Interview: Eefje de Visser

Media door Jikke
Haar muziek is fris, verrassend en? Nederlandstalig. Maar toch: Eefje de Visser klinkt heel internationaal. Haar album De Koek wordt goed verkocht en ze heeft al drie videoclips gemaakt. Ken je Eefje nog niet? Maak dan nu kennis!
 
Ze draait nog niet zo heel lang mee, maar heeft al een hoop bereikt: ze bracht in januari haar debuutalbum uit, heeft een clubtour gedaan en op talloze festivals gespeeld. Maar wie is Eefje de Visser nu eigenlijk?
 
Kennismaken met Eefje
Eefje, 25 jaar, gaat ontspannen tegenover mij zitten en bestelt thee met honing. Ze is singer-songwriter, "maar ook een beetje componist." Als ze niet aan het zingen is, gaat ze graag de stad in om een terrasje te pakken of lekker uit eten te gaan.
 
Met de paplepel
De zangeres is opgegroeid met muziek. Ze vertelt dat haar vader en moeder elkaar hebben leren kennen via het bandje waar ze samen in speelden. "We hebben thuis altijd veel gezongen. Vanaf mijn elfde begon ik met tekstjes en melodie. Rond mijn dertiende kreeg ik een gitaar en toen ging ik serieuzer mee aan de slag, maar ik heb de laatste twee jaar pas echt mijn draai gevonden."
 
Ze heeft niet haar hele leven gedroomd van een carrière in de muziek. "Ik was heel wispelturig over of ik op het podium wilde staan of dat ik alleen voor anderen wilde schrijven. Pas toen ik Nederlandstalig begon, dacht ik: ?Nu ga ik een album opnemen en een artiest zijn.'"
 
Tegenstellingen
De zangeres begint te lachen als ze mijn volgende vraag hoort en denkt vervolgens even na. "Ik denk dat mijn slechtste eigenschap is dat ik heel veel pieker. Dan kan ik me niet zo goed op de buitenwereld richten, want ik zit op die momenten een beetje opgesloten in mijn hoofd. Mijn leukste eigenschap is denk ik mijn openheid." Gelijk voegt ze toe: "Dat is grappig, precies het tegenovergestelde van mijn slechtste eigenschap. Ik heb sowieso veel tegenstellingen in mijn karakter zitten en dat zie ik ook terug in mijn liedjes."
 

 
De Koek
Het debuutalbum van Eefje heet De Koek, een naam die ik best bijzonder vind. Waarom heeft ze voor deze verrassende naam gekozen?
 
"De Koek vind ik heel catchy klinken en er zit een soort luchtigheid in. Ik zie het album een beetje als wat ik voor mensen gemaakt heb en ze voorschotel. Het is ook een stukje verleiding en dat zit indirect ook in het album." Haar album omschrijft ze als kleurrijk, fantasierijk en warm.
 
"Mijn favoriete nummer? Genoeg of De Stad. Ik denk eigenlijk De Stad, want dat nummer is zo anders dan de rest. Het heeft geen structuur; zo zit er geen refrein in en ook geen symmetrie. Dat nummer heb ik ook heel vlot geschreven."


 
Out of the box
De muziek die Eefje maakt is anders. Vernieuwend, als je het mij vraagt. Eefje is het daar mee eens. "Ik kan mijn muziek niet gemakkelijk vergelijken met andere, Nederlandstalige muziek. Ik word snel in één hokje geplaatst met Spinvis, wat ik een groot compliment vind, maar ik denk dat mijn muziek toch anders is. Voor mij is het belangrijk om iets vernieuwends te doen."
 
Haar muziek klinkt niet typisch Nederlandstalig, maar heeft een internationale feel. En dat is wat ze graag wilde. "Ik laat me inspireren door Engelstalige artiesten en ik denk dat dit het verschil maakt. Ik schreef voorheen wel in het Engels, maar mijn teksten werden zo veel beter toen ik overstapte op Nederlands", vertelt ze enthousiast.


Een beetje vaag
Als Eefje een nummer maakt, begint ze met de muziek. "Ik neem dan een deuntje of een thema in mijn hoofd en bedenk er één zin bij. Vanaf daar laat ik melodie en tekst met elkaar meebewegen. Mijn teksten blijven daardoor best abstract en vrij voor interpretatie. Maar ik hou er wel van als het een beetje vaag is."
 
Eefje heeft een leuke anekdote over Verdriet, het laatste nummer op haar album. "Meestal hebben mijn liedjes veel woorden omdat ik nogal ratel. Bij Verdriet wilde ik juist zo min mogelijk woorden gebruiken." Dat ratelen is bijvoorbeeld een karaktereigenschap die ze terugziet in haar muziek. 
 
De Koek produceerde Eefje samen met haar inmiddels ex-vriend. Toch vindt ze het niet erg om daar wat over te vertellen. "Het was erg fijn en veilig. We konden alles tegen elkaar zeggen."


 
Allemaal hippie zijn
Eefje lijkt helemaal op haar plek in de muziekwereld, maar er is ook een kant die ze minder fijn vindt. "De constante strijd en het geldspel bij platenmaatschappijen enzo. Eigenlijk zouden we allemaal een beetje hippie moeten zijn."
 
Lowlands en huiskamers
Wat was haar allerleukste muzikale ervaring? "Lowlands!", zegt ze vol overtuiging. "Dat was echt een heel groot hoogtepunt. Vooral de grote menigte die helemaal los ging was echt te gek. Maar ik vind kleine optredens in woonkamers of op boten ook heel leuk door de intimiteit."
 
De komende tijd kunnen we nog veel van Eefje verwachten. Er staan nog een aantal festivals op het programma, in oktober doet ze een tweede clubtour en ze gaat naar België. "Mijn eerste single is uit en staat in de lijst van meest gedraaide liedjes op de radio daar. Ik hoop er heel veel te gaan optreden. Ik heb er zin in!" Ondertussen is Eefje aan het nadenken over een volgend album.
 
Eefje is lief, openhartig en heeft een warme persoonlijkheid. Ze praat met passie over haar vak en die passie is ook terug te horen in haar muziek. Ze presteerde het om zelfs mij ? allesbehalve fan van Hollandse hits ? ervan te overtuigen dat ook Nederlandstalige muziek mooi kan zijn.

Wil je weten waar en wanneer Eefje live te zien is? Kijk dan op haar website.
 
Fotografiecredits: Sander Vermeer en Lieke Romeijn