Lifestyle / Media
Media

Toon Hermans, Ik heb je lief

De show Ik heb je lief was een hommage aan zijn vrouw. Hoewel het een succes was, moest Toon Hermans voortijdig stoppen met dit theaterstuk omdat het verdriet hem te veel werd.

Begin 2006 verscheen de gedichtenbundel Ik heb je lief. Deze bundel is een verzameling van eenvoudige, maar veelzeggende, gedichtjes, door Toon zelf 'versjes' genoemd. Gedachten, verhaaltjes en gedichten, allemaal verzameld onder de thema's liefde en vriendschap. Hij heeft er in de loop van zijn leven heel wat van geschreven.

De bundel Ik heb je lief is een hommage van Toon aan de liefde. De in 2000 overleden theatermaker weet op allerlei manieren het leed van de wereld te verzachten door met kleine versjes en gedachtes de belangrijkheid van liefde en vriendschap te benadrukken. Waarom zou je boos worden op je geliefde, terwijl hij of zij het dierbaarste is wat je hebt? Deze bundel leert je lief te hebben. Zonder dat het belerend is. Dat liefhebben kan overigens van alles zijn: het houden van de heerlijke ochtendzon tot van je familie en vrienden.  

Met een kleine, bijna kinderlijke illustratie aan het begin van de bundel, gemaakt door Toon zelf, komt de veelzeggende tekst Liefhebben is meer lief dan hebben tot leven. Je krijgt zowat het idee dat het leven inderdaad alleen maar om de simpele basisbeginselen eten, drinken en liefde draait. Die simpelheid is dan ook de charme van Toon Hermans. Door de zaken op een positieve manier te benaderen, krijg je een andere kijk op wat er nu werkelijk belangrijk is in het leven.

De bundel, 6 jaar verschenen na zijn dood, is tijdloos. Hoe kan het ook anders, liefde en vriendschap zijn tijdloze begrippen. In zijn gedichtjes en gedachtes gaat Toon terug naar zijn jeugd, terug naar de periode waarin hij nog jong en onervaren in de liefde was.

Ik heb je lief is een leuk geschenk. Je kunt het aan iemand cadeau geven die je lief hebt, je kunt het aan iemand cadeau geven die liefde nodig heeft, je kunt het aan iemand cadeau geven die de liefde wil leren kennen. Maar bovenal is het een geweldig boekje om jezelf cadeau te doen. Gewoon om ervan te genieten, van de simpelheid van het leven.

Denk nu niet dat je een flowerpower-gevoel krijgt als je het gedichtenbundeltje leest. Geen 'make love, not war'-uitspraken.  Maar een beetje liefde voor iedereen, dat is heel veel liefde samen.