Corpse Bride

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Tim Burton maakt bijzondere films. Je kent vast de romantische, beetje gekke en donkere film 'Edward Scissorhands' nog wel, met in de hoofdrol Johnny Depp. Ook 'The Nightmare Before Christmas' is van Tim Burton en is een kenmerkende klassieker van hem.

'Corpse Bride' (Lijkenbruid) is echter wel heel bijzonder. Deze animatiefilm is namelijk volledig opgenomen met de stop-motion techniek. In het snelle, digitale en gehaaste tijdperk waar we nu in leven zijn we zo gewend aan computergestuurde animatie- en tekenfilms, dat juist een film als Corpse Bride extra speciaal wordt. Niet alleen vanwege de tijd (vijf jaar!), energie en liefde die in de film is gestoken, maar ook zeker vanwege het originele verhaal.


De onaardige en bekakte vader van Victoria

De film speelt zich af in een 19e-eeuws dorpje en het decor is gebaseerd op de Victoriaanse tijd.
Victor (met de stem van Johnny Depp) is de verlegen en wat onhandige zoon van een rijke vissersfamilie. Victoria (met de stem van Emily Watson) is een dochter uit een adelijke maar berooide familie.
'Het plan' is om Victor en Victoria met elkaar uit te huwelijken; zo klimt de familie van Victor de sociale ladder op en worden de kakkineuze ouders van Victoria behoed voor een leven in het armenhuis. Het verhaal start met een geweldig lied over 'het plan' en wordt gezongen door de ouders van beide geliefden.
In eerste instantie willen Victor en Victoria niet met elkaar trouwen, tot ze elkaar dan in levenden lijve ontmoeten, tijdens een prachtige scène aan de piano in het huis van Victoria.
Ze zijn op slag verliefd en willen eigenlijk niets liever dan met elkaar trouwen. Wat kan er dan nog misgaan?
Zo mogelijk alles!


Afbeelding verwijderd door redactie
Zullen Victor & Victoria uiteindelijk nog met elkaar trouwen?

De onhandige Victor verpest de repetities van het huwelijk en vlucht naar het bos. Daar leert hij zijn eed uit het hoofd. Tijdens die wandeling in het bos gebeurt het onmogelijke. Hij trouwt per ongeluk met een dode bruid! Victor belandt onder de grond, in het dodenrijk. Het dodenrijk is opvallend 'gezelliger' dan boven, in het land der levenden.
Er wordt gedanst, gezongen en alles ziet er kleurrijker en vrolijker uit. Ondanks het mooiere en kleurrijke leven onder de grond is Victor ontzettend verdrietig. Hij heeft immers zijn ware liefde, Victoria, boven achtergelaten en wil er alles aan doen om terug te keren naar het land der levenden. Zijn 'Corpse Bride' Emily laat hem echter niet zomaar gaan. Hoe dit allemaal afloopt moet je zelf maar gaan bekijken, maar het is een animatiefilm die je niet zomaar weer even vergeet.

Afbeelding verwijderd door redactie
Victor en zijn Corpse Bride Emily

Over het algemeen vind ik de extra's op een DVD niet altijd iets extra's toevoegen. Behalve bij een film als 'Corpse Bride'. Het is namelijk fascinerend om te zien hoe een film als deze tot stand komt en de stop-motion techniek, waarbij de poppen elke keer in een andere stand worden gezet, haarfijn wordt uitgelegd. Je krijgt ontzettend veel bewondering voor het team dat zich met zoveel passie inzet voor een film. De poppenmakers zelf zijn ware kunstenaars, maar ook de mensen die de poppen elke keer zo'n houding en frons geven dat er uiteindelijk een soepel en levensecht beeld ontstaat, zijn echte vakmensen. Een kijkje in de keuken van stop-motion is boeiend. Het gebruik van kleur of geen kleur, belichting en speciale technieken; alles is even interessant. De muziek van de film is gecomponeerd door Danny Elfman en je ziet hoe hij met de klanken en muziek twee totaal verschillende werelden (dodenrijk en land der levenden) probeert weer te geven. Niets aan deze film vind je, na het bekijken van de extra's, nog vanzelfsprekend. De film is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar, maar voor volwassenen is 'Corpse Bride' ook een absolute aanrader!

Extra's:

De twee werelden, van binnenuit bekeken
Danny Elfman interpreteert de twee werelden
Hoe de animatoren leven inblazen
Tim Burton: Donker VS Licht
Stemmen uit de onderwereld
Poppen tot leven brengen
De stemmen achter de stem
The Corpse Bride Preproductie galerijen
Muziektrack
Bioscooptrailer

Corpse Bride
Met de stemmen van o.a. Johnny Depp,
Helena Bonham Carter, Traci Ullman
Tijd: 74 minuten

Bestel nu voor slechts 19,99!

Corpse Bride
Tim Burton