Het leven van een model

Werk & studie door Jet
Veel meiden dromen van een carrière als model, maar voor sommigen wordt deze droom ook werkelijkheid. Zo ook voor Floor. Zij werd op haar 17e 'ontdekt' en vloog vervolgens de wereld over. Ze.nl sprak met haar.

"Ik was 17 jaar toen ik een dagje aan het shoppen was in Amsterdam met mijn nichtjes.  We stonden nog maar net in de Mango, toen er opeens een vrouw op me afkwam. Of ik weleens modellenwerk had gedaan, vroeg ze. Nee, dat had ik niet. Ze vroeg vervolgens of ik een keer langs wilde komen om foto's te laten maken. In eerste instantie was ik terughoudend, natuurlijk wel gevleid, maar ik was niet echt geïnteresseerd. De vrouw gaf me haar kaartje en zei dat ik maar moest bellen als ik interesse had. Dat heb ik toen niet gedaan, totdat ik klaar was met de havo. Ik wist nog niet welke opleiding ik wilde gaan doen en was eigenlijk ook best wel nieuwsgierig geworden. Daarnaast leek het me ook een perfecte manier om te kunnen reizen en meer van de wereld te zien. Dus toen heb ik toch maar gebeld. Na een kort bezoekje waarin ze een aantal testfoto's van me maakte, kon ik aan de slag.Ik ging werken voor een redelijk klein bureau dat slechts tien modellen 'in dienst' had en voornamelijk internationaal werkte. Doordat het bureau zo klein was, werden alle meiden heel goed en intensief begeleid. Zo kreeg je veel persoonlijke aandacht, werd alles perfect geregeld en kon je altijd bellen als er iets aan de hand was. Ik had er gelijk een fijn gevoel bij, wat natuurlijk erg belangrijk is.

Van Parijs naar New York
Al redelijk snel werd ik naar Parijs gestuurd om mijn portfolio op te bouwen. Daar ging ik hoor, als jong meisje net onder de vleugels van haar ouders vandaan, op weg naar een nieuwe stad. Heel spannend natuurlijk, maar ook ontzettend leuk! Ik ben naar veel castings geweest, ik heb shoots gehad, shows gelopen en toen stond het volgende land alweer op de planning... Zuid-Afrika. Na een aantal maanden daar te hebben gewerkt, ging mijn reis door naar Miami en eindigde ik in New York. In die tijd verschenen mijn foto's o.a. in Viva, Vriendin en veel buitenlandse bladen en liep ik shows voor Armani en La Perla. In totaal heb ik anderhalf jaar gereisd.

En dat vond ik ook meteen het allerleukste aan modellenwerk: het reizen. Ik heb zo veel mooie landen en plekken gezien. Daarnaast vond ik het ontzettend leuk om mensen uit verschillende landen te leren kennen. Met sommigen heb ik nog steeds goed contact. Ook vond ik het getut aan mijn gezicht en haar heerlijk; ik moest vaak drie keer knipperen met mijn ogen als ik mezelf in de spiegel zag. Ook het lopen op een catwalk was geweldig, die adrenaline die dan door je lichaam giert is echt onbeschrijfelijk. Enne... het salaris is natuurlijk ook niet verkeerd.

Maar ik miste tegelijkertijd mijn vrienden en familie ontzettend. En werd ik weleens gek van dat lange wachten, om afgewezen te worden bij castings en dat alles alleen maar om uiterlijk draait. Het modellenleven heeft duidelijk z'n voor- en nadelen.

Het modellenwereldje
In het modellenwereldje zelf heb ik me nooit echt thuis gevoeld. Ik vermeed het een beetje. Het is dan ook maar net wat je er zelf van maakt. Ik koos ervoor om niet alleen met modellen om te gaan, maar juist ook met mensen buiten het wereldje. Daarom ben ik nooit echt geconfronteerd met nare dingen, zoals anorexia en misbruik van modellen. Maar dat gebeurt natuurlijk wel. Het is een harde wereld en daarom is het belangrijk dat je het allemaal niet té serieus neemt en stevig in je schoenen staat.

De gaafste opdracht die ik ooit heb gedaan was voor Armani. Samen met nog twee meiden en drie jongens moesten we de hele dag lol maken in een verschrikkelijk mooie loungeclub. We zwommen, dronken cocktails en dansten een beetje op de muziek. Ondertussen werden er foto's gemaakt. Een fijne bijkomstigheid was dat ik met een ongelofelijk mooi man mocht zoenen.

Als ik er nu aan terugdenk wat ik allemaal heb meegemaakt, voelt dat allemaal heel onwerkelijk... Hippe feestjes met Vin Diesel en Puff Daddy, dineren met Gisele Bundchen en bij Lenny Kravitz thuis 'afteren'. Bizar!

Een geweldige ervaring
Maar aan deze fijne tijd kwam een einde... Net aangekomen in New York om daar te gaan werken, kreeg ik acuut last van een schildklierafwijking. Wat ervoor zorgde dat ik helemaal opzwol. En ja, het modellenwereldje draait natuurlijk om uiterlijk, dus ik kon niet meer werken. Ik ben toen direct teruggegaan naar Nederland om te herstellen. Eenmaal thuis heb ik besloten om te stoppen met het modellenwerk en te gaan studeren. En van die keuze heb ik nooit spijt gehad. Ik heb nu zo'n heerlijk leventje met een leuke studie en geweldige vrienden. En dat is zo veel meer waard dan al die glitter en glamour. Ik heb altijd het gevoel gehad dat het zo heeft moeten zijn. Het was een geweldige ervaring, maar nu ben ik pas echt op mijn plek."