Achterwerk - Ik moest dit even kwijt

Media door Saar

Wat?
De rubriek, die inmiddels al zo'n vijftien jaar bestaat, wordt gevuld met klein en groot 'puberleed'. Stripjes, verhalen, gedichten, vragen, advies, alles dat de jongere tussen de '8 en oneindig' kwijt wil. Van 1991 tot 2007 heeft Katja de Bruin als redacteur van de Achterwerk-pagina gemiddeld honderd brieven per week, waarvan ze er maximaal acht op de pagina kwijt kon, zien binnenkomen. Uit de ruim 6.000 geplaatste brieven heeft ze een selectie gemaakt, welke gebundeld en deels becommentarieerd worden in het prachtige boek 'Ik moest dit even kwijt'. De Bruin zorgde niet enkel dat deuren geopend werden, maar dat ook discussies ontstonden: ze stuurde tientallen reacties terug naar inzenders, verwees briefschrijvers naar websites en boeken, en raadde kinderen in dringende nood aan hulp te zoeken. Met het verschijnen van het boek neemt Katja de Bruin tevens afscheid als Achterwerk-redacteur.

Wat doet het boek met je?
Het boek maakt nieuwsgierig. Katja heeft enkele briefschrijvers opgespeurd en geïnterviewd over hun bericht en om te vragen hoe het hen nu vergaat. Is Annebregt, het meisje van 18 dat moslim wilde worden, inderdaad bekeerd? Heeft Ruben, de jongen die door kunstmatige inseminatie ter wereld is gekomen, zijn vader ooit gevonden? Heeft Nynke nog steeds paranormale gevoelens? En hoe zit het met de eerste Achterwerk-baby?

Oordeel
Het boek is een echt verzamel-exemplaar, een 'deze-wil-ik-in-de-kast'-boek. Jaar na jaar staan de meest ontroerende, soms droeve dan weer opvallend optimistische brieven opgetekend. Het commentaar van Katja de Bruin werkt hierbij verfrissend: wat zijn haar beweegredenen een reactie wel of niet te plaatsen? Het zal je verbazen wat je zoal tegenkomt in dit heuse boekwerk, dat 349 pagina's aan lief en leed telt. Bezorgde omaatjes, pestende kinderen, onzekere meisjes, worstelingen met geaardheid of familieleden, verslavingen, ziektes. Van brugklas tot scheiding, vegetariër tot punker, obesitas tot alzheimer, zin in pizza tot dromen en ambities. Het boek is geschikt voor iedereen, omdat de rubriek er voor ons allemaal is en was. Voor het kleine zusje, de pedagogisch medewerker, (groot)ouder tot buurman: 'Ik moest dit even kwijt' is puur genieten. Ze.nl garandeert: je blijft bladeren! Het is geen wonder dat auteurs geïnspireerd zijn geraakt door ingezonden stukken, wat is de mens toch een divers en verrassend wezen. Can we have some more?

VPRO Backstage Achterwerk-middag
Ben je helemaal in Achterwerk-stemming geraakt? Bezoek dan zéker de speciaal georganiseerde 'VPRO Backstage Achterwerk-middag'. De tien opgezochte en geïnterviewde briefschrijvers, zullen ook aanwezig zijn. Verder krijg je de mogelijkheid auteurs te ontmoeten die zich door brieven uit de rubriek, hebben laten inspireren voor hun boeken. Praat met mede-schrijvers: Heb jij zelf wel eens een brief naar 'Achterwerk' gestuurd? Was je geraakt, geshockeerd of blij verrast door een van de ingezonden brieven? Wat vond jij echt niet kunnen of waar heb jij veel aan gehad? De middag vindt plaats op zaterdag 17 mei vanaf 16.00 uur, in de nieuwe bibliotheek van Amsterdam, naast het Centraal Station. Wil je feestelijk mee borrelen, nog een laatste vraag stellen aan Katja de Bruin of jouw boek door haar laten signeren? Reserveer dan snel!

Meld je aan door een mailtje met je naam, adres en backstagepas-nummer (als je lid bent) te sturen aan backstage@vpro.nl onder vermelding van 'Achterwerk-middag'. Leden huppelen gratis naar binnen, de rest betaalt 5 euro aan de poort.

Ik moest dit even kwijt
Katja de Bruin

ISBN: 9060056620
Prijs: 19,90
Uitgeverij: Thomas Rap