DVD: The Jane Austen Book Club

Media door Saar

Verhaal
Dat de verhalen van Jane Austen tijdloos zijn, blijkt uit de film 'The Jane Austen Book Club', waarin duidelijk wordt dat wij ons nog altijd evenveel vragen stellen wat betreft vriendschap, huwelijk, liefdesavonturen, positie, sociale zeden en gewoonten als Jane Austen dat deed in het begin van de 19e eeuw. De film vertelt het verhaal van vijf vrouwen en een man in het drukke en moderne Sacramento, Californië; wanneer Sylvia gedumpt wordt door haar man, besluiten Jocelyn en Bernadette een leesclub op te richten om haar af te leiden. Verder nodigen ze Allegra, Sylvia's dochter, Prudie, een jonge lerares met huwelijksproblemen en Grigg, een science-fiction fan die wel oog heeft voor Jocelyn, uit om deel te nemen. Met zijn zessen lezen en bediscussiëren ze iedere maand één van Austen's boeken. Ondertussen probeert Jocelyn om Grigg aan Sylvia te koppelen, wordt Allegra verliefd op een meisje dat ze ontmoet wanneer ze met haar parachute neerstort, blijft Sylvia's ex zijn hoofd om het hoekje steken en heeft Prudie het druk met het overdenken van een affaire met een student. In de discussies die de leden van de boekenclub hebben, geven zij zichzelf langzaamaan steeds verder bloot in de opmerkingen die zij maken over de boeken, personages en ontwikkelingen. Uiteindelijk realiseren zij zich dat ze meer gemeen hebben met de karakters van de boeken die zij zo liefhebben dan ze in de gaten hadden, en dat zij zelf in een 21-eeuwse versie van een verhaal van Jane Austen leven.

De zes hoofdpersonen in The Jane Austen Book Club staan ieder voor een van de hoofdpersonen in Jane Austen's gepubliceerde boeken, te weten:

Bernadette (Kathy Baker): Mrs. Gardiner in Pride and Prejudice
Mrs.Gardiner is een van de weinige positieve moederfiguren in Austen's boeken, Bernadette moedert over de jongere vrouwen in de boek club en leidt de discussie over Pride and Prejudice. In de liefde kent ze weinig maat, ze was zes maal getrouwd.

Sylvia (Amy Brenneman): Fanny Price in Mansfield park
De pasgescheiden Sylvia woont samen met haar twee zoontjes en dochter Allegra. Zij is verantwoordelijk voor de bespreking van Mansfield park; ook al zegt Allegra dat Fanny maar saai is, Sylvia blijft Fanny's steevaste devotie voor haar man verdedigen.

Jocelyn (Maria Bello): Emma
Jocelyn is een gelukkige single hondenfokster, die de rol van koppelaarster op zich neemt. Ze negeert hierdoor echter haar eigen gevoelens.

Prudie (Emily Blunt): Anne Elliot in Persuasion
 De Franse Lerares Prudie staat niet erg goed in contact met haar ruwe hippie-moeder Sky of haar man Dean. Wanneer ze verliefd wordt op een van haar studenten begint haar leven wel erg veel gelijkenissen te vertonen met het verhaal Persuasion.

Grigg (Hugh Dancy): Catherine Morland in Northanger Abbey
En alle mannelijke karakters in het werk van Jane Austen die niet begrepen worden. Zoals Catherine, komt ook Grigg in een voor hem compleet onbekende wereld terecht wanneer hij uitgenodigd word voor de boekenclub.

Allegra (Maggie Grace): Marianne in Sense and Sensibility
In tegenstelling tot haar gereserveerde moeder is de 20-jarige Allegra een echte vrije ziel die zich altijd overal direct instort. Langzaamaan leert zij dat het soms niet zo verkeerd is om verstandig te zijn, maar haar passie voor het leven en het behalen van de nodige kicks verliest zij niet.  

Oordeel
Lekker  tussendoortje: De film zit vol verwijzingen naar Jane Austen's werk, hetgeen ervoor zorgt dat je zelf ook fijn in een schommelbank wilt gaan zitten met warme sloffen aan je voeten. En dan, met een pot warme thee erbij met je neus verdwijnen in de niet te missen stapel van de in deze film besproken boeken. De film is redelijk voorspelbaar, af en toe wat langdradig en niet altijd even vloeiend, maar door de aantrekkelijke cast kijkt men wel door het gebrek aan diepgang heen. Vooral 'muurbloempje' Prudie (door Emily Blunt) is een waar genot om naar te kijken; met haar stijve stewardessenoutfits en een blik waar vanalles bij in te vullen valt zet zij een prachtig, neurotisch en introvert personage neer. 'The Jane Austen Book Club' is een echte vrouwenfilm met een zoet happy end, gevuld met liefde, humor alsook hopeloosheid. Je krijgt er haast zelf zin van om zelf ook een gezellig clubje op te richten. Wie weet kun je uiteindelijk je eigen liefdesverhaal schrijven...
 
Extra's 
Op de DVD vind je het nodige bonusmateriaal; zo is er een uitgebreide biografie van Jane Austen opgenomen, maar ontbreken ook de deleted scenes en een analyse van de hoofdrolspelers niet. Eerlijk gezegd is vooral de biografie het bekijken meer dan waard en misschien nog wel interessanter dan de film zelf.

Wat
DVD: The Jane Austen Book Club
Met
Maria Bello, Emily Blunt, Kathy Baker, Amy Brenneman, Maggie Grace en Jimmy Smits.
Release-datum
24-04-2008
Kijkwijzer
Geschikt voor alle leeftijden
Geschreven door
Regisseuse Robin Swicord en auteur Karen Joy Fowler  (boek)
Genre
Romantische alsook dramatische komedie
Ondertitel
'You don't have to know the books to be in the club.'