Review: Shrek The Third

Media door Redactie Ze.nl
Shrek The Third werd voorafgegaan door het eerste succesvolle deel in 2001. Deze computer geanimeerde film van Dreamworks is gebaseerd op het gelijknamige boek van William Steig. Shrek 2, wederom een succes, verscheen in 2004 en nu, drie jaar later is het derde deel een feit. Een dure grap is het wel. Met een budget van 160 miljoen Dollar is Shrek 3 de duurste animatiefilm ooit. De opening in Amerika is (gelukkig) veelbelovend.

Vol ongeduld wachtte ik dinsdag 12 juni in een overvolle première-zaal op de start van de film. Na twee keer een succes behaald te hebben is het maar de vraag of het verhaal over de groene Ogre Shrek ook een derde keer grappig kan zijn. Dat zou toch geen probleem moeten zijn met de voicecast die wederom in zijn geheel is opgetrommeld voor Shrek The Third. Antonio Banderas, Cameron Diaz, Eddie Murphy, Mike Myers en zelfs Peter O'Tool zijn allemaal te vinden in het land Far-Far-Away.

Dit nieuwe avontuur van Shrek begint met het overlijden van de vader van Fiona, de kikkerkoning. Shrek (Mike Meyers) wordt benoemd als nieuwe koning, maar is daar alles behalve gelukkig mee. Er is maar een manier om uit deze benarde positie te komen en dat is de zoektocht naar de enige andere erfgenaam van de koning: Arthur. Samen met The Puss in Boots (Antonio Banderas) en Donky (Eddie Murphy) gaan ze opweg om 'Artie', die helemaal niks voelt voor het koningschap, naar Far-Far-Away te brengen. Intussen sluit Charming een verbond met alle schurken van het sprookjesland en terwijl Shrek weg is, plundert hij Far-Far-Away, sluit Fiona en haar vriendinnen op en neemt de troon over. En zijn plannen voor Shrek zijn geen haar beter.

Shrek The Third is een vermakelijke film. Qua humor is het voor ieder wat wils: de ene grap na de andere. Maar ondanks de regelmatige training van de lachspieren is de originaliteit van de film ver te zoeken. De bomen lijken echter, de gezichten menselijker en de haren van Charming wapperen mooier dan ooit te voren. Inmiddels kennen we de personages, wat voor een feest van herkenning zorgt. Dreamworks heeft duidelijk in de gaten dat The Puss in Boots publieksfavoriet is en heeft daar dan ook overdreven op ingespeeld. Dat Shrek de hoofdrol speelt, schijnt bijzaak te zijn. Wel krijgen we inzicht in het diepgaande personage van Shrek die met zorgen van volwassenheid te maken krijgt: angst voor het vaderschap en leiderschap. En op die manier wordt er behalve de gebruikelijke dosis humor ook een moraal en een les in geramd. De geforceerde rollen van de action-princesses en de 'claimerigheid' van The Puss in Boots halen de balans, tussen een kwaliteitsfilm, een komedie en een stevige moraal, uit het geheel. Maar dat neemt absoluut niet weg dat de film zeker een bioscoopbezoek waard is. Want origineel of niet, het is heerlijk om te zien hoe aardig een Ogre kan zijn en hoe sprookjesfiguren elkaar wat wijsheid proberen bij te brengen. En dat, voor de derde keer, op een zeer amusante wijze! Even is alles weer een sprookje...

Vanaf 21 juni in de bioscoop!