Missing my mini-muziek-machientje

Columns door Eline

...meegenieten van de gedempte tonen die uit zijn oordopjes komen. Dit alles doet me alleen maar meer denken aan mijn eigen, vertrouwde MP3,die ik ergens aan de andere kant van Nederland heb laten liggen.
 
In een volslagen vergeetachtige bui heb ik mijn minimuziekmachine bij een vriendin in Groningen laten liggen. Aangezien ik haar 'pas' over twee weken weer zie, moet ik de tussentijd doorbrengen zonder mijn MP3. En dan duren treinreizen lang. Heel Erg Lang.

Best bizar eigenlijk dat ik me zo leeg voel zonder dat ding. Misschien is het wel zo bizar omdat je dan pas de stiltes om je heen ervaart. Alhoewel, stiltes? Het is minder stil in een alledaagse coupé in de trein dan je zou vermoeden. Mensen bellen luidruchtig met elkaar, pratend over hoe laat de aardappels op tafel moeten staan, misschien is het daarom wel zo heerlijk om die twee oordopjes in je oren te stoppen en weg te dromen onder het genot van de tonen van je favoriete nummers. Even helemaal weg van de drukpratende en chaotische wereld van de treincoupé. De MP3-loze periode die ik nu doormaak doet me beseffen dat ik al die geluiden in de trein niet waardeer. Ik mis hem.

Op de fiets is het al net zo. Onderweg naar werk of college vind ik het zo fijn om niet de druk toeterende auto's en scheldende medeweggebruikers te hoeven horen. Wat is er heerlijker om de frisse ochtendlucht al fietsend op te snuiven met jouw muziek op de achtergrond?

Het meest bizarre vind ik toch wel dat, wanneer je noodgedwongen een tijdlang niet kan wegdromen in de trein of op de fiets, het je gaat opvallen hoeveel mensen er met oordopjes in hun oren van A naar B reizen. Alsof ze ermee vergroeid zijn. De hedendaagse MP3-cultuur begint de overhand te nemen. Juist wanneer je er zelf niet mee loopt, zie je iedereen er wel mee lopen. Hoever gaan we? Wanneer hebben we de MP3 niet op? Want voor wanneer je thuis bent, hebben de slimme MP3-fabrikanten een handigheidje bedacht: een installatie waarin je jouw MP3 in kan zetten. Wat fijn, nu kunnen we ook in de huiskamer, badkamer, kelder en op het balkon genieten van de muziek die we al de hele dag horen. 

Is het eigenlijk allemaal wel nodig? Moeten we die 'stiltes' niet waarderen voor wat ze zijn? Ze.nl is geïnteresseerd in jouw mening! Wat vind jij? Kun jij nog zonder je MP3? Klik hier om mee te praten op het forum!

Geschreven door Eline T