DVD: Bloedbroeders

Media door Saar

Ronnie heeft het niet fijn thuis, maar om nu te zeggen dat hij uiteindelijk op een prettigere plaats terechtgekomen is? Bloedbroeders vertelt het verhaal van het waargebeurde drama dat zich inmiddels alweer zo'n veertig jaar geleden afspeelde. Gesitueerd in de vroege jaren zestig, zien wij onder andere Erik van Heijningen, Matthijs van de Sande Bakhuyzen, Derk Stenvers, Sander van Amsterdam, Pierre Bokma, Carolien Spoor, Betty Schuurman en Daan van Dijsseldonk een absurd beeld van 'doodeenvoudige' vriendschap neerzetten.

Het is een hete zomer, Simon van zestien doet erg veel moeite om in goede aarde te vallen bij de steenrijke broertjes Arnout en Victor van Riebeeck. Zij wonen in een kast van een huis, waar het hen aan niets ontbreekt. Simon kijkt zijn ogen uit wanneer hij langs mag komen. Bedienden, een tennisbaan, de nieuwste plaatjes waar ze met Arnouts vriendin Frederique op dansen. Het lijkt zo normaal, de jeugd vermaakt zich wel. Toch?

Niets is minder waar, op de zolder van de kapitale villa houden ze Ronnie, een kleine crimineel die op de vlucht is voor de politie en het thuis niet erg goed getroffen heeft, verborgen. De ouders van Arnout en Victor, alsook het personeel, weten van niets. De jongens geven Ronnie te eten (van restjes uit de afvalbak tot de heuse boterham met pindakaas; wie is er niet groot mee geworden?) en zorgen voor het nodige leesvoer. Ze vinden het aanvankelijk niet zo'n probleem dat Ronnie tussen de opgeslagen beelden en andere verborgen schatten op zolder zit. Totdat hij steeds veeleisender begint te worden en hun zelfs begint te chanteren. Wat moeten ze doen; hem op straat zetten lijkt niet langer een optie. Wie weet maakt zijn vader hem af of wordt hij gepakt door de politie? De jongens smeden een duister plan om voor eens en altijd van hun maatje af te komen...

Wat vindt Ze? Een Hollandse film. Oh jee, als dat maar niet weer zo'n plat verhaal is; een hoop bloot en een verkeerde type-casting, waardoor je enkel gefocust bent op de 'grote' namen en hun vorige rollen niet los kunt zien van de personages waar zij ditmaal in kruipen. Niets van dit alles in Bloedbroeders, gelukkig.

Natuurlijk genieten wij van het spel van de bekendere Pierre Bokma en Matthijs van de Sande Bakhuyzen en hé, is dat niet eh... dinges uit GTST? Zij zitten prima op hun plek in deze telefilm. Dat ze wat bekender zijn, stoort niet. De overige rollen zijn ook sterk ingevuld. Neem nu de 'rotkop' van Ronnie, waar vind je zo'n acteur? En de lieve, naïeve Simon die naarmate de film vordert een prachtige ontwikkeling doormaakt. Twijfels zijn van zijn voorhoofd af te lezen: 'Als ik... hoor ik er dan bij?' Bloedbroeders, we kunnen er lang en uitgebreid over praten. Dit is een film die je letterlijk bij je lurven grijpt, je meetrekt in een pittige moordzaak, je geweten doet worstelen tussen begrip en onbegrip. Sympathy for the devil, jeugdige onschuld? Wanneer we de feiten voorbij zien komen aan het einde van de film (in irritant kleine lettertjes overigens!) moeten we wel even slikken. Bloedbroeders laat je niet zomaar los, zet aan het denken en zorgt voor gespreksstof. Wat zijn heldere motieven en waar baseren we onze keuzes op? Ala, genoeg gepraat. Verdoe je tijd niet langer en duik zelf in de Baarnse moordzaak.

Bloedbroeders is één van de zes telefilms die zijn uitgezonden op Nederland 3. De overige films zijn Wijster, Skin, TBS, Hitte Harara en De fuik. Ze zijn allen nog terug te kijken op www.telefilm.nl; al kijkt een computerscherm natuurlijk niet zo lekker als knus met je lief op de bank, met je favoriete slobbersokken aan je voeten, zijn arm om je heen, jouw hoofd op zijn schouder... Ze raadt aan: halen dit schijfje!

Bloedbroeders
Regie: Arno Dierickx
EAN: 8713053011450
Prijs: 9,99 euro