'We móeten winnen!'

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
Hoe is het nu met jullie?

Niña: Héél goed! We hebben de afgelopen tijd weinig geslapen, vanwege de promotietour voor het Songfestival dus we zijn wel een beetje moe, maar verder erg goed.

En hoe was de tour?

Niña: We hebben in 40 dagen 36 landen bezocht en dat was écht waanzinnig. Elke dag een nieuw land met andere mensen en culturen: het is dan altijd weer een verrassing van wat er gaat gebeuren. De ene dag word je supergoed ontvangen zoals in Malta waar we in een hartstikke luxe hotel zaten en de andere dag gaat het een stuk minder. Zoals in Denemarken, waar we door de politie van het treinstation weggestuurd. Maar we hebben het vooral superleuk gehad. De gaafste landen waren Turkije, Cyprus en Malta, daar werden we zo goed ontvangen! En in Finland waren de mensen het minst enthousiast: die zijn een beetje verlegen en stil.

Hoe reageerden de mensen op jullie Treble-taaltje?

Djem: Heel goed. Ik denk dat Nederland daar toch het meest kritisch over is. Andere landen hadden er geen problemen mee. Je komt uit een ander land, dus dat is al apart en dan zingen we ook nog eens in onze zelfbedachte taal. De meesten hadden toch wel zoiets van 'O, dat is leuk!' Iedereen heeft het in ieder geval erg goed opgepakt.

Jullie hadden een cameraploeg mee tijdens de tour, hoe was dat?

Niña: Ja, heel leuk. We konden het met de ploeg erg goed vinden. Ze zijn meegeweest naar alle standaardpromotie-activiteiten.
Djem: Maar toen ze weg waren hebben we zelf veel meer gekke dingen gefilmd! Toen durfden we meer open te zijn. Zo hebben we bijvoorbeeld op band staan dat we 's nachts hebben gezwommen. Er lag een fiets in het zwembad en dan zie je ook echt dat wij proberen te fietsen in het zwembad!
Niña: Maar we doen ook gekke dingen voor het goede doel. Zo zagen we in Londen ineens overal camera's voor één of andere conferentie. We zijn onmiddelijk de auto uitgestapt en op straat gaan zingen en spelen. We doen er echt alles voor om onzelf te promoten. Soms slaap je maar vijf uur per nacht, maar de volgende dag ben je gewoon weer fit omdat het om je eigen liedje, je eigen product en je eigen droom gaat. We willen écht winnen!

Jullie zijn nu zo hard aan het promoten, maar volgens de polls staan jullie erg laag...

Niña: Ja, dat klopt. Maar daar houden wij ons helemaal niet mee bezig. Met het Nationale Songfestival zijn we erachter gekomen dat polls niet zoveel zeggen. Daar zou Maud ook winnen met 77% van de stemmen en wonnen wij uiteindelijk met 72%.
Djem: Het is ook beter als je het in de polls slecht doet en met het festival hoog scoort, dan andersom.
Niña: Je kan ook eigenlijk nog helemaal geen voorspelling doen, want niemand weet hoe de show eruit komt te zien, niemand weet nog wat wij gaan doen op het podium.

Wat kunnen we verwachten van de show op 18 mei?

Niña: Ik denk dat we er wel mensen mee zullen verrassen. De kleding is bijvoorbeeld heel leuk. Daar kunnen we nog weinig over zeggen, maar onze moeder heeft de kostuums ontworpen en iemand anders heeft dat uitgevoerd. Daar zijn we echt supertevreden over.
Djem: Maar de show zelf wordt ook echt anders dan anders. We zullen veel trommelen en dansen. Voor het dansen hebben we hebben zelfs een choreograaf ingehuurd: Tim Noble, de vaste choreograaf van Kylie Minogue.
Niña: Maar we gaan geen Kylie-pasjes doen hoor! Hij heeft ons echt in onze waarde gelaten. Het wordt gewoon net iets spectaculairder door zijn pasjes dan een normale show. We hebben ook negen trommels staan en die verschuiven we telkens. En er staan vlakken op het podium die twee meter de lucht in kunnen. Het wordt echt heel leuk, mensen zullen beslist niet zappen tijdens de halve finale!

Hoe bereiden jullie je nu nog voor naar aanloop van het Songfestival?

Niña: We gaan overmorgen alweer naar Griekenland om ons daar voor te bereiden. Drie uur per dag repeteren en drie uur per dag sporten.
Djem: Tijdens de tour hebben we wat minder kunnen sporten, dus alles is wat minder strak, maar daar gaan we binnenkort weer wat aan veranderen. Het sporten is ook erg belangrijk voor ons uithoudingsvermogen, we mogen niet buiten adem op het podium staan.

Gaat Nederland dit jaar winnen?

Niña: We hebben er in ieder geval alles aan gedaan om onszelf op de kaart te zetten. Hopelijk kiest Europa nu voor iets vernieuwends en niet weer een kloon van ABBA. Maar goed, we willen heel graag winnen, we móeten winnen! Volgend jaar willen we het Songfestival in Nederland!

De documentaire Treble voor Goud! wordt 18 mei door de TROS uitgezonden