Singles zijn online kieskeuriger

Single & daten door Redactie Ze.nl
Singles zijn op het internet kieskeuriger dan in het echte leven. Dames die dus eindelijk de stap hebben genomen om zich aan te melden bij een datingsite, schrijven waarschijnlijk ten onrechte een fantastische man af. Zonde, ladies!
 
We hebben vaak een ideaalbeeld van een partner. 'Lang, sportief, romantisch en hoogopgeleid - en bij mij thuis afgeleverd alstublieft!'. Maar de potentiële kandidaat op internet voldoet hier (in eerste instantie) niet aan. Onderzoeker Paul W. Eastwick bestudeerde vrouwen tijdens een experiment met onlinedating. En wat bleek? De dames waren (logischerwijs) het meest geïnteresseerd in dates die passen bij hun criteria van een ideale partner.

Gek eigenlijk, want wanneer vrouwen hun potentiële partner in het echt zouden leren kennen, houden zij ook geen rekening met deze criteria. Het gaat tenslotte zo: je ziet een leuke vent (prima kont, leuke lach) en stapt erop af. Zonder dat je maar iets van zijn hobby's of opleiding weet!

De vrijgezellen die meededen aan het experiment ontdekten dat het klikte met mensen waarin ze op het internet niet geïnteresseerd waren. Eastwick: "Mensen hebben meestal een goed idee over welke eigenschappen een partner moet beschikken. Maar als je iemand in het echt ontmoet, blijken die selectiecriteria erg flexibel te zijn."
 

De onderzoekers raden aan je standaard niet per se te verlagen, maar besef dat datingsites je toelaten erg kieskeurig te zijn. Dit betekent niet dat je zomaar iedereen moet afschrijven. Daarnaast is het ook zo dat hoe groter het aanbod (en het aanbod is gróót op internet), hoe kieskeuriger je wordt. Waarom zou je namelijk met de eerste de beste uitgaan, als er misschien nog veel leukere potentieeltjes (lees: knapper, betere baan) op internet staan? 
 
Een tip: houd vast aan de eigenschappen die jij écht belangrijk vindt, maar vul niet alles in. Zo houd je je standaard toch hoog, maar wordt de kans om de ware te vinden groter. Een real life date kan je overtuigen dat deze persoon, ondanks zijn onvolmaaktheden, toch hartstikke goed bij je past.

Uit een recent onderzoek blijkt ook dat mensen die met een complete waslijst aan eisen minder kans hebben om een goede match te vinden. Elkaar in het echt ontmoeten maakt vaak dat die slechte eigenschappen van een persoon vergeten worden door een speciale vonk tussen de personen. 

Heb jij weleens online gedate en was je ook kieskeuriger dan in het echte leven? En heb je er een relatie aan overgehouden?