Boek: 'Wij' kent geen kleur

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Dit boek staat vol met dergelijke voorbeelden en dat leest prettig.
De auteur, Elsie Sloot, is opvoedkundige en legt in het boek uit waarom ze graag over dit onderwerp wilde schrijven.
Tijdens haar studie (1968) in Rotterdam kwam zij voor het eerst in aanraking met andere culturen. Later ging zij werken bij een kinderopvang in een Rotterdamse wijk en maakte kennis met vele Surinaamse gebruiken. In 1980 gaf Elsie oudercursussen vanuit de consultatiebureaus en de deelnemers kwamen uit verschillende culturen. Surinamers, Turken, Marokkanen, Kaapverdianen, Brazilianen en Nederlanders kwamen naar haar opvoedcursussen en wisselden ervaringen uit.
Tijdens die bijeenkomsten leerden zij veel van elkaar. Een Turkse moeder vertelde dat haar zoontje niet wilde slapen. Haar schoonmoeder die ook meekwam, vertelde dat zij vond dat een goede moeder bij haar kind in bed ging liggen om het in slaap te krijgen. Omdat zij in aanzien ver beneden de schoonmoeder stond, had ze te gehoorzamen.

Afbeelding verwijderd door redactie

Het boek begint vrij traag. Er wordt teveel aandacht besteed aan voorwoorden en een inleiding (in totaal 30 pagina?s) en dat is jammer. Want het boek wegleggen is zonde!

Het boek is verder vooral bedoeld voor jonge ouders die in Nederland zijn opgegroeid in een allochtoon gezin, maar vast ook interessant voor andere jonge ouders. Opvoedadviezen in dit boek zijn namelijk vrij algemeen van aard maar vaak wel toegespitst op een bepaald cultureel verschil. Zoals een Turkse moeder die Elsie vertelde dat dikke kinderen in Turkije een teken van welvaart zijn. Hoewel zij (en het consultatiebureau) tevreden was over het gewicht van haar kind, vond haar familie het kind te mager.

Afbeelding verwijderd door redactie

?Wij kent geen kleur? bestaat uit een aantal delen: Peuters, Schoolkind (4 t/m 12) Pubers (vanaf 12 jr) en leest prettig. Geen leesboek uiteraard, maar wel een handig naslagwerk en prettig handboek
Elsie Sloot reikt praktische en nuchtere oplossingen aan en is telkens positief. Zoals ze al in haar voorwoord schreef: ?Er wordt zo vaak negatief gesproken en geschreven over opvoedingskwaliteiten van ouders en in het bijzonder die van allochtone ouders, dat ik een ander geluid wil laten horen?. Dat doet zij zeker met dit boek!


'Wij' kent geen kleur - Opvoeden in twee culturen door: Elsie Sloot
uitgeverij.: SWP
ISBN 9066656727
adviesprijs: EUR 19,50