Review: The Other Boleyn Girl

Media door Marieke_B

Koning Henry VIII (Eric Bana) regeert over Engeland in de 16e eeuw. Samen met zijn vrouw Katherine heeft hij een dochter, maar de druk is hoog omdat er een mannelijke troonopvolger moet komen. Omdat het niet lukt een zoon te verwekken, vervreemden zij en haar man steeds verder van elkaar en blijft er van hun huwelijk niets anders over dan kilheid en frustratie.

Thomas Boleyn leeft met zijn vrouw, zoon en twee dochters op het platteland. Aangemoedigd door zijn naar status hunkerende zwager, bedenkt hij een plan om in aanzien te stijgen en meldt hij zich met zijn gezin aan het hof van de koning. De jongste, mooiste maar ook meest naïeve dochter Mary (Scarlett Johansson) wordt gedwongen minnares te worden van de koning. Ze baart zelfs zijn zoon, maar omdat dit een bastaardkind is, wordt deze nooit echt erkend. De oudste en gecompliceerde dochter Anne (Nathalie Portman) is stikjaloers en zet zelf haar zinnen op Koning Henry. Ze speelt een spelletje met hem en krijgt hem volledig in zijn macht. Hij zet Mary opzij en ontbindt zelfs het huwelijk met zijn vrouw Katherine voor haar. Naarmate de macht van Anne groter wordt, verslechtert haar mentale toestand. Langzaam bezwijkend onder de druk en beschuldigd van incest en verraad, duikelt Anne de afgrond in. Haar enige hoop is haar zus, die zij ooit verraden heeft.

The Other Boleyn Girl is gebaseerd op het gelijknamige boek van Philippa Gregory. Door het casten van de grote namen Eric Bana, Scarlett Johansson en Nathalie Portman krijgt de film net die éxtra 'touch', die het verhaal zeer ten goede komt. Beide dames zijn natuurlijk prachtig als de Boleyn-zusjes, die beiden zeer geloofwaardig hun rollen neerzetten. Eric Bana heeft daarnaast zeer zeker de uitstraling van een groot koning, met zijn spierbundels en knappe gelaat. Kritiek van de Britse pers richtte zich echter wel op het feit dat voor dit Engelse drama geen Engelse acteurs zijn gebruikt; men had liever gezien dat Keira Knightley zich in een mooie jurk had gehesen.

Het verhaal is spannend, vol intriges en verraad. Hieraan toegevoegd zijn een vleugje romantiek, verdraaide familiebanden en de Engelse oudheid met hoepelrokken en korsetten. De hele film ademt een mysterieuze sfeer en als kijker raak je volledig in de ban van de onderlinge verhoudingen in die tijd, de regels die gelden en met name de consequenties die het kan hebben als je een fout begaat.

De film duurt lang, maar boeit elke minuut. Sterk geacteerd, goed camerawerk, een mooi verhaal en prachtige kostuums zorgen ervoor dat dit echt een aanrader is. Bekijk hier de trailer:

Geschreven door Marieke