Mama, vroeger was ik...

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
Reïncarnatie

Over de hele wereld zijn er kinderen die spontaan vertellen over hun eerdere leven(s), zonder zelfs maar ooit van het begrip reïncarnatie gehoord te hebben. Al meer dan 40 jaar wordt naar dit fenomeen onderzoek gedaan aan de universiteit van Virginia. Schrijver Jim. B. Tucker geeft leiding aan dit onderzoek en schreef naar aanleiding daarvan het boek Mama, vroeger was ik... In dit boek vind je de resultaten van meer dan 2500 onderzochte zaken waarin kinderen vertellen over hun herinneringen aan een vorig leven.

Onderzoek

Jim B. Tucker gebruikt zijn ervaringen als centraal punt bij het schrijven over reïncarnatie. In Mama, vroeger was ik... laat hij je via verschillende verhalen van kinderen, die beweren dat ze eerder op aarde zijn geweest, kennis maken met reïncarnatie. Deze kinderen komen met details over hun vorige leven(s) en beschrijven vaak de manier waarop ze zijn gestorven. Iedereen weet wel dat kinderen vaak een rijke fantasie hebben, maar om met zo'n reïncarnatie verhaal te komen, daar is wel wat meer voor nodig. En juist dat 'meer' heeft Jim B. Tucker nader onderzocht.

Herinneringen

Tucker deed dit onderzoek met een zekere voorzichtigheid. Want mensen beweren wel vaker wat en aan herinneringen uit een vorig leven kleven vooroordelen van bedrog en onbetrouwbaarheid. Dit hield hij in gedachten tijdens zijn gesprekken over de herinneringen die kinderen vertelden. Hij zocht niet alleen uit of het verhaal zou kunnen kloppen, maar zocht ook daadwerkelijk in de geschiedenis en op de plekken die de kinderen beschreven. Zo kwam hij tot een interessant onderzoek met even interessante resultaten. Want, wat doe je als je erachter komt dat hetgeen een kind je verteld, waar is?

Details

In het boek zijn verschillende reïncarnatie verhalen van jonge kinderen te lezen die zich gedetailleerd dingen als naam, gezinssituatie, plaats, hobby's, liefdes etc. uit hun vorig leven herinneren. En waarvan na onderzoek blijkt dat deze kinderen deze dingen onmogelijk zouden kunnen weten, maar dat deze feiten wel blijken te kloppen... Kinderen die geboren worden met littekens, huidverkleuringen en moedervlekken op dezelfde plaats als een overledene binnen de familie. Of kinderen die met een bepaalde handicap geboren worden welke precies aansluit bij die van een overledene. Maar ook de verhalen van kinderen met bepaalde angsten voor voorwerpen of situaties en bijvoorbeeld beginnen te vertellen hoe ze neergeschoten zijn of omgekomen tijdens een brand. En wat doe je als ouder als jouw kind je zulke verhalen verteld?

Zweverig

Dit en nog heel veel meer is te lezen in Mama, vroeger was ik... Het is een fascinerend boek vol overtuigende, aangrijpende verhalen van kinderen die vertellen over hun ervaringen. Jim B. Tuckers pluiste deze verhalen uit, hij nam daarbij geen genoegen met alleen het verhaal en stelde elk vooroordeel aan de kaak. Hij dacht hierbij aan o.a. hypnose, fantasie, cultuur, bedrog, geloofsovertuiging, spirituele speculaties en kennis. Elk vooroordeel dat een mens zich maar kan bedenken wordt bij de verhalen betrokken en daardoor is er niets zweverigs aan de verhalen en uitleg. Ik weet daarom zeker dat zélfs de mensen die niet in reïncarnatie geloven, tóch heel anders tegen reïncarnatie aan gaan kijken na het lezen van dit boek.

Ik heb het boek met vlagen van ongeloof en ontroering en zeer bedachtzaam gelezen.
"Mama, vroeger was ik?" Je kind zal het maar tegen je zeggen?

Afbeelding verwijderd door redactie

Jim B. Tucker - Mama, vroeger was ik...
ISBN: 9022991873
240 bladzijden
A.W. Bruna
Adviesprijs: 14, 95 euro

Bestel Online!

Mama, vroeger was ik ...
J.B. Tucker