Powervrouw: Weddingplanner Tamara

Werk & studie door Madelon

Tamara Tijdink is 26 jaar, komt uit Doetinchem en is weddingplanner. Ze heeft haar eigen bedrijf, Ceremonara, waarmee ze complete bruiloften, evenementen en feesten verzorgt. Daarnaast organiseert ze wedding workshops en adviseert ze bruidsparen in haar weddingconsults.

Een weddingplanner roept een beeld op dat we kennen uit de film The Wedding Planner met Jennifer Lopez... Is het beroep net als in de film?

"Haha! Nee, het is wel een bijzondere wereld, maar zeker niet zo glamourous als veel mensen denken. Voor een gedeelte is het beroep wel zoals je in de film kan zien, maar je ziet daar maar een klein stukje van de werkzaamheden. Voor mij is het in ieder geval een heel veelzijdige baan. Je hebt contact met jouw opdrachtgever, maar ook met de leveranciers en daarnaast ook nog met de bruiloftsgasten. Ook moet ik op de hoogte zijn van de laatste trends in de trouwwereld, dus er komt ook marktonderzoek bij kijken, en het is natuurlijk veel netwerken. Veel van deze dingen zie je niet terug in de film. De meeste mensen zien de trouwbranche toch als een soort sprookjeswereld, maar vergeten dat het als weddingplanner ook keihard werken is. Natuurlijk werk je vaak op mooie locaties, maar je bent wel aan het werk, en je dagen beginnen vroeg en eindigen laat. Je bent ’s ochtends als eerste aanwezig en gaat over het algemeen als laatste weg. En in de tussentijd ben je vrijwel de hele tijd alleen maar aan het lopen en dingen aan het regelen."

Rommelen met de bruidegom is er dus voor jou zeker niet bij?

"Haha! Nee, zeker niet! Behalve dat het absoluut not done is, en natuurlijk een goed onderwerp voor een film, ben ik al een paar jaar heel gelukkig met mijn eigen grote liefde!"

Hou je je als weddingplanner alleen bezig met het organiseren van bruiloften?

"Nee, bruidsparen kunnen ook bij mij terecht voor een weddingconsult. Sommige bruidsparen willen de organisatie van hun bruiloft wel graag zelf doen, maar kunnen wel wat hulp gebruiken in de voorbereiding of bij bepaalde onderdelen van de organisatie. Voor die paren is een weddingconsult een ideale optie. Er zijn ook bruidsparen die alleen iemand zoeken die de afstemming met alle leveranciers kan doen vlak voor de bruiloft en op de dag zelf alles in goed banen kan leiden, dus een ceremoniemeester. Daarvoor kan ik ook ingehuurd worden. Ook organiseer ik wedding workshops en ieder jaar een hippe bruidsbeurs."

Hoe is het zo gekomen dat je weddingplanner bent geworden?
"Ik was eerst werkzaam in de logistieke wereld, daar heb ik ook mijn opleiding voor gevolgd. Ook de logistiek is vooral plannen en regelen. Na een paar jaar merkte ik dat het vooral mijn passie was om evenementen te plannen. Ik had een aantal feesten en andere gebeurtenissen georganiseerd en dit bleek een groot succes. Ik ontdekte wat ik zelf wilde gaan doen, en mensen begonnen me steeds vaker te vragen voor andere dingen, dus ik merkte al snel dat hier mijn toekomst lag. Omdat ik me wilde onderscheiden, ben ik op zoek gegaan naar een gat in de markt en hier, in het oosten, was dat de trouwbranche. In het westen is een weddingplanner al heel normaal, maar voor het oosten is het nog vrij nieuw. Hier lagen voor mij dus mogelijkheden. Ik ben me een jaar lang gaan verdiepen in de trouwbranche en heb een ondernemingsplan geschreven, en toen was ik zo overtuigd van mijn plan dat ik het gewoon ben gaan doen!"

Is het beroep tot nu toe zoals je had verwacht?

