Lifestyle / Media
Media

Hét opinieblad van NL: Hollands Diep

In de jaren zeventig verscheen 'Hollands Diep' als een nieuw cultureel opinieblad, een tijdschrift voor cultuurliefhebbers. Aan het blad werkten de bekendste namen uit de journalistieke en literaire wereld mee, zoals onder andere Gerard Reve, Harry Mulisch, W.F Hermans, Renate Rubinstein, Jan Cremer, Bob den Uyl, Koen Koch, Jan Blokker, Wim T. Schippers en nog vele anderen. Ondanks de vraag naar en het ontbreken van een Nederlands cultureel opinieblad, moest het tijdschrift er helaas anderhalf jaar later noodgedwongen mee stoppen.

Dertig jaar later was er nog steeds geen cultureel tijdschrift voor echte cultuurliefhebbers. Vandaar nu de wedergeboorte van Hollands Diep, maar met een andere stem en een ander gezicht. De makers van het opinieblad ambiëren om Hollands Diep in deze tijd te laten passen, om een actueel cultureel tijdschrift te bieden. De titel is niet veranderd, immers: 'De bergen zijn nu eenmaal van Hollandse hoogte, de rivieren van Hollandse diepte'.

Editor Robbert Ammerlaan schrijft in de eerste nieuwe uitgave: 'Dit blad is gewijd aan cultuur en opinie. In een tijd van vervlakking wil het staan voor verdieping en verbeelding. Het wil informeren, aan het denken zetten, uitdagen en verstrooien; een scherpzinnig en lichtvoetig blad dat de kracht en het plezier van cultuur laat zien, politiek betrokken is, maar vrijdenkend en kosmopolitisch, en waarin de beste auteurs en journalisten te lezen zijn' (getiteld 'Dankzij de dijken').

Hollands Diep is een aanrader voor een ieder die meer wil lezen en weten over cultuur in brede zin: opinie, kunst, literatuur, film, fotografie, reizen, politiek, muziek, eten en drinken, theater en nog veel meer. Het blad verschijnt driemaandelijks en staat boordevol interessante en leuke must-read artikelen door bekende auteurs over de meest spraakmakende culturele happenings. Onbetaalbare inhoud dus.

In het eerste nummer van maart dit jaar was bijvoorbeeld een zeer interessant interview te lezen met de beroemde fotografe Annie Leibovitz, die de iconen van deze tijd portretteert. In dit nummer ook een gesprek met Hans van Mierlo en Paul Witteman, de première van het korte verhaal 'De hinderlaag' door Donna Tartt, en een filmrecensie van 'Death of a President', de shockumentary over de moord op president Bush.

Ook het zomernummer staat vol verrassende artikelen, bijvoorbeeld over de verfilming van de novelle 'Zomerhitte' van Jan Wolkers met Sophie Hilbrand als het nieuwe Wolkersmeisje. Verder artikelen over de biografie van Hillary Clinton, de film over Queen Elisabeth, het Ibiza van vijftig jaar geleden: namelijk als toevluchtsoord voor Nederlandse kunstenaars en schrijvers, en bovendien is het genieten van eerder ongepubliceerd werk van Adriaan van Dis, Cees Nooteboom en Amos Oz. En dit is nog lang niet alles!

Kortom: een voortreffelijk cultureel tijdschrift met een rijke inhoud. Het is uitdagend, inspirerend en ook nog eens leuk om te lezen. Klik hier als je gelijk een (proef-)abbonnement wilt nemen met 40% korting! Een heerlijk cadeau voor jezelf, of voor iemand anders...

Geschreven door Roos