Interview: Hind

Media door Karin
Het gaat goed met Hind! Haar laatste album Hind Crosspop heeft ze kunnen opnemen doordat haar fans meer dan 60.000 dollar investeerden via online platform Sellaband. Ook staat ze vanaf deze maand met haar eigen voorstelling Hind Crosspop in verschillende zalen door heel Nederland. Van opnieuw zichzelf in de schijnwerpers zetten bij The Voice - zoals veel mede voormalig Idolsdeelnemers - moet Hind dan ook niets hebben. ?Dat zou voor mij een wanhoopsmove zijn.?

Sellaband

?De samenwerking met Sellaband was leuk om te doen. Ook omdat ik op die manier me niet hoefde te binden aan een platenmaatschappij, want bij een maatschappij sta ik een aantal rechten af. Ze hebben zogenaamde 360 graden deals. Dat betekent dat de maatschappijen hun investeringen in een artiest terug moeten verdienen. Dan willen ze niet alleen opbrengsten van de albums - die hele markt is natuurlijk ingestort - maar pakken ze ook een deel van de opbrengsten van optredens. Dus m?n manager en ik zijn gaan kijken naar alternatieven en toen kwamen we hierop uit.?

Hind is de eerste bekende Nederlandse artiest die zich aan Sellaband heeft verbonden, dus dat bracht wat spanning met zich mee. ?Het is wel een risico dat je neemt. Iedereen kan dagelijks zien hoeveel geld er wordt gestort. Het was een hele gekke, spannende periode. Uiteindelijk heb ik binnen elf dagen veertigduizend euro opgehaald, dat is ongekend. Nog steeds is dat een internationaal record. Dat is gewoon bizar?, vertelt ze stralend. ?Mensen investeerden in een album waarvan ze nog niet eens wisten wat het zou worden. Veel fans zeiden: ?We hebben geïnvesteerd in jou omdat we destijds op jou hebben gestemd in Idols. Toen won je niet, dus willen wij jou op deze manier helpen?.?


Theatervoorstelling Hind Crosspop

Op 26 oktober gaat de theatervoorstelling Hind Crosspop dan ook eindelijk in première in de schouwburg in haar geboorteplaats Gouda. Wat kunnen we verwachten van haar theatershow? ?Het gaat over het Crosspop album, dat staat centraal. We hebben geprobeerd middels de liedjes er een mooie rode draad in te verwerken. De eerste helft is vrij emotioneel en de tweede helft is wat luchtiger en vrolijker.?

Maar de show bestaat niet alleen uit zang. De Marokkaans-Nederlandse zangeres vertelt: ?Er zitten twee dansen in verwerkt, een Afrikaanse dans en een buikdans. Die Afrikaanse vond ik vooral heel leuk omdat ik een nieuwe uitdaging in mijn eigen show wilde. Er is één liedje, Noise of the Night, dat gaat over de natuur en het leven, en daar vond ik die dans heel erg bij passen. Daar ben ik ook lessen voor gaan volgen. En nu staat het. Het is gewoon een heel mooie en muzikale show als ik het zelf mag zeggen.?

In de clinch
Helaas is het voor Hind niet alleen maar rozengeur en maneschijn wat betreft haar laatste album. Een aantal weken terug dook in de media het bericht op dat haar management in de clinch ligt met auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra. ?Wij wilden een gratis single weggeven aan de fans, die geïnvesteerd hadden in mijn album. Toen bleek dat dat niet zomaar kon. Buma/Stemra is een organistie die de belangen behartigt van artiesten en je zou denken als je zelf een liedje schrijft en je de toestemming hebt van de medeschrijvers, dat dat wel mogelijk zou zijn. Dat bleek dus allemaal niet zo te zijn, want je moet per gratis weggegeven single een afdracht doen aan Buma/Stemra. Wij hebben destijds diverse malen contact gehad met hen. Het heeft een half jaar geduurd voordat we eindelijk daar aan tafel kwamen te zitten met de juiste mensen, om vervolgens te horen dat het überhaupt niet mogelijk is.?

Knokken na Idols
Zoals velen oud-talentenjachtdeelnemers, beaamt ook Hind dat het knokken is om je hoofd boven water te houden als de show eenmaal ten einde is. Ze vertelt dat ze gelukkig wel vanaf het moment dat Idols afgelopen was, professioneel zangeres was en hier van kon leven. ?Maar er komen jaarlijks nieuwe talenten voorbij. En ze komen snel, maar ze verdwijnen ook vaak snel. Het stukje begeleiding is heel belangrijk. Zelf weten wat je wilt, doelen stellen, een goed plan hebben en de juiste mensen om je heen is meer dan de helft.?

?Of ik aan The Voice mee zou doen als m?n carrière in een dip zit? Ik denk dat ik dat persoonlijk niet zou doen. Ik ben nu zo bezig met m?n eigen dingen en muziek en nu begint het pas voor mijn gevoel. Ik zou niet de behoefte hebben om daaraan mee te doen, dat zou voor mij een wanhoopsmove zijn.?

Liefde
Zaken en privé lopen nogal door elkaar, aangezien haar manager Eddie onlangs nog drie jaar lang ook haar vriend was. Veel moeite heeft Hind hier niet mee. ?Het leuke is dat ik nog steeds heel veel van hem houd en dat we heel goede maatjes zijn. Er is geen ruzie geweest dus ik vind het alleen maar prettig dat het op deze manier gaat. En buiten het feit dat we een relatie hebben gehad, is het gewoon echt m?n beste maatje. Tuurlijk hebben we echt wel onze huilmomenten gehad, maar dat is logisch. Ik ben heel dankbaar voor het feit dat hij op deze manier nog in mijn leven is. Het was zeker niet niks om uit elkaar te gaan. Maar soms heb je het niet voor het zeggen in het leven.?

Ben jij benieuwd geworden naar de voorstelling Hind Crosspop? Kijk dan voor meer informatie op de site. Wil je bovendien haar album in huis halen? Deze is gemakkelijk online te bestellen!