Echte mannen eten geen kaas

Media door Marit

Wanneer Maria op de eerste dag van haar brugklasjaar het schoolplein op komt fietsen, wordt ze aangesproken door een jongen. Manou is een achttienjarige jongen met veel aanzien. In de ogen van de twaalfjarige Maria is hij ontzettend interessant, ondanks het feit dat ze niet verliefd op hem is. Al snel gaat ze met hem mee en vanaf dat moment raakt ze verstrikt in zijn web.

Maria begint met spijbelen om bij Manou te kunnen zijn en wordt al snel gedwongen tot de eerste klusjes. Voor ze met mannen naar bed moet, wordt ze eerst gedrogeerd. Ze leert al snel haar gevoel uit te schakelen en maar te doen wat haar wordt opgedragen om te voorkomen dat ze wordt mishandeld. Dit is echter nog maar het begin.

Wat zich in de loverboy-industrie afspeelt, is onvoorstelbaar. Wapens, drugs, verkrachting, mishandeling en angst zijn zaken die overheersen in Maria's leven. Als lezer voel je de wanhoop: je vraagt je werkelijk af wat er gedaan kan worden om dat meisje daar weg te halen.

'Echte mannen eten geen kaas - vier jaar in handen van een loverboy' is vreselijk confronterend: de tekst is oprecht geschreven, zonder verbloemende woorden om het leven waarin zij zat mooier te maken dan het was. Je kijkt door de ogen van een pubermeisje en je begrijpt waarom ze toch graag bij hem wilde blijven en niet weg kon gaan.

Dit boek zou iedereen moeten lezen om een beeld te krijgen van wat zich onder de oppervlakte van een doodnormale stad afspeelt. Tevens is dit een goed boek om voorlichting te geven over loverboys.

Moeders, tantes, docentes, vriendinnen: geef dit door!

Echte mannen eten geen kaas
Maria Mosterd

ISBN: 9055159042
Prijs: 14,95
Uitgeverij: Van Gennep