Boek: Ritselingen

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Kareltje woont met zijn vader, een houthakker, diep in het bos. Op een dag vertelt hij zijn vader dat hij zo graag een hertje zou willen hebben. Om aan de wens van zijn zoontje te kunnen voldoen schakelt de houthakker de hulp in van een oude vrouw die aan de andere kant van het bos woont. Zij staat in het nabij gelegen dorp bekend als heks omdat ze al jarenlang teruggetrokken in het bos leeft. De kennis die ze heeft over alle planten en dieren uit het bos wordt al jaren door de verschillende generaties vrouwen uit haar familie doorgegeven. Maar nu is zij stervende en er is niemand aan wie zij haar kennis over kan dragen. Als wederdienst vraagt zij de houthakker te luisteren naar haar verhaal.

Dit verhaal van de oude vrouw brengt bij beiden veel herinneringen boven en langzaam komt een duistere verzwegen familiegeschiedenis naar boven die zorgt voor veel verwarring en verdriet.

Ritselingen heeft een lange tijd op mijn nachtkastje gelegen omdat ik er gewoon niet doorheen kwam, misschien een herkenbaar gevoel voor velen. Als ik dit boek in één zin zou moeten omschrijven zou ik zeggen dat het een soap is verpakt in een sprookje. Alle ingrediënten van een soap zijn namelijk verwerkt in dit boek zoals liefde, lust, verdriet en haat. Maar het verhaal wordt verteld vanuit een sprookjesachtig perspectief en dit vind ik een beetje verwarrend. Lezen is voor mij ontspanning en dat is me met het lezen van dit boek helaas niet gelukt.

Afbeelding verwijderd door redactie

Michael Frijda
Ritselingen
Uitgeverij Podium b.v
Genre: Literaire roman, novelle
Prijs: ? 19,50
ISBN: 9057591073