Cindy Lauper - The Body Acoustic

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Twaalf van de hits die Cindy Lauper van 1978 t/m 2005 op haar naam schreef, heeft zij op The Body Acoustic akoestisch uitgebracht. Dit klinkt misschien alsof zij zich er makkelijk van af maakt, maar ik kan je alvast verklappen dat dat niet zo is. The Body Acoustic bevat naast de bekende hits ook twee nieuwe songs en is een album dat bol staat van de verrassingen...

Zo zingt Adam Lazzara (zanger van de post-hardcore band Taking Back Sunday) op 'Money Changes Everything' een gezellig deuntje mee. Ook ik kan het niet laten om gezellig mee te zingen? En 'All Through the Night', een hit uit 1982, klinkt weer helemaal up-to-date door de medewerking van Shaggy (Mr. Bombastic). Het swingt de pan uit!

Mede door de bijdrage van Sarah McLachlan is het nummer 'Time after Time', voor zover mogelijk, een nog mooier en gevoeliger nummer geworden dan dat het in 1983 al was. Ik kreeg er in ieder geval kippenvel van? Was Time after Time al een moment van bezinning, nou? 'She Bop'' is dat helemaal. In al haar simpelheid is dit toch een heel spannend en sexy nummer en een zegenlied voor vrouwelijke masturbatie...

Gitaarlegende Jeff Beck verzorgt het gitaargeluid bij de slepende ballad - en eerste nieuwe song op dit album - 'Above the Clouds'. Het tweede (en laatste) nieuwe nummer op The Body Acoustic is 'I?ll be your River'. Een heerlijk jazzy soul nummer gezongen door Cindy Lauper en Vivian Green. En gitarist/platenbaas/zangeres en liedjesschrijfster Ani DiFranco maakt samen met Vivian Green en Cindy Lauper van 'Sisters of Avalon' een zeer strakke en krachtige song.

'Shine' is een nummer waar bij ik me afvraag of Cindy Lauper wel ouder geworden is. Ik hoor geen kraakje in haar stem. De uithaaltjes en de gilletjes klinken nog net zo pittig als in 2001. Bij 'True Colors' zucht ik van herkenning. De heldere stem van Cindy Lauper, het geluid van een zware cello, een bas en een gitaar: meer heeft dit nummer niet nodig.

'Waters Edge' is wederom een liefdesballade waarop Cindy Lauper met Sarah McLachlan een duet zingt. En dat is geen straf om naar te luisteren. Deze stemmen passen zo goed bij elkaar, dat het me niet eens stoort dat het een beetje country ? achtig en een simpel nummer is. Wat ik ook een beetje te simpel vind kilinken is 'Fearless'. Dit is een nummer uit 1996 en een nummer dat mij niet zoveel zegt. Er zitten Keltische invloeden in en muzikaal gezien mankeert er niets aan. Maar het valt een beetje buiten de sfeer van de rest van het album. Liever had ik hier een akoestische versie van 'I Drove All Night' gehoord. Helaas is deze hit niet terug te vinden op dit album.

Maar, net wanneer ik denk: "dat was wel mooi, maar ook jammer", schrik ik een beetje wakker. Totaal op het verkeerde been gezet, donder ik in een ontzettend vrolijke uitvoering van 'Girls just wanna have fun'. Oh, wat heb ik hier vroeger wat op afgedanst. En oh, wat is combinatie van een ska-beat en het Japanse duo Puffy Ami Yumi (hilarisch en goed!) samen met Cindy Lauper een uitstekende combinatie! Ik sta weer vrolijk mee te blèren en te dansen. Net als in de eighties?

The Body Acoustic is een feest der herkenning voor iedereen die in de jaren 80 en 90 genoten heeft van Cindy Lauper. Vier van de twaalf songs zijn hits uit de jaren 80 en drie uit de jaren 90. En voor diegenen die de nummers nog wel herkennen, maar misschien door de jaren heen de teksten een beetje vergeten zijn: in het CD boekje zijn alle teksten van deze twaalf legendarische Cindy Lauper nummers terug te vinden.

Afbeelding verwijderd door redactie

01- Money Changes Everything (met Adam Lazzara)
02- All Through the Night (met Shaggy)
03- Time after Time (met Sarah McLachlan)
04- She Bop
05- Above the Clouds (met Jeff Beck)
06- I'll be your River (met Vivian Green)
07- Sisters of Avolon (met Ani DiFranco & Vivian Green)
08- Shine
09- True Colors
10- Waters Edge (met Sarah McLachlan)
11- Fearless
12- Girls just wanna have Fun (met Puffy Ami Yume)

Cindy Lauper - The Body Acoustic
Speelduur: 52 minuten en 22 seconden.
Label: Sony-BMG
Web-site: Cindy Lauper.com