Lifestyle / Vrije tijd
Vrije tijd

Juanes; superster tegen wil en dank

Je komt er niet meer onderuit: je bent een wereldster van formaat. Hoe ga je om met al die roem?

Het is niet altijd makkelijk. Ik zie mezelf nog steeds als een gewone jongen uit Colombia die muziek maakt die hij zelf mooi vindt. Het is leuk dat Time Magazine me in hun lijst van meest invloedrijke mensen plaatst, maar zelf zie ik dat helemaal niet zo. Ik vind dat ik nog heel wat moet presteren om écht iets te bereiken.

Van je liedje 'Camisa Negra' zijn wereldwijd meer dan twee miljoen exemplaren verkocht.

Het is helemaal waar en ik verbaas me er nog steeds over. Ik heb gewoon op mijn kamer een liefdesliedje geschreven. Ik voelde me eenzaam en ver van diegenen waar ik van hou. Dat trieste gevoel heb ik neergelegd in 'Camisa Negra'. Ik ben nog steeds verbaasd als ik mijn liedje op de radio hoor. En al helemaal dat het nu in landen als Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk op nummer 1 staat. Ik had nooit verwacht dat dit allemaal zou gebeuren.

De afgelopen jaren ben je bijna constant onderweg geweest. Wanneer heb je je liedjes voor je nieuwe album 'Mi Sangre' geschreven?

Ze zijn op de meest uiteenlopende plaatsen ontstaan: op hotelkamers, in vliegtuigen, op vliegvelden en in tourbussen. Iedere keer als ik even tijd had, begon ik met schrijven. Ik heb ook altijd een memorecorder bij me. Iedere keer als ik een idee heb dan leg ik het meteen vast. Het nummer 'Amame' oftewel 'Houd van me' heb ik trouwens in Amsterdam geschreven. In een heel romantische bui...

Schrijf je je nummers op je akoestische gitaar?

Meestal wel ja. Ik ga nooit op reis zonder mijn gitaar. De meeste liedjes ontstaan op mijn hotelkamer. Dat gebeurt dan na een concert of tussen de concerten door. Dan neem ik even een moment voor mezelf. En dan nog is het niet makkelijk, want ik ben een grote perfectionist. Ik ben dus niet snel tevreden met een liedje.

Afbeelding verwijderd door redactie

Je liefde voor muziek heb je van huis uit meegekregen.

Dat is zeker waar. Mijn vader en ook mijn broers spelen gitaar. Ik wachtte vroeger altijd vol spanning tot ze uit school kwamen. Dan konden we gezellig samen muziek maken. Op mijn veertiende ontdekte ik metal en rockmuziek. Ik ben altijd een grote fan geweest van U2, Led Zeppelin en Metallica. Zij zijn altijd mijn grote inspiratiebronnen geweest.

Je komt uit Colombia, maar woont nu in Amerika. Was het niet moeilijk voor je om een nieuw leven te beginnen in een ander land?

Het was de moeilijkste tijd van mijn leven. Toen ik naar Amerika verhuisde, heb ik alles achtergelaten: mijn familie, mijn vrienden, echt alles. Toch kom ik nog vaak in Colombia, want ik heb daar een huis. Verder probeer ik vrij normaal te leven met een vrouw en een kind en zonder de superster uit te hangen. Ik ben nu al achttien jaar muzikant en het lukt me goed om met beide benen op de grond te blijven.

Waar kun je echt helemaal blij van worden?

Van mijn twee dochtertjes Luna (2) en Palomina (8 maanden). Naast mijn vrouw betekenen ze alles voor me in mijn leven. Jammer dat ik door mijn drukke leven niet altijd bij hen in de buurt ben. Maar gelukkig bestaat er zoiets als telefoon en internet. Zo kan ik tenminste toch nog een klein beetje bij ze zijn als ik onderweg ben.

Op 29 maart staat Juanes in de Heineken Music Hall voor een wervelend optreden!


Wil jij de single 'La Camisa Negra', die op 3 februari verschenen is, winnen? Geef dan het goede antwoord op de volgende vraag:

Hoe heet het eerste album van Juanes?

Mail je antwoord naar prijsvraag@vrouw.nl en vermeld hierbij je naam, adres en gebruikersnaam. Zonder geregistreerde gebruikersnaam kan je helaas niet meedoen! Slechts één deelname per adres wordt geaccepteerd. Deze prijsvraag loopt tot 17 februari a.s.

Nieuwsbrief
Wil jij op de hoogte gehouden worden van al het nieuws rond Juanes en soortgelijke artiesten? Schrijf je dan hier in op de Juanes nieuwsbrief van Universal Music.