Lifestyle / Werk & studie
Werk & studie

Je eigen bedrijf: dromen of doen?

Reageer 0

Of kun je toch beter in loondienst blijven werken? En als je besluit voor jezelf te beginnen, wat zijn dan de risico's? Daarnaast vraag je jezelf misschien af of je wel competent genoeg bent om een bedrijf te starten. Marieke de Kort vertelt Ze.nl over haar eigen bedrijf O .

Ontstaan van O
Na enkele jaren naast mijn studie Psychologie te hebben gewerkt, wilde ik mijn eigen ideeën uitwerken. Door via de Academic Business Club van de Universiteit van Tilburg en via het bezoeken van veel netwerkevenementen in aanraking te komen met zowel mannelijke als vrouwelijke ondernemers, viel het me op dat vrouwen heel anders ondernemen dan hun mannelijke opponenten. Het ondernemerswereldje is een behoorlijke machocultuur, waarin de vrouwelijke ondernemer zich vaak nog moet bewijzen. Daarom richtte ik in 2007 O op, een bedrijf dat zich richt op de vrouwelijke manier van ondernemen en bovendien probeert vrouwen in contact te brengen met elkaar.

O onderzoekt enerzijds competentieprofielen van vrouwelijke ondernemers en adviseert over deze vorm van ondernemen aan banken, gemeenten etc. Maar daarnaast is O ook een initiator van initiatieven ten aanzien van vrouwelijk ondernemerschap. Een voorbeeld hiervan is www.oplus.nu. Dit is een interactieve website waar vrouwelijke ondernemers zich kunnen laten inspireren door de verhalen van anderen, tips & tricks kunnen lezen, vragen kunnen stellen aan andere vrouwelijke ondernemers en kunnen kijken welke ondernemerskwaliteiten ze in huis hebben.

Tips voor het starten van een bedrijf
Bij het starten van een bedrijf zijn er natuurlijk altijd voor- en nadelen, net zoals elke situatie die met zich meebrengt. Maar ondernemerschap brengt behalve vrijheid ook de mogelijkheid eigen keuzes te maken in hoe jij je bedrijf wilt runnen en kansen om nieuwe dingen te leren en uit te proberen. Natuurlijk zijn er honderden tips te noemen, maar hier enkele uitgelicht.

Tip 1
Erg cliché, maar praat zoveel mogelijk met mensen in je omgeving over wat je wilt gaan doen. Zij kennen jou het beste en zijn waarschijnlijk ook kritisch, maar dat is juist mooi. Als jij hen kan overtuigen van jouw idee of jouw product, dan heb je de eerste stap al doorlopen.

Tip 2
Lees boeken over het starten van je bedrijf. Een voorbeeld hiervan is: Mijn eigen bedrijf van Caitlin Friedman & K. Yorio. Dit is een eigentijds en praktisch handboek voor vrouwen die een eigen bedrijf willen starten, met aandacht voor positieve en negatieve aspecten van eigen baas zijn, het maken van een ondernemingsplan, het regelen van allerhande financiële zaken en de noodzaak van een eigen professionele stijl.

Tip 3
Op de website van de KvK, waar je jouw bedrijf inschrijft, vind je veel informatie over waar je terecht kunt voor advies over het starten van een eigen bedrijf. Ook lancelots.nl biedt goede informatie.

Tip 4
Neem eens een kijkje op www.oplus.nu.

Maar de beste tip is nog altijd: eerst dromen, dan doen!

Reageer 0

Reacties

Ze.nl reacties (0)
Schrijf als eerste een reactie:

Om te kunnen reageren moet je eerst

Annuleren
Gebruik een @ om iemand te noemen