Marijke Schipper - Mijn Huis!

Media door Chantal

Eh... wie?
Marijke Schipper. Bij de meesten zal er waarschijnlijk niet meteen een belletje gaan rinkelen, maar als ik vertel dat ze de styling van programma's als Samenwonen en Het Blok heeft gedaan, gaat het lampje misschien alsnog branden. Niet alleen heeft ze als setdresser en kledingstyliste gewerkt voor Goede Tijden Slechte Tijden, daarnaast heeft ze ook nog als interieurstyliste gewerkt voor onder andere 101 Woonideeën én mag ze zich tegenwoordig tevens de eigenaar van een eigen interieurontwerp- en adviesbureau noemen. Een bezig bijtje dus. En nou heeft ze dus ook nog een boek vol woonadviezen geschreven, met name voor het net samenwonende stel.

De moeite waard?
Op zich is het een heel handig en leerzaam boek. Maar ik moet eerlijk bekennen dat ik er niet helemaal ondersteboven van ben. Omdat het boek 'Mijn Huis!' heet zal het waarschijnlijk niemand verrassen dat het voor het grootste deel over Marijke's huis gaat. Maar daar gaat ze de mist in. Vrijwel alle punten en tips die ze geeft, betrekt ze op haar eigen woning. En dat is af en toe net iets te veel van het goede en iets waar je niet helemaal op zit te wachten. Het kan allemaal best nuttig zijn, want zo kan je haar tips in ieder geval wat visueler inschatten (al zeggen de foto's meer dan duizend woorden), maar als je op zoek bent naar goede woontips voor je eigen woning, heb je misschien niet echt interesse in de complete inrichting van háár huis.

Is het echt zo erg?
Misschien dat het nu lijkt alsof het boek echt een totale papierverspilling of een huge waste of time is, maar eigenlijk valt dat ook best wel weer mee. Zeker als je nog maar weinig woonbladen of stylingboeken hebt gelezen, kan dit boek absoluut een uitkomst zijn. Erg handig zijn de kaders met verschillende tips.

Wat heeft ze allemaal te vertellen?
Het boek is opgebouwd in acht hoofdstukken, ieder met een eigen thema. Schipper begint met toch wel het belangrijkste gedeelte van het huis: de sfeer. Wat vind jij belangrijk aan of in je huis en hoe kan je de sfeer die jij graag wilt hebben het beste creëren? Verder wordt er veel aandacht besteed aan hoe je grote veranderingen in je woning het beste kan voorbereiden, op welke manier je het beste keuzes kan maken en hoe je de juiste kleuren (voor zowel meubels als muren) kunt kiezen. En, als klap op de vuurpijl, stiekem eigenlijk ook het leukste van alles: een heel (maar klein) hoofdstuk gewijd aan SHOPPEN!

Acht tipjes van de sluier:
1. Sfeer bepalen: Scheur alles uit wat je tegenkomt en leuk, mooi of inspirerend vindt en stop het in een mapje zodat je een verzameling van dingen krijgt die je echt mooi vindt.
2. Voorbereiden: Ben je van plan natuurlijke materialen toe te passen, probeer hiervan dan echte voorbeelden en geen foto's te gebruiken. Foto's hebben nu eenmaal niet precies de juiste kleur.
3. Basis: Heb je een laag huis en wil je dat het wat hoger lijkt, dan kun je behang gebruiken met een verticale streep of dessin; dit zal de hoogte versterken. Een horizontaal accent maakt de ruimte juist langer of breder.
4. Keuzes: Heb je een houten vloer en ook nog een houten tafel en wordt het daardoor een beetje te veel van hetzelfde? Dan kan een vloerkleed dit probleem oplossen.
5. Kleur: Net niet zwart - 'offblack' - ziet er bijna hetzelfde uit als 'gewoon' zwart, maar zul je als veel minder zwaar ervaren; dit kan zeker een overweging zijn.
6. Aankleding: Door foto's af te laten drukken in zwart-wit of in een duotone (twee zelf te bepalen kleuren) kun je ze veel beter bij de rest van het interieur laten passen en geef je ze iets extra's.
7. Kinderen: Aan opruimen hebben alle kinderen een hekel; door alles een duidelijke plaats te geven maak je het niet leuker, maar wel een stuk makelijker.
8. Shoppen: Van groot naar klein: eerst de meubelstukken, dan pas de styling.

Kopen of laten liggen?
Kopen is misschien wat overdreven, maar een keer doorbladeren is zeker de moeite waard. Hoewel de meeste tips al grootschalig zijn uitgemeten in de vele andere woonmagazines, leest het werk van Schipper wel makkelijk weg en zijn de foto's een erg goede inspiratiebron.

Mijn Huis!
Marijke Schipper

ISBN: 9789021526560
Prijs: 19,95
Uitgeverij: Kosmos Uitgevers