Steve Lukather: Bezeten van muziek

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Steve Lukather is de zanger, de gitarist en het gezicht van Toto. Hij is de man achter de grote hits en de Toto muziek van het eerste uur. De man voor wie muziek al bijna 30 jaar onafgebroken het belangrijkste deel van zijn leven uitmaakt. "Een leven zonder muziek? Ik zou er niet aan moeten denken. Ik weet niet anders of muziek staat op mijn dagmenu en maakt deel uit van mijn vaste agenda. En muziek dat maak ik met mijn makkers, de vrienden die ik al vanaf de middelbare school ken". En met die makkers doelt Steve natuurlijk op zijn vrienden van de band Toto. "We kennen elkaar al vanaf de schoolbanken. Gewoon een groepje vrienden met dezelfde interesses. We bundelden onze krachten en creëerden een band, niet wetend dat sommigen van ons anno 2006 nog steeds deel zouden uitmaken van diezelfde Toto".

Vrienden voor het leven

Toto? Steve kijkt er met een heel bijzonder gevoel op terug. "We hebben zóveel samen meegemaakt. Behalve de seks, de drugs en de rock & roll waren er ook momenten van verdriet, teleurstelling en pijn. Dat was vooral toen bandlid van het eerste uur Jeff Porcaro. Hij stierf in 1992 aan een hartaanval, als gevolg van een allergische reactie na het gebruik van een insectenverdelgingsmiddel, die hij kort tevoren had gebruikt in zijn tuin. Het was dus zeker geen cocaïne, zoals de media beweerden. Voor ons was het erg moeilijk om daarna door te gaan met Toto. Uiteindelijk hebben we de draad toch weer opgepakt, ook als een soort hommage aan een van de meest gedreven popmuzikanten"

Hoogtepunten

Hoogtepunten? Steve moet er zelfs over nadenken, want hij heeft zóveel mooie momenten beleefd met Toto. "Ik kan er moeilijk eentje uitkiezen. Met Toto hebben we heel veel grote optredens gedaan. Ja, we hebben er ook heel wat achter de rug in Nederland. Daarom hebben we allemaal bijzondere herinneringen aan dit land. We zijn er altijd als vorsten ontvangen en onze fans hier zijn ons door dik en dun trouw gebleven. En daar zitten echt heel wat fanatiekelingen bij!".

Afbeelding verwijderd door redactie

Bezeten

Behalve met Toto heeft Steve Lukather ook heel wat mooie momenten gedeeld als sessiemuzikant. "Ik vind het belangrijk om naast Toto ook met andere bands te spelen. Zo heb ik op het podium gestaan met veel groten der aarde zoals Miles Davis, George Harrison... Ja George is ook mijn allergrootste voorbeeld. God hebbe zijn ziel, maar mij heeft hij op het podium heel wat onvergetelijke momenten bezorgd. Ik heb het eigenlijk aan de Beatles te danken dat ik muzikant geworden ben. Toen ik voor het eerst 'I Saw Her Standing There' hoorde, raakte ik helemaal bezeten van muziek. Toen ik dat nummer op de radio hoorde was ik echt helemaal verkocht. Ik wist niet wat ik hoorde! Voor mij was het alsof er een soort vuur ontbrandde. Ik wist één ding zeker: Ik wilde later ook muzikant worden".

En muzikant is Steve nog steeds. "In hart en nieren ja. Zelfs toen ik in mijn moeilijkste, persoonlijke periode zat met de scheiding van mijn eerste vrouw. Er was een tijd dat ik niet aan muziek toe kwam, omdat ik de taak van vader én moeder van Christina en Trevor op me moest nemen. Later ben ik hertrouwd met Shawn en dat gaf een grote rust in mijn leven. Nu ben ik helemaal tevreden met het leven wat ik nu heb: mijn vrouw, mijn kinderen en het leven in het algemeen. Ook ben ik blij dat ik dit na zoveel jaar nog steeds op een geloofwaardige manier mag doen. 'Falling In Between' is onze nieuwste plaat en zoals een muzikant dat betaamt ben ik er erg blij en trots op. Er zit tenslotte jaren werk in. En mocht dit onze allerlaatste album zijn (wat ik niet hoop) dan kan ik in ieder geval met een goed gevoel afstand nemen van de band. Ik weet dat we het allerbeste hebben gegeven dat erin zat. We hopen natuurlijk dat de fans er net zo blij mee zullen zijn als wij".

Toto speelt op 9 maart 2006 in de Ahoy te Rotterdam.