The Brothers Grimm

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

De film gaat over de gebroeders Grimm, Jacob en Will. Wij kennen ze als de grote sprookjesvertellers, maar in deze film zijn ze nog jong en onbekend.

Jacob, gespeeld door Heath Ledger, is de dromer en Will, een rol van Matt Damon, is de (meer) nuchtere van de twee. Samen reizen ze van dorpje naar dorpje en verzamelen folklore verhalen voor hun boek. Dit doen ze door mensen te "redden" van betoverde wezens en door middel van excorcisme. Dit is allemaal nep, tot ze op een dag in een echt avontuur belanden.

Dit hele stuk duurt al bijna de helft van de film en dat maakt de film enorm langdradig. Ik ergerde me kapot aan het steeds weer in twijfel trekken van acties. Iedere keer als het verhaal op gang lijkt te komen, dan zijn ze weer terug bij af. "Nee misschien is dit toch niet de goede manier"! Vreselijk gewoon.

Daarnaast beschrijft de film het verhaal van twee DUITSE broers. Nou moet ik zeggen dat Heath aardig zijn best doet op z´n accent hoor. Helaas lijkt het echter of hij naar de tandarts is geweest en dat hij vergeten is de wattentampons uit zijn kiezen te halen. Op zich vind ik Heath Ledger met zijn jonge leeftijd best een aardig acteur, maar in deze film komt dat niet tot uiting. Helaas...
Matt Damon is al helemaal verschikkelijk. Die heeft het hele accent maar helemaal niet geprobeerd.

Opvallend altijd in dit soort films, vind ik de gesproken taal. De hoofdrolspelers zijn Duits, maar gespeeld door Amerikaanse acteurs. Kies er dan gewoon voor om het Amerikaans te laten... ga geen Duits accent spelen, als je dat niet kunt. Bijkomend voordeel is dan dat de Franse rollen ook geen Frans accent hoeven te hebben. Want DAT gaan we natuurlijk wel proberen... let wel: PROBEREN! Zucht...

Terug naar het verhaal, want afgezien dat het supertraag verloopt, is er wel wat leuks van gemaakt. Zo komen er verschillende sprookjesfiguren voorbij. Mijn persoonlijke favoriet is de Gingerbread Man, maar daar voor moet je echt de film zien. Mooi verzonnen en zeker goed gefilmd/ge-animeerd.

Een sprookje zou een geen sprookje zijn natuurlijk als er ook geen liefdesverhaal in voor zou komen. Nou wees niet getreurd... het is er in verwerkt. Al vraag ik me af wat het nou eigenlijk toevoegt aan het geheel... maar goed, dat is persoonlijk.

De te redden schone, Angelika (Lena Headey), blijkt de sleutel tot het hele mysterie. Gelukkig komt alles goed... Al gaat ze eerst met Jacob, dan met Will, vervolgens weer met Jacob, dan allebei en uiteindelijk met geen van beide... het blijft een sympathiek vrouwtje.

De special effects zijn daarentegen zeker de moeite waard. Bewegende/lopende bomen, de Gingerbread Man, weerwolven, kraaien... het weer! Heel mooi geanimeerd, moet ik eerlijk toegeven, maar ik denk dat ze er meer van hadden kunnen maken.

Ik ben echt een verschikkelijke sucker voor sprookjesfilms. Ik heb ze bijna allemaal thuisliggen op DVD en Video. Echt, ik ben niet snel ontevreden over een film, maar wat heeft deze film me teleurgesteld zeg! Het is een leuke film voor een luie zondagmiddag, als je toch niets beters te doen hebt.

Zoek je een film zonder diepgang, met slecht acteerwerk, vol ergernis en die zo traag gaat dat je er bijna van in slaap valt... dan is dit dé film voor jou!

Verwacht je een mooie en goede vertolking van de sprookjes van Grimm, gave special effects, goed acteerwerk en spanning en sensatie, kortom een goed verhaal? Doe jezelf dan een plezier en ga een andere film bekijken.