonder twijfel antwoordt Nurlaila) "Lust! Eigenlijk heb ik overal lust in: seks, eten, muziek...ik kan ergens helemaal in op gaan. Je kan jezelf daar natuurlijk ook in verliezen, maar zover gaat dat gelukkig niet bij mij. Ik kan helemaal los gaan, maar ik ken wel mijn grens. Ik ga niet onderdoor aan mijn lust, haha."

Waar wordt Nurlaila nou echt vrolijk van?
"Heel simpel: als ik naar mijn kinderen kijk. Als we gezellig met z'n viertjes aan tafel zitten te eten en te kletsen, dan kan ik zo gelukkig worden. Of van lekker in mijn tuintje zitten, kijkend naar mijn blauwe regen (soort plant)."

Waar heb je echt een hekel aan?
"Aan liegen. Als mensen tegen me liegen, gaan mijn haren overeind staan. Ook moet je 's ochtends niet al te vrolijk tegen me doen. Natuurlijk mag je wel vrolijk zijn, maar je moet in ieder geval niet te veel van mij verwachten."

Wat wil je nog 'getryed hebben before you die'?
"In een volle Ahoy staan. Dat heb ik al wel eens gedaan met Musicals in Ahoy. Maar nu helemaal voor mij alleen!"

Wat zou je doen als... je voor één dag een man zou zijn?
"Dat zou ik niet moeten zijn, want dan ben ik echt een klootzak volgens mij, haha. Echt een macho! Maar ik zou dan niet mijn lengte willen hebben, maar een grote brede stoere vent willen zijn en dan wil ik er gelijk achter komen of mannen nou echt zo stoer zijn, of dat dat een houding is."

Wat is jouw levensmotto?
"Op dit moment is dat: Ik leef in rust. Ik heb zo'n hectisch leven dat ik alles probeer te elimineren wat mijn rust in de weg staat."

Wat zou je doen als... je één dag de president van Amerika zou zijn?
"Dat is een lastige vraag, want op één dag kan je natuurlijk niet veel veranderen. Ik zou ervoor kiezen om Oprah Winfrey president te maken. Ik vind het heerlijk om naar haar shows te kijken, wat een inspirerende vrouw! Zelf zou ik ook wel (in het klein) in haar voetsporen willen treden en vrouwen inspireren. Ik vind bijvoorbeeld dat onze generatie erg carrièregericht is en eigenlijk niet weet hoe ze het thuis op orde moet houden. Ik ben daar een voorbeeld van: ik ben goed in wat ik doe, maar vraag me niet om het thuis allemaal te regelen en dat vind ik jammer. Vrouw zijn is zo belangrijk. Niet alleen bezig zijn met carrière maken en je af te zetten tegen mannen, maar juist je vrouwelijke krachten benutten. Ik vind namelijk dat vrouwen niet gelijk zijn aan mannen. Wel gelijkwaardig, maar niet gelijk. We moeten juist die vrouwelijke eigenschappen gebruiken!"

Voor ons online vrouwenmagazine kan er geen treffender citaat zijn als afsluiting dan Nurlaila's laatste uitspraak. Wat een leuke vrouw! Nurlaila is nog geruime tijd te zien in Les Misérables in het Nieuwe Luxor Theater te Rotterdam.
Voor meer informatie over deze mooie musical kun je onze recensie lezen én een kijkje nemen op www.musicals.nl

Tekst: (c) Jet Wieske & Marieke Brouwer