Cecily von Ziegesar - Gossip Girl

Media door Marieke_B

Van de boekenserie Gossip Girl van Cecily von Ziegesar zijn wereldwijd meer dan 4,5 miljoen exemplaren verkocht. De tv-serie, die in Amerika al ver gevorderd is, is al even succesvol. Het werd dus hoog tijd dat ook Nederland zou kennismaken met de rijkeluiskindjes.

En nu het zover is, brengt uitgeverij Gottmer een nieuwe versie van deel 1 en 2 van de boekenreeks; de titels 'Gossip girl' en 'We mailen!' in één. Dubbel pret dus! Aangezien ik zowel de boeken- als tv-serie nog niet kende, maar er wel al belachelijk veel hysterica over gehoord had, was ik dus wel erg nieuwsgierig. Mijn hoge verslavingsgevoeligheid maakte deze ontdekkingstocht nog wel riskant, maar ach, er zijn ergere verslavingen denkbaar nietwaar?

Roddels, sores en uiterlijk vertoon
Gossip Girl gaat over een stelletje rijkeluiskinderen uit de Upper East Side van New York. Op een eliteschool leven zij in een wereld vol overdaad, celebrities, jaloezie en verraad. Zij hebben alles wat hun hartje begeert (inclusief een mooi uiterlijk en ook nog een goed stel hersenen), maar daarnaast ook dezelfde sores als andere 'normale' tieners. Bovendien is daar Gossip Girl; zij is anoniem en houdt iedereen in de gaten. Ze kent iedereen en weet álles. Gossip Girl publiceert haar roddels op haar weblog en via e-mail, haar slachtoffers slechts aangeduid met initialen. Iedereen smult van de verhalen over elkaar én over zichzelf... en ze willen meer, meer, meer!

Het verhaal
In deel 1 maak je kennis met hoofdrolspelers Blair Waldorf, haar vriendje Nate Archibald, haar ex-beste vriendin Serena van der Woodsen, de 'player' Chuck Bass en de wannabe's Dan Humphrey en zijn jongere zusje Jenny. Serena komt terug naar de eliteschool Constance Billard, wat de nodige problemen veroorzaakt. Want iedereen, vooral de meisjes, was juist wel blij dat ze weg was; Serena is namelijk zo'n meisje die alles voor elkaar krijgt bij iedereen, het allermooist is en broers en vriendjes van je afpakt. Met name Blair is niet zo blij!

In het tweede boek kabbelt hun leventje verder waar het in boek 1 eindigde, maar komt daar het moment dat er een universiteit gekozen moet worden. En bovendien moeten ze daar natuurlijk ook wel toegelaten worden! Dit brengt vele spanningen met zich mee, net als het tweede huwelijk van Blairs moeder met die vreselijke man Cyrus Rose. En hoe gaat het verder met de driehoeksverhouding tussen Blaire, Nate en Serena?

Geliefd bij jong en oud
Volwassenen, en dan met name van het vrouwelijk geslacht, zijn dol op roddelen. Kijk maar naar het succes van programma's als Shownieuws en RTL Boulevard, de enorme oplage van roddelbladen als Story en de goed bezochte websites vol roddel en achterklap. Maar tieners kunnen er ook wat van, zo blijkt uit deze boekenreeks! De thema's -die overigens niet alleen op een eliteschool aan de orde van de dag zijn- 'roddelen' en 'erbij willen horen' zijn herkenbaar en daarom zijn de boeken waarschijnlijk ook zo geliefd.

De boeken lezen ontzettend makkelijk weg en ook voor oudere meiden is dit leuk; hoe ging het er destijds bij jou aan toe op je middelbare school? Was je een populaire 'chick' en dus vergelijkbaar met Serena en Blair, of keek je juist altijd tegen dat soort types op en kun je je meer identificeren met Vanessa en Jenny? Het is niet erg dat deze reeks weinig diepgang heeft qua verhaal en personages, want daar gaat het niet om. Het draait om herkenbaarheid, het meeleven met de jonge hoofdrolspelers, het rijkeluisleven dat voor velen van ons zo onbereikbaar is en natuurlijk het roddelen. En dat laatste is ook het effect dat dit boek op je heeft: als je eenmaal begint, kun je niet meer stoppen.

Ik bestel alvast deel 3 t/m 9!

TV-editie Gossip Girl
Cecily von Ziegesar
ISBN: 9789025744519
Prijs: 12,50
Uitgeverij: Gottmer