ZeMama-panel: Mama's trots

Kinderen door Esther
Kinderen opvoeden, het is keihard werken. Des te leuker is het wanneer je echt trots kunt zijn op je kinderen. Maar wanneer zijn de mama?s van ons panel nu het meest trots op hun kroost? Ze vertellen je het in dit artikel.

Allereerst moeders, hoe voelt dat nu eigenlijk, trots zijn op je kind?

Margriet: "Er zijn meerdere momenten te benoemen wanneer je als moeder het meest trots bent op je kind(eren). Dat is zo'n heerlijk, warm en intens gevoel in je hart en in je buik, dat kun je amper met een pen beschrijven."

Madelief: "Het maakt dat ik helemaal warm word van binnen. Het is een soort oergevoel, zovan: ik zal jou beschermen, wat er ook gebeurt."

De trots van de moeders van ons panel begint al vroeg. Ook op een kindje dat nog niet geboren is, zijn onze panelmoeders al trots! 

Madelief: "Het kindje in mijn buik kan ontzettend hard schoppen. Niet altijd een prettig gevoel, maar ook dat maakt mij trots!" 

Wendy: "Toen mijn kindje in mijn buik zat, was ik trots omdat hij zo hard kon trappen."


Natuurlijk zorgt ook de eerste aanblik met het kersverse kindje voor de nodige trotse gevoelens.

Wendy: "Het moment dat hij écht op de wereld was, was ik zó trots dat het hem was gelukt heel en gezond naar buiten te komen en dat hij zijn moeder ook nog in leven heeft gehouden. Daarna was ik vol van hoe hij eruit zag, perfect namelijk."

Margriet: "Het begint bij de allereerste aanblik van jou op je kind als het geboren wordt, dan ben je daadwerkelijk al je pijn en ellende van de bevalling voor héél eventjes vergeten. Dan voel je iets wat je nog nooit eerder hebt gevoeld voor een ander levend wezen. Vanaf dat moment is dat gevoel er automatisch en gaat het nooit meer weg."

Ook daarna volgen er nog vele momenten waarop onze moeders bijna uit elkaar barsten van trots.

Madelief: "Er zijn zo veel momenten waarop ik trots ben op mijn ventje! Ik ben denk ik het meest trots geweest toen hij zijn 'mijlpalen' bereikte. Eerste keer omrollen, eerste stapjes, eerste woordjes etc. Het is bijzonder om je kind dat te zien doen. Maar tussendoor zijn er ook zo veel momenten dat ik hem zie en denk 'wat ben ik trots op jou!'. Gewoon om hoe hij is, en om het feit dat hij mijn kindje is! "

Wendy: "Ik ben trots op hoe hij lacht naar mij en ook naar anderen. Ik was een maand geleden ontroerd, omdat zijn eerste woordje 'mama' was en dat hij op alles wat ik hem nu vraag 'ja' zegt. Ook al heeft hij waarschijnlijk geen idee waar zijn moeder het nu weer over heeft." 

Margriet: "De eerste lach, de eerste stapjes en zelfs het eerste poepje op het potje wil je delen en maakt dat je als moeder zo trots als een pauw bent. Die armpjes om je heen als je een dag weg bent geweest en ze zeggen 'ik heb je gemist mama' en hoe je kind voor het eerst zegt 'mama ik hou van jou!' als ze klein zijn."

Natuurlijk beperkt zich dat niet alleen tot kleine kindjes. Ook kinderen die al iets ouder zijn, bezorgen hun ouders de nodige warme gevoelens. Cindy en Margriet vertellen hierover:

Cindy: "Ik voel mij als moeder het meeste trots als de meiden en ik aan tafel zitten en ze voluit kletsen. Over hoe hun dag is gegaan en hoe zij over zaken denken zoals schoolvriendjes en bijvoorbeeld de rellen in Engeland. Eigenlijk alles wordt besproken onder het eten.
 
Nu houden ze zich nog verre van alle ellende en ik hoop dat dat ook zo zal blijven, maar de toekomst zal het leren. Nu ben ik in ieder geval supertrots op ze!"
 

Margriet: "Als ze ouder zijn en de puberteit dient zich aan, dat er nog steeds momenten bestaan dat ze bij je op de bank kruipen voor die ene knuffel (die uiteraard niemand mag zien).

Maar als ik een ultiem moment moet en mag kiezen, is het wel als we met zijn allen bij elkaar zijn op een heerlijke zaterdagavond. De jongens al stoeiend, ketend, tv kijkend, muziek luisterend, maar wel gewoon lekker thuis bij ons. Dan voel ik me totaal in het hier en nu en kijk naar mijn prachtige, gezonde en mooie mannengezin en voel die ultieme zucht van binnen van geluk en genot. Ja, dan ben ik echt héél, héél erg trots!"


Het is duidelijk, kinderen zorgen voor een hoop rode wangen van trots. Wendy vat dit nog eventjes goed voor ons samen.

Wendy: "Eigenlijk ben ik gewoon aan één stuk door trots.  

Wil jij ook je mening geven in het ZeMama-panel? Stuur dan een mailtje naar esther@ze.nl en je wordt toegevoegd aan het panel.