Liesbeth Kamerling praat over Antonie

Celebs door Redactie Ze.nl
Liesbeth weet bijna zeker dat haar oudere broer nog bij haar is. Hij maakte in oktober 2010 zelf een eind aan zijn leven. Liesbeth was de eerste die destijds door Antonies vrouw Isa Hoes werd gebeld. "Er was iets verschrikkelijks gebeurd, dat wist ik zeker, maar ik had geen seconde aan Antonie gedacht." Ook heeft Liesbeth het in het interview onder andere over het moment waarop ze het nieuws aan haar ouders moest vertellen. "Toen mijn vrienden er waren en de situatie steeds duidelijker werd, besloot ik iedereen te bellen voordat de politie dat zou doen. Mijn moeder nam op. Ik kon bijna horen hoe ze in d'r stoel zakte, het was zo heftig."

Liesbeth zag haar broer drie dagen voordat Antonie uit het leven stapte, voor het laatst. "Hij was depressief en kwam zijn bed niet meer uit. Hij stond toch op om een spelletje met mij te doen. Achteraf weet ik dat hij toen al wist wat hij ging doen. Hij had de moeite genomen zich te douchen en aan te kleden, het was zijn manier om afscheid van ons te nemen."

Na Antonies dood heeft Liesbeth zich maar heel even in de steek gelaten gevoeld. Maar ondertussen heeft Liesbeth de keuze van haar broer om uit het leven te stappen, wel geaccepteerd. "Als je Antonie bent, dan ga je zo. Hoe moeilijk dat ook te bevatten is," zegt ze in het interview. "Het is alsof Antonie zijn energie naar mij heeft overgeheveld. Zijn dood heeft, hoe gek het ook klinkt, ook veel goeds gebracht. Voor veel mensen bleek het een ijkpunt te zijn: wat wil ik eigenlijk met mijn leven?"

De zus van Antonie vindt het wel jammer dat hij niet meer heeft kunnen zien hoe leuk het leven was. "Hoe leuk zijn kinderen zijn, en hoe leuk hij zelf was. Als ik nu aan Merlijn en Vlinder denk, loop ik vast. Ik kan nog niet zien hoe het verlies van hun vader op welke manier dan ook iets op kan leveren. Maar zelf voel ik me, ondanks de verdrietige momenten, heel gelukkig. Antonie is dichterbij dan ooit."

Antonie Kamerling maakte op 6 oktober 2010, op 44-jarige leeftijd, een einde aan zijn leven. Hij liet zijn vrouw Isa Hoes en zijn twee kinderen, Vlinder en Merlijn, achter.