"Eigenlijk komt het best overeen met wat ik me ervan had voorgesteld, maar ik had me er dan ook goed in verdiept vooraf. Ik had niet echt een heel gedetailleerd verwachtingspatroon. Je ziet toch pas hoe het is, als je het echt gaat doen. Daarnaast is elke opdrachtgever, elke bruiloft en elk evenement weer anders. Elke opdracht is een uitdaging! Het ondernemen op zich is misschien wel de grootste uitdaging van allemaal. Een eigen bedrijf hebben is zo anders dan het werken in loondienst. Je bent echt 24 uur per dag met je bedrijf bezig, het gaat constant door in je hoofd. De kunst is om toch de balans te vinden tussen je bedrijf en je privéleven, en dat vond ik in het begin nog weleens lastig. Inmiddels denk ik dat ik die balans wel gevonden heb en dat geeft weer een heel stuk rust."

Wat is het leukst dat je tot nu toe hebt meegemaakt?

"Het hoogtepunt was tot nu toe toch wel mijn nominatie voor 'Weddingplanner van het Jaar', vorig jaar. Alle weddingplanners in Nederland waren aangeschreven door de organisatie, of ze mee wilden doen. Om genomineerd te worden moest iedereen een fictieve bruiloft organiseren. De beste vijf werden uitgekozen door een vakjury, bestaande uit onder andere Mary Borsato. En ik was dus één van de vijf! Ik ben uiteindelijk niet de winnaar geworden, maar ik ben wel heel trots op mijn nominatie!"

En welke bruiloft was je hoogtepunt?

"Elke bruiloft is natuurlijk geweldig, maar de bruiloft die ik voor musicalster Nurlaila Karim mocht verzorgen was extra bijzonder. Ik kreeg te maken met de pers die op het huwelijk afkwam en veel BN’ers onder gasten, wat het een heel bijzondere ervaring maakte."

Zitten er ook mindere kanten aan je beroep?
"Het is hard werken, lange dagen maken en het verdient echt niet zo veel als mensen denken. Ik heb wel eens het gevoel dat ik me moet verdedigen tegen alle vooroordelen die er bestaan over ons vak, en dat is jammer. Daarnaast is het vak de laatste jaren heel erg in opkomst. Aan de ene kant is het een goede ontwikkeling, maar aan de andere kant wordt het voor bruidsparen steeds lastiger om de echt goede weddingplanners te vinden tussen het grote aanbod."

Heb je tips voor vrouwen die enthousiast zijn geworden door je verhaal?

"Veel mensen onderschatten het vak. Als je ooit eens ceremoniemeester bent geweest, denk dan niet dat je meteen aan de slag kan als weddingplanner. Bedenk goed of je over de goede eigenschappen beschikt, en of je de verantwoordelijkheid van een bruiloft kan en wil dragen. Je werkt wel toe naar wat de mooiste dag uit iemands leven moet worden, en een bruidspaar legt als het ware hun lot in jouw handen. Dat is niet niks! Daarnaast moet je stevig in je schoenen staan om goed te kunnen onderhandelen en om je hoofd boven water te houden als ondernemer. Als dit allemaal wel goed zit, zet dan vooral door. Wees overtuigd van jezelf en laat je vooral door niemand tegenhouden."

En je hebt nog een primeur voor onze leZeressen... Vertel!

"Ik ben door Ze.nl gevraagd als vaste blogger! Ik ga hier dus regelmatig mijn kennis en ervaringen als weddingplanner met jullie delen. Ik voel me heel vereerd en heb veel zin om aan de slag te gaan! Heb je een vraag of onderwerp waar je graag meer over zou willen weten? Of heb je een tip voor me? Mail de redactie van Ze.nl (redactie@ze.nl) en let me know!"


Ben of ken jij ook een echte powervrouw? Heb jij iets bijzonders gedaan in je leven, ben je een ondernemend type met een bijzonder beroep of  blink je ergens in uit? Geef je dan op! Mail ons op
redactie@ze.nl en wie weet sta jij binnenkort op deze plek!

Fotocredit: Saskia Beek Fotografie/Jessica de Lepper Fotografie