Review: How She Move

Media door Eline

How She Move is een rauwe, swingende en snelle film, barstensvol dans- en acteertalent. Minder zoetsappig dan Honey, realistischer dan Save The Last Dance en opzwepender dan Step up! Tijdens het anderhalf uur durende verhaal worden snelle dansmoves afgewisseld met serieus drama tegen de achtergrond van, inderdaad alweer, een achterstandswijk.

Het verhaal begint kort na de dood van Raya's zus Pamela. Zij overlijdt aan een overdosis drugs na verwoede pogingen van haar ouders om haar te laten afkicken. Haar intelligente en talentvolle jongere zusje Raya (Rutina Wesley) gaat naar een privéschool, maar haar ouders kunnen haar opleiding niet meer betalen vanwege het drugsprobleem van Pamela. Raya ziet zichzelf gedwongen van school te gaan en terug te keren naar de achterbuurt waar ze vandaan komt.

Raya's oude vrienden zien haar echter als verrader en rijkeluiskindje. Ze is vastbesloten geneeskunde te gaan studeren en zet alles op alles om genoeg geld bij elkaar te sprokkelen voor een studiebeurs. Dat gaat niet makkelijk. Om afleiding te vinden danst Raya de sterren van de hemel. Het steppen is hot op straat. Het ritmische, snelle en stampende dansen is voor de jongeren uit de criminele achterbuurt dé gelegenheid om alle ellende even te vergeten. De agressie en ingehouden woede komen tot uiting in de felle danspassen. Raya's vriend Bishop (Dwain Murphy) en een groep vrienden vormen de Jane Street Junta (JSJ), de stepgroep van de plaatselijke autodealer.

Raya raakt enthousiast door hun moves en wanneer ze hoort dat er met een stepwedstrijd 50.000 dollar te winnen is voor de beste groep, sluit ze zich aan bij de JSJ. Als enige meisje in een wereld van mannen, geld en drugs komt ze voor hete vuren te staan. Haar integriteit en loyaliteit worden flink op de proef gesteld, maar haar droom om te gaan studeren en de ellende van de buurt achter zich te laten houden Raya staande. Wanneer de grote wedstrijd nadert, draait het niet alleen om het geld, maar ook om het enige wat Raya haar hele leven heeft gemist: een kans om zichzelf te zijn.

Vanaf de eerste minuut van How She Move zit je middenin het verhaal. Je volgt Raya op weg van de prachtige en veilige privéschool naar haar oude neighboorhood, compleet met deprimerende flatgebouwen en, heel passend, winterse grijze bewolking. Haar drang om die buurt weer te ontvluchten is dan ook zeer voorstelbaar. Rutina Wesley, in 2005 van de befaamde Juilliard School afgestudeerd op het gebied Drama, zegt over haar rol als Raya: 'The toughest part for me was feeling like a true step-slash-hip-hop dancer and I was incredibly frustrated sometimes. But once I got more comfortable and confident in my steps, Raya just came out of me.' Je zou dan ook niet zeggen dat Rutina geen professioneel danser is. Ze moest voor How She Move naar een zogenaamd step-camp om net zo goed te dansen als de beroepsdansers en -acteurs die de JSJ vormen. De choreografie voor de film werd verzorgd door Hi Hat, ook wel hiphop's diva of dance genoemd, bekend van de choreografie voor videoclips van onder meer Missy Elliot, Eve en Kanye West.

De film raast werkelijk aan je voorbij, vooral door de snelle moves en dreunende hiphopbeats. Hierdoor valt het enigszins afgezaagde thema van het verhaal minder op. We kennen immers al het bekende verhaal van een talentvolle danser, een achterstandswijk en een danswedstrijd plus een spetterende finale en het eind-goed-al-goed-gevoel. Toch heeft dat in How She Move niet de overhand. Dat komt mede door de realistische en rauwe acteerprestaties van de, voor het grootste deel nog onbekende acteurs. Voor de meesten van de jonge cast is How She Move zelfs de allereerste speelfilm.

Inclusief gastrollen van onder meer R&B-zangeres Keyshia Cole en stand-up comedian DeRay Davis maakt How She Move een leuke en hippe film waar je eenvoudigweg niet bij stil kan blijven zitten! Step on!

How She Move is vanaf donderdag 5 juni te zien in de Nederlandse bioscopen